Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Mersin'in Yenişehir ilçe belediyesinde mücadeleci kadın meclis üyesi

Mersin'in Yenişehir ilçe belediyesinde mücadeleci kadın meclis üyesi
 

Mücadeleci Meclis üyesi Hülya İnce


Mersin'in İlçe Belediyelerinden Yenişehir Belediyesi Meclis üyeliğine seçilen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şube Başkanı Hülya İnce, başkanlığı yeni yönetime devrederek Meclis üyeliğinden aktif mücadele kararı aldı. Hülya İnce'nin, Yenişehir Belediye Meclis üyesi olması dolayısıyla duygulanan eşi Gazeteci-Yazar Dr.Nedim İnce duygularını şöyle kaleme aldı. Mücadele ve Başarının Örneği ''Hülya İnce'' başlıklı köşe yazısını sizlerin takdirlerine bırakıyorum.

Bandırma’da bir terzinin kızı olarak dünyaya geldi. Çocukluk nedir anlamadan ardından peş peşe dünyaya gelen kız kardeşlerine göz kulak olarak yaşamın ilk sorumluluklarını aldı. Ortaokulun ilk senesinde eksik kalan çocukluk yaşantısının bir kısmını cicoz oynayarak, resimli kâğıtlar değiştirerek, Teksas, Tommiks hatmederek telafi etti. Bir senelik telafi molasından sonra başarılı bir öğrencilikle, ticaret lisesi birinciliği, lise öğrenimini bitirdi.

Lise bitince çocukluğunda başlayan kardeş sorumluluğu burada da karşısına çıktı. Üniversiteye giderse babası kardeşlerinin okumalarını sürdüremeyeceğini söyleyince mezuniyetin ertesi günü bir kamu kuruluşunda işe başladı.

Kardeşleri düze çıktıktan sonra girdiği ilk üniversite sınavını kazandı. O tarihlerde yaygın sayılacak bir şekilde mevcudiyetini sürdüren gece yüksek okullardan birini tercih etti: Okuyabilmek için gündüz çalışması gerekiyordu; sadece okuması için değil aynı zamanda ailesine maddi destek için de…

Yüksek okulu bitirir bitirmez hayat arkadaşı ile yaşamını birleştirdi. Maddi olanakları daha iyi olan bir kamu kuruluşunun sınavlarını kazanarak iş değiştirdi, daha yorucu bir mesai gerektirse de ekonomik koşulları biraz daha iyileşti.

Yaşamında birçok peş peşe geliyordu ve peş peşe iki erkek çocuğu oldu. İlkini yüksek okulu bitirdiği ve evlendiği kentte dünyaya getirirken ikincisini eşinin tayini nedeniyle bir başka kentte doğurdu. Kendisinin ve eşinin ağır iş temposu arasında çocuklarına duyduğu sorumluluklarını aksatmadan yerine getirdi.

Eşi yine başka bir kente şu anda yaşadığı Mersin’e atandı ve o da onu takip etti. Çocuklar biraz büyüdü, iş temposu biraz düştü ve ekonomik koşullar biraz düzeldi ve de başını biraz kaldırma şansını elde etti: Yakın çevresinden biraz daha uzağı gördü; oraya da ulaşacak gücü ve zamanı bulduğunda hemen harekete geçti. Çocuk Esirgeme Kurumu’nun yardım derneğinde görev aldı. Uzunca bir süre yönetimde yer aldıktan sonra bir dönem yönetim kurulu başkanlığı yaparak iz bırakan projelerle yönetimden ayrıldı.

Yine artan zamanı ve enerjisi kalmıştı ve bunu TEMA’ da değerlendirmeye başladı. TEMA’nın Mersin’de düzenlediği ülke çapındaki bir organizasyonun gerçekleştirilmesinde görev aldı. Etkinliğin sunuculuğunu üstlendi.

Çocukları büyüyor ve üniversiteye gidip evden uçma zamanları geliyordu. Emeklilik imdadına yetişti ve o da çocuklarının imdadına: Üniversite sınavlarına hazırlığın zor dönemlerinde yanı başlarında oldu. Bu sırada sürekli sorumluluk gerektirmeyen günlük organizasyonlarla çevresinin yaşamını güzelleştirmeye devam etti.

Evde eşi ile baş başa kalınca emekliliği ile birlikte üye olduğu ama yeterince zaman ayıramadığı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne daha sık uğramaya ve daha çok sorumluluk almaya başladı ki kendini derneğin şube yönetim kurulu başkanı olarak buldu. 6 seneyi aşkın bir zaman için de devraldığı hizmet bayrağını arkadaşlarıyla birlikte daha da yukarılara taşıdı. Burs verilen öğrencilerin sayısı hızla arttı, derneğin projeleri hayata geçti, şubeye özgün yeni projeler üretildi. Şubenin binası satın alınarak dayanıp döşendi. Hülya İnce hizmet bayrağını yeni yönetime devrederek başkanlıktan ayrıldı. Ancak komisyonlarda, projelerde göreve devam etti.

Yine zamanı ve enerjisi açığa çıkmıştı. Kadın Siyaset Derneği yaklaşan yerel seçimler nedeniyle kadınları aday olmaları için harekete geçirdi. Toplumsal sorumluluğu gün geçtikçe keskinleşen Hülya İnce bu çağrıya ilgisiz kalamadı ve açığa çıkan zaman ve de enerjisini burada kullanmaya karar verdi. Mersin’in Yenişehir İlçesi’nde belediye meclis üyeliği adaylığı için başvurdu.

Başvurusunun değerlendirilip seçilecek bir sırada aday gösterileceğine dair hiç umudu yoktu, gerekçesi de siyasette yer alsa da yeterince aktif olmadığı idi; o sadece bir sivil toplumcu olarak KASDER’in bir projesinde yer almanın gereklerini yerine getirmek çabasındaydı.

Mersin’de yıllarca üstlendiği toplumsal sorumluluklar, insanlar üzerinde bıraktığı olumlu izlenimler, sivil toplum örgütlerinin desteği ve politikacıların bunları dikkate alması sonucunda seçilme umudu olan bir sıradan belediye meclis adayı gösterildi. Seçim kampanyası sırasındaki üretkenliği sonucunda adaylığının ne kadar isabetli olduğu hemen herkesçe işaret edildi.

Belediye başkanlığını aday olduğu parti kazandı ve o da belediye meclis üyesi seçildi. Yaşamı boyunca biriktirdiği deneyimlerini, geliştirdiği üretme kapasitesini artık siyasette kenti ve ülkesi için kullanacak.

Hülya İnce’nin politik yaşamında hayata katıklarıyla, kadınların siyasetten uzak tutulması, siyaset için önlerin açılmaması sonucunda ülkemizin neler kaybettiğini ve kaybedeceğini görmeyen gözlere bile göstereceğine inanıyorum.

Yolu açık, günleri aydınlık olsun!


Dr. Nedim İNCE

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..