Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '06

 
Kategori
Spor
 

Milli Takım forması nasıl olmalı?

Milli Takım forması nasıl olmalı?
 

Bayrakların rengi ve figürleri bir ülkeyi sembolize eden en önemli unsurlardan biridir. Kutsaldır, tartışılmazdır, saygındır. Bayrak sevgisi, vatan sevgisinin ayrılmaz parçasıdır. Şehitlerin kanı,analarımızın gözyaşı, kahramanlık destanları, geçmişimiz ve geleceğimizi anlatır bizlere.

Bireysel ve takım sporlarında ülkelerin bayrağına ait renk ve figürleri taşıyan formaları giyer sporcular. Ulusal futbol takımımız uzun yıllar ana rengi ne olursa olsun, bayrağımızı taşıyan bir göğüs bandı ile mücadele etti. Yakalar, kol şeritleri, manşetler, omuz figürleri değişti ancak ay-yıldızlı göğüs bandı hiç değişmedi.

Gelişen sponsorluk olanakları ile uzun vadeli sözleşmelerle dünyaca ünlü markalarla anlaşılara, forma dizaynı o markaya havale edildi. Kumaş kalitesi en üst seviyede formalarla maçlara çıkıyor artık ulusal takımlarımız. Ama her türlü göz zevkinden uzak olduğunu düşünüyorum. Beyaz veya kırmızı bir fanila gibi üzerine küçücük dalgalanan bir bayraklı formanın bize yakıştığını düşünmüyorum.

Brezilya'nın, Arjantin'in, Almanya'nın, İtalya'nın formasını hemen aklımıza getirebiliyoruz. Çünkü zaman içinde küçük değişikliklerle ama sembol yeteneklerini yitirmeden günümüze geldiler. Değişik markalarla çalışsalar da gelenek değişmedi. Ulusal futbol takımımızın formasını yapan Nike firmasına saygı duyuyorum ama Antalyaspor'a aynı formayı yapsalar ve sadece bayrak yerine Antalyaspor amblemini koysalar ne değişecek? Kocaman bir hiç, sıradan bir forma.

Dünya Basketbol Şampiyonası'nda mücadele eden takımımızın giydiği formanın önünde kocaman sponsor banka "Garanti" yazmasına rağmen, Türkiye isminin yer almaması ise ayrı bir handikaptı. Maçları televizyondan izleyen bir Meksika'lı her halde maçı oynayan takımın Türkiye olduğunu spiker söyleyene kadar anlamıştır. Turnuvada ki diğer takımlar da sponsorlerine formalarında yer vermişler ama kendi isimlerini ihmal etmemişler.

Büyüklük sözle olmaz, büyük olmak istiyorsanız detayları da iyi hesaplamanız gerekir. Takımınızın formasını gördüğü zaman rakibiniz de psikolojik olarak da etkilenmesi gerekir. Klüp takımlarında bunu daha yakından takip edebiliyoruz.

Kullandığımız ulusal formaların böyle bir etkiye sahip olduğunu kim söyleyebilir?

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..