Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '11

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Moda bir iletişim Sanatıdır

Moda bir iletişim Sanatıdır
 

Tasarım deyince her ne kadar giyimle alakalı kreasyonlar akla geliyor olsa da aslında sadece hazır giyim sektörü veya tekstil değil, hemen hemen tüm sektörlerde tasarım önem kazanmış durumdadır. Baktığınız zaman, mobilyadan ev dekorasyonlarına, web tasarımından yazılım ara yüzlerine kadar her yerde tasarımın önemini görebiliyoruz. Gelişen bu süreç artık işletmelerin tasarım dünyasına yabancı kalmamalarını gerektirmektedir. Artık tüm işletmeler her ne ürün ya da hizmet sunuyor olurlarsa olsunlar tasarıma da önem vermek zorundadır.

Elbette tüm şirketlerin tasarım kabiliyeti olmayabilir. Ancak, her konuda bir tasarımcı bulunabilmektedir. Bir tasarımcıya sahip olmayan firma kolaylıkla bir tasarım ajansıyla veya kişisel çalışan bir tasarımcıyla işbirliği sağlayabilir.

Markalaşma sürecinin en önemli un surlarından biri de tasarımdır. Tasarım, markalaşma sürecinde önemli bir rol oynar. Tasarım, kalite, verimlilik, pazarlama ve dağıtım yeteneklerinin daha da geliştirilip, daha pahalı moda-marka ya yönelik ürünler grubuna yönetilmesi, her sezon için birkaç koleksiyon,  ürün ve kataloğun hazırlanarak ürün yelpazesinin genişletilmesi, moda-marka ve kaliteyi ön plana alan bir yaklaşım kazanılması, kumaş ve tasarımcıların yetiştirilmesi, fason üretimin bırakılarak özgün koleksiyonları dünya pazarına sunabilmek için, farklılık yaratan ürünlere geçilmesi, marka ve moda olgusunun ön plana çıkarılması, tasarımcı kimliklerin ve yaratıcı beyinlerin önemsenmesi ve bu kişilere uzun vadeli yatırımların yapılması gerekmektedir. Bu etkenler modanın kitlesel gelişimini olumlu yönde etkileyeceği gibi tekstil sektörün de kalıcı ve iddialı bir porsiyonda olmasını sağlayacaktır.

Moda her ne kadar bir kişinin görselliğini ve kişiselliğini temsil eden bir olgu olması gibi düşünülse de aslında aynı zamanda bir iletişim aracıdır. Moda kısaca bir dildir. Moda sayesinde biz dünyayı nasıl algıladığımızı ve onu yeniden nasıl kurguladığımızı göstere diğer inşalarla iletişim kurmamızı ve bu yolla konuşmamızı sağlar. Moda sayesinde aslında farkında olmadan, bize çok basitmiş gibi görünen giyim kuşam ile görselliğimizi yaygınlaştırırız. Zamanla, farkında dahi olmadan moda dilini konuşarak yaşadığımız dünyanın şekline hükmeder ve hatta onun ötesine bile geçeriz.

Kısacası moda sayesinde insanlar arasında görsel etkileşimler başlar ve bu toplumların birbirini etkilemesi ve geleceğin belirlenmesi sürecine kadar devam eder.

 
Toplam blog
: 6
: 1502
Kayıt tarihi
: 03.07.10
 
 

Üniversite öğrenimim süresince çeşitli markaların mağazalarında aldığım görev süresince bir çok ürün..