- Kategori
- Kent Yaşamı
Mersin Mezitli'de, sosyal doku analizinin, ilk sonuçları değerlendirildi...

Mersin Mezitli İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Mütevelli Heyeti, İlçe Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu başkanlığında 5 Haziran 2012 Salı günü saat 10.30’da, Kaymakamlık‘ta toplandı.
Toplantı Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, İlçe Müftüsü Nusret Karabiber, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Zeybek, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Avni Taşyürek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Nenni, İlçe Malmüdürü Abdullah Karadağ, sivil toplum kuruluşları temsilcisi Aksen Ak, sivil üyeler Arslan Dilki ve Levent Şahin, köy muhtarları temsilcisi Çevlik Köyü Muhtarı Ali Uğuz, mahalle muhtarları temsilcisi Akdeniz Mahallesi Muhtarı Vekili Hikmet Üçgül ve SYD Vakıf Müdürü Kamuran Zengin katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantının ilk bölümünde çeşitli yardım konularındaki 82 başvuru dosyası görüşüldü.
Gıda Yardımına başvuran 21 kişiden 14 kişinin başvurusu reddedilirken,7 kişiye ise 50’şer TL kredi yüklü alışveriş kartları verilerek toplam 350 TL tutarında nakdi yardım yapılmasına Mütevelli Heyeti tarafından karar verildi.
Yangın yardımına başvuran bir kişiye ise 300 TL nakdi yardım yapıldı.
Şartlı Sağlık Yardıma (ŞSY) başvuruda bulunan 4 kişiden 1 kişinin başvurusu reddedilirken, 3 kişinin yardım talebi kabul edildi.
Şartlı Gebelik Yardımı (ŞGY) başvuruda bulunan 1 kişinin yardım talebi ise kabul edildi.
Şartlı Eğitim Yardımına (ŞEY) başvuran 24 kişinin talebi Mütevelli Heyet tarafından görüşüldü ve 10 kişinin yardım talebi reddedilirken 14 kişinin ise kabul edildi.
Diğer Aile Yardımlarına başvuruda bulunan 24 ailenin dosyası görüşüldü. 18 kişinin yardım talebi reddedildi, 6 kişiye de 700 TL tutarında nakdi yardım yapılması Mütevelli Heyeti tarafından kabul edildi.
Ev Yapımı yardımına başvuruda bulunan 1 kişinin ise yardım talebi heyet tarafından kabul edildi. 70 m2 taban alanlı, prefabrik yeni ev yapılması için 37.500 TL ödeneğin SYD Vakfı Genel Müdürlüğünden talep edilmesine karar verildi.
EŞİ VEFAT ETMİŞ KADINLARDAN 4 KİŞİYE MAAŞ BAĞLANMASI KABUL EDİLDİ.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım Programı’na başvuruda bulunan 6 kadından 2’sinin başvurusu reddedilirken 4 kadının yardım talebi kabul edildi.
51 GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) DOSYASI GÖRÜŞÜLDÜ.
Mütevelli Heyeti toplantının yardım taleplerinden sonraki bölümünde ise 51 Genel Sağlık Sigortası (GSS) müracaatlarını değerlendirdi.
Heyet, ele aldığı GSS dosyalarının 41’ini G0, 9’unu G1, 1’ini ise G2 sınıfına dâhil etti.
Genel Sağlık Sigortası müracaatlarının ardından ise toplantı gündeminde olan diğer maddelere geçildi.
DYNED İL BİRİNCİLERİNE AKLLI TAHTA VE NOTEBOOK BİLGİSAYAR.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen 31.05.2012 tarih ve 3990 sayılı yazıya istinaden DYNED İngilizce Dil Eğitimi çalışmalarında İl birincisi olan Fındıkpınarı İlköğretim Okulu'na 1 adet akıllı tahta takımı (Tahta, Projeksiyon Cihazı ve Bilgisayarı) alınması ve 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda DynEd sınıf birincisi olan öğrencilere (Aleyna DEMİR, Furkan DEMİRCİOĞLU, Erdem ASLAN, Volkan IŞIKFENER ve Ali KÜÇÜK) verilmek üzere 5 adet notebook bilgisayar alımının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22/d maddesine göre yapılmasına karar verildi.
Öncelikli olarak Van’dan gelen depremzedeler olmak üzere 9 vatandaşın Kısmi İstihdam Projesi kapsamında 11 Haziran-1 Kasım 2012 tarihleri arasında İlçe Müftülüğüne bağlı camii veya Kur’an kurslarında temizlik ve diğer yardımcı hizmetlerde çalıştırılmasına karar verildi.
7 vatandaşın Kısmi İstihdam Projesi kapsamında 11 Haziran-1 Kasım 2012, bir kişinin de 5 Haziran-17 Eylül 2012 tarihleri arasında Mezitli Kaymakamlığı'nda temizlik ve diğer hizmetlerde çalıştırılmasına karar verildi.
Diğer KİP çalışanlarının okulların kapanma tarihi olan 8 Haziran 2012’den itibaren çalışmalarına son verilecek.
SOSYAL DOKU ANALİZİ VE MEMNUNİYET ANKETİ.
Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji bölümüne yaptırılan Mezitli sosyal doku analizi ve Vakıf yardımları memnuniyet anketi sonuçlarının ilk değerlendirmesi de 5 Haziran 2012 Salı günkü Mütevelli Heyet toplantısında üyelere aktarıldı.
Doç. Dr. Özkan Yıldız tarafından üyelere verilen anket sonucu değerlendirmesinde 12 mahallede 780 denek üzerinden çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.
Deneklerin %65’i kadın. %21,5’u 40-49 yaş arasında. %60’nın doğum yeri Mersin. %78’i evli. %22’si okur-yazar değil. %11’i sadece okur-yazar. %35’inin düzenli bir geliri yok. %68’i 21 yıldan fazla bir süredir Mersin’de ikamet ediyor. %71’inde hanede bir kişi çalışıyor. %61’i evinin sahibi. %56’sı müstakil evde oturuyor. %94,6’sının evinde şebeke suyu var. %95’inin evinde elektrik bağlantısı var. %85’i soba ile ısınıyor. %15’i internet kullanıyor. %49’unun hanesinde 4-6 arasında fert yaşıyor.%38’e yakınının evinde 2 çocuk var. %6’sına yakınında 18 yaş altında evlenmiş kız çocuğu var. %4,8’inde hanede 6-15 yaş aralığında çalışan çocuğu var. %7,7’sinde hanede 6-15 yaş aralığında okula devam etmeyen çocuğu var. Hanelerden %80’i bazen veya sık sık borçlanarak aile ekonomisini döndürmeye çalışıyor. Hanede ortopedik özürlü birey sayısında oran %51. Özürlü olup da veya hanesinde özürlü bulunup da herhangi bir kurumdan yardım aldığını belirtenlerin oranı. %20. Oturduğu semtte yeterli sosyal donatı olduğunu düşünenlerin oranı %16,8.
Deneklere göre Mezitli’nin en önemli üç sorunu sırasıyla işsizlik, yetersiz altyapı ve hayat pahalılığı. Yine deneklere göre mahallelerinde en çok görmek istedikleri 3 hizmet sırasıyla toplum merkezi, park ve spor alanları. %71 denek Mezitli’de yaşamaktan memnun. %6o denek Mezitli’de devamlı kalmayı planlıyor.