Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '07

 
Kategori
Kadın Modası
 

Modernleşen şalvar

Modernleşen şalvar
 

Geçmişten günümüze dek özellikle köylerde yaşayan kadınların vazgeçilmez yöresel kıyafetleri olan şalvar günümüzde de köyden kente göç eden kıyafetler arasında, mağaza vitrinlerinde yerini alıyor.

İnsanoğlu çıplak kalmamak için örtünme ihtiyacı hissederek ilkel dönemlerde doğadan kendilerine kıyafetler tasarlayarak giyim kuşam kültürünü başlatmışlardır.

Giyim kuşam tarihi ilkel toplumlardan günümüze kadar önemini kat kat arttırmıştır. Kıyafetler giyildikleri mekanlara göre kendilerine has özellikler, kumaşlar, modeller, motifler kazanarak çeşitlilik göstermektedir.

"Köyden kente göç eden şalvar"
Köylerde kadınların giymekten asla vazgeçemediği şalvar son yıllarda şehirli kadınların da gözdesi oldu. 8-9 metre kumaştan yapılan şalvar, Akşehir ve çevresinde 14 metre kumaştan yapılıyordu. Yöresel olarak farklılaşan şalvar, belden topuklara kadar uzanır, gayet bol dikilir, çekme payı da buna katılırdı. Şalvarın paçaları oldukça dar olup, vücudun hatları şalvarın kıvrımları arasında belirsiz hale gelmektedir. Şalvarın vücudu tamamıyla kapatması, hatları ortaya çıkarmaması da köylerdeki kadınların bu giysiyi tercih etmelerindeki en önemli etkenlerden biridir.

“Köylü modernleşti, şehirli köylüleşti”
Polatlı’da 30 yıldır terzilik yapan Nail Öztunç, 20 yıl erkek terzisi olarak çalıştıktan sonra 10 yıl da kadın terzisi olarak meslek hayatına devam etmeye karar vermiş. Öztunç, kadın terzisi olmayı seçmesindeki nedeni kadınların kıyafet diktirmeye daha düşkün olmaları ile açıklıyor. Öztunç, bu yıl Polatlı’da sosyetik olarak nitelendirdiği kadınlara çok sayıda saten şalvar diktiğini belirtiyor. Şalvar müşterilerinin kiminin bol kiminin dar modeller çizdiğini söyleyen Nail Öztunç, şalvar talebindeki bu artışı küresel ısınmayla da ilişkilendiriyor. Sıcaklardan ötürü insanların bol dökümlü pantolonlara yani şalvarlara ihtiyaç duyduklarını söyleyen Nail bey son olarak köylü modernleşti, şehirli köylüleşti yorumunu yaparak köylü kadınların hala vazgeçilmez kıyafeti olan şalvarın bugünkü yükselişini değerlendirdi.

“2000 adet ‘Şehrazat’ elbisesi diktim”
Televizyon dizilerinin kahramanları izleyicilerin dünyasında öylesine derin bir yer kaplıyor ki bu izleyenlerin kıyafet tercihlerine bile yansıyor. Buna en büyük örneği 30 yıldır terzilik yapan Nail Bey veriyor. Nail Öztunç, bu yıl gösterime giren bir dizideki kadın karakterin dizide giydiği elbise modelinin kadınların en çok tercih ettikleri kıyafet olduğunu söylüyor. Dizideki kadın kahraman Şehrazat’ın elbisesinden bu yıl Ankara ve Polatlı için 2000 adet diktiğini belirtti.

Köylü kadınlar şalvardan vazgeçemiyor
Şalvara alıştıklarını söyleyen köy kadınları etek giydiklerinde kendilerini rahatsız hissettiklerini belirttiler. Köylü kadınlar şalvarı hiçbir şeye değişmeyeceklerini, şalvarın bir kadın için en rahat kıyafet olduğunu vurguluyorlar. Bolu’nun Kıbrısçık Köyü’nden Kemal Afacan, şalvarın erkekler için de vazgeçilmez rahatlıkta bir giyecek olduğunu söylüyor. Afacan’ın eşi de şalvarın vazgeçilmez bir kıyafetleri olduğunu, Kıbrısçık tarafında daha dar kesimli modellerin tercih edildiğini belirtiyor. Şalvara alıştıklarını söyleyen köy kadınları etek giydiklerinde kendilerini rahatsız hissettiklerini söylediler. Şalvarı hiçbir şeye değişmeyeceklerini, bir kadın için en rahat kıyafet olduğunu vurguladılar.

 
Toplam blog
: 44
: 1870
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Basın-Yayın Bölümü mezunudur.        ..