Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '21

 
Kategori
İnançlar
 

Mevlana



Bütün çiçekler güzeldir çiçekler içinde gül her zaman farkedilir 'Eğer Gül'ün vasıflannın şerhini devamlı, durmadan söylesem, yüzlerce kıyamet geçer de o yine bitmez " der Mevlana. Lisan ve kalem Gül'ü hakkıyla anlatamaz, bunu herkes bilir Bilir de Asr-ı Saadetten bu yana sayısız kalemler Gül'ü yazar ciltler ve kütüphaneler dolusu: hesaba gelmez lisanlar Gül'ü söyler manzumeler ve şiirler boyu. Şimdiye kadar neler söylenmedi Gül hakkında, neler yazılmadı. Yazmakla bitirilemedi ve bitirilemeyecek de...
Mevlana. Hz. Şems e aşıktı bülbül misali: ancak güldeki özü görünce hayatı değişti. Gerçekte sevdiğinin Allah olduğunun bilincine vardı. Bu farkı bizzat Hz. Şemsi Tebrizi ona hayatı pahasına idrak ettirdi Birbirine bağlanmış iki kuşun asla uçamayacağını anlattı. Hz. Mevlana "Gel. ne olur gel" derken kendi özününe erme çabası vardı.
Nice aşıklar girdi onun gönül penceresine. Nice insanlar o gönülde Allah'a ulaştılar İmam Şarani Hazretleri der ki:
Resulullah Kuran'ı yaşadığı süre içinde insanlara açıkladı.Âlimler ve Allah evliyalan da onun açıkladıklarını insanlara açıkladı

Hz. Resullah'ın hadislerini ve Kuran daki bazı ayetleri insan gönüllerine nakşeden Hz. Mevlana. aşıklara kendi gönlünden birer yudum Mevlana şarabından sunmuş, kim o şarabı tatmış kendini özününü tanımaya yönelmiş Kim ki yönelmiş, asla mahrum kalmamış.
İlmi. Resulullah'ı. Allah'ı öğretmiş İlmin ne denli önemli olduğunu insanlara aşılamış. Yunus Emre. Hacı Bayram Veli. Hacı Bektaşi Veli hep aynı özü aşılamış, layıkı olana gereğini yapmışlar. Yaygın olan bir inanç var Âşıklar sultanı Mevlana'dan birkaç deyiş duyulunca hoşa gidiyor, ancak tefekkür edilmiyor Mevlana. iyilikler güzellikler sembolü gibi algılanıyor: oysa Hz Mevlana. ahiret için mektep açmış, inandığı Nebi ve Resulüne hizmet ediyordu: insanlara açtığı okulunu sevdiriyor, ilk anda nefs tuzaklarına düşmüş bile olsa tuzağa düşene yardım edip kurtarmağa çalışıyordu: "Gel gel ister kafir ol ister inanma, kim olursan ol yine gel" diyerek Umutsuz insanlara ışık olmaya çalışıyor ve yapıyordu Allah ve Resulüne hizmet ediyordu ve hâlâ ediyor, insanlara ilim. irfan, tefekkür öğretiyordu Demek istediğim Hz Mevlana'nın misyonunu yalnızca duygusal olarak anlamak, bazı gerçekleri algılamamıza engel olabilir. Hz Mevlana bir deryadır.Kim o deryadan nasiplenirse mutlaka annır yeter ki layıkıyla anlamak nasip etsin.
Hz. Mevlana. geçmiş gitmiş bu âlemden, acaba onun felsefesi ne kadar anlaşıldı? Elbette Allah'ın kendine kolaylaştırıldıkları nasiplerince idrak ediyorlar. Bence herkes onun felsefesinden elinden geldiğince yaralanmalı onun biblosu olmaya çalışarak pişman olmamız ihtimali bulunan şeylerden uzak durup hayatımızı güzelleştirmeliyiz..
"Beni toprakta aramayın ben aşıklann gönlündeyim" diyen Mevlanamız. bizim vatanımızın evladı, bizim insanımızdı. bizim atamız. Türk büyüğümüzdü Allah dostu Mevlanamız. seni rahmetle anıyoruz İnşallah, seni idrak edenler eksilmez, artar, zira öyle bir bilince insanlığın çok ihtiyacı var. Umanm ben Konya'ya sana geldiğimde dostlanm bu yazımı okuyor olurlar: onlan tanısam da tanımasam da dualanmın onlan da kapsamasını dilerim. İlk Mevlana öğretisini uygulamak nasip olur inşallah. Şimdilik hoşçakalın .

 

 
Toplam blog
: 9
: 122
Kayıt tarihi
: 28.03.13
 
 

Halil Ilbıra. Tasavvuf... Fotoğrafçı... ..