Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '09

 
Kategori
Kitap
 

Michael Jacksonlar'ı anlamak

Michael Jacksonlar'ı anlamak
 

Michael Jackson


Patrick Suskind'in kaleme aldığı 'Koku' , alışageldiğimiz çok satanlar listesindeki edebiyat mantığından oldukça uzakta, yazarın hayalgücünü tamamıyle harekete geçirdiği bir kitap.

Olaylar 18. yüzyılda Fransa'da geçiyor. Kitap, Jean Baptiste Grenouille' nin trajik yaşam öyküsünü Freudyan açıdan ele alıyor. Babası belli olmayan Grenouille, bir balıkçı tezgahının altında doğar ve annesi tarafından ölüme terkedilir. Annesinin giyotine gönderilmesinin ardından, süt anneleri ve kilise tarafından büyütülür. Hep tiksinilecek ve nefret edilecek bir kişi olarak davranılır Grenouille'ye. Büyüyünce bir tabakhanede çalışmaya başlar ve hiçbir zaafını çevresine belli etmez.

Tam bir koku uzmanıdır Grenouille. Doğadaki tüm kokuları ayırt edebilmektedir. Bunun üzerine parfüm imalathanesinde çalışmaya başlar. Patronu da Grenouille'den oldukça hoşnuttur. Grenouile birgün kokusunun olmadığını farkeder. Kokusu olmadığı için Grenouille bir hiçtir. Toplumda benliğini varedebilmek için kendi kokusunu yaratmalıdır Grenouille. Kendi kokusunu genç, güzel ve bakire kızların bedenlerinde aramaya başlar Grenouille onları teker teker öldürerek... Artık kendine ait bir kokusu vardır Grenouille'nin. Fakat kendine ait bir benliği yoktur. Kokusunun cazibesine kapılan insanlar Grenouille'yi parçalayarak öldürürler...

Balıkçı tezgahının altında balık kokuları ile dünyaya gelen Grenouille, cazibeli kokusu yüzünden dünyaya veda eder.

Kitap tamamıyle Freud'un da bahsettiği gibi doğumdan itibaren ilk çocukluk yıllarında yaşanmış olmamışlıkların ruh ve beden bütünlüğümüzü ele geçirmesi üzerine kurulmuş.

Aslında Michael Jacksonlar'ı anlayabilmemiz, anlamdırabilmemiz, soyutlamamamız için de oldukça iyi bir kaynak 'Koku'.

'Suç' , 'ceza' , 'yargı' , 'önyargı' gibi kavramlar üzerinde de esnetici etkilerinin olacağını düşündüğüm 'Koku' yu mutlaka okumanızı öneriyorum.

 
Toplam blog
: 10
: 1739
Kayıt tarihi
: 05.12.08
 
 

28.06.1982 Polatlı doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi mezunuyum. İngilizce öğ..