Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '17

 
Kategori
İlişkiler
 

Monotonlaşan Bir İlişkide Ne Yapılabilir ve Aldatma Eğilimi Nasıl Azaltılabilir?

Monotonlaşan Bir İlişkide Ne Yapılabilir ve Aldatma Eğilimi Nasıl Azaltılabilir?
 

Birbirine heyecan verecek ya da ilişkiyi hareketlendirecek tatlı ve eğlenceli oyunlar kimi zaman ilişkideki rutin akışı değiştirebilir. Ya da ilişkinin ilk başında gidilen yerlere yeniden gitmek, eski fotoğraflara birlikte bakmak, geçmişte yaşanan ayrılıklarınız ya da tartışmalarınız sonrasında yeniden kavuşmalarınızdaki heyecanı hatırlamak…

Çoğu ilişkideki o ilk cicim aylarından sonra gelen monotonluk, tartışmalar, ilgisizlikler, karşısındakini değiştirmeye çalışmaları gidermek… İşte beraberlikler alarm sinyalleri vermeye başladıysa biraz özveri ve biraz da doğru taktikleri uygulayarak mutlu çift olabilmek aslında o kadar da zor değil.

Birbirini iyi dinlemek ve anlatmak; kendini ise net ve anlaşılır dille anlatmak, karşısındakine erkekliğini ya da kadınlığını gerçekten hissettirebilmek ilişkileri daha sağlam mı ayakta tutar?

Her ilişki kendine özeldir, her ilişkide insanların ilişkiyi yaşayış tarzları farklıdır dolayısıyla da partnerini kişiler kendileri çok daha iyi tanır. Her ilişkide her taktik aynı verimli sonuçları vermeyebilir.

Dolayısıyla ilişkinizi yaşatabilecek ve tek eşlilikle sürdürebileceğiniz taktikleri geliştirmek tamamen size ve partnerinızın kişilik yapısına bağlıdır. Örneğin kimi insan kıskandığını hissettiğinde karşısındaki insanı daha çok elinde tutma çabasına girer, kimi insan da kıskandırılmaya çalışıldığında karşısındakine güvenini kaybeder. Bu nedenle yanlış taktikleri iyi ayırt etmekte fayda var. İyi niyetle de yapılsa her taktik her insanda geçerli değildir; ters tepebilir.

Karakter, Arka Arkaya, Erkek, Kadın

Sürekli dert yanarak, olumsuz enerji yayarak, kapris yaparak  karşınızdakini sadece bıktırırsınız. Karşınızdakini aşırı bir şekilde kontrol etmeye çalışmak, sürekli sorgulamak ise ilişkilerde yapılan en büyük hatalardan biridir. Zamanla karşınızdakini uzaklaştırır. Kontrol etme güdüsü birçok kadında var. Şunu da unutmamak gerek; kontrol etme güdüsü arttıkça insana hata üstüne hata yaptırabilir. Aldatmasa bile bir erkeğe sürekli aldattığı imajını yapıştırırsanız ve ima ederseniz, gün gelir hiç aklında yokken aklına koyabilir ve gerçekten aldatmasına sebep bile olabilirsiniz. Diğer bir dikkat edilecek husus da, erkeğe annesi gibi davranmamak. Bir eş, partner olarak davranmak.

Kendinizi sevmeyi ve kendi üzerinize titremeyi bıraktığınızda, kendinize ait bir hayat oluşturmadığınızda, zamanla kendinizden uzaklaşmaya başlar, boşluğa düşer ve karşınızdaki insana sarmaya başlarsınız. Bu durum karşınızdaki kişiyi zamanla bunaltır Özgürlüğünün kısıtlanmaya başlandığını, ilişkide keyif alamadığını hisseden erkek başka arayışlar içine girebilir, kendini daha rahat ve keyifli hissedebileceği başka limanlara yönelebilir. Bu nedenle önce kendinizi mutlu edebileceğiniz kendinize ait bir hayatınız olsun, kendi merkezinizde olun. Üretkenliğinizi ve yaratıcılığınızı asla kaybetmeyin.

Terk edilme korkusu ile düşüncelerinizi bastırıp, duygularınızı gizlemeyin. Yolunda gitmeyen durumları fark ettiğinizde bunları, karşınızdakini kötü hissettirmeyecek ve yormayacak bir şekilde, sakin bir tarzla ve net bir konuşma yaparak paylaşın. Tabi bir konuyu sadece bir kere açarak.

Kadınların bilinçaltı korkuları da kendilerine aldatma potansiyeli olan erkekleri çekebilir. Aynı durum erkekler için de geçerli. Bilinçaltı anne karnından itibaren, özellikle çocuklukta her türlü aldığı kaydı depoluyor. Ve hiçbir zaman uyumuyor. Doğru, yanlış ayırt etmiyor. Kişiyi koruma amaçlı da olsa her ne kaydettiyse bunu gelecekte de kişinin hayatına yansıtıyor. Bilinçaltındaki yanlış kodları kaldırmak mümkün mü; evet emek verecek de olsa yapılacak çalışmalarla, zamanla mümkün.

Aldatma korkusu, değersizlik korkusu, terk edilme korkusu kadınların bir erkeğin çok fazla üstüne düşme, kaybetme korkusu ile fazla taviz verme gibi durumlar yaşamasında bir etken. Hatta sırf yalnız kalmamak adına aldatan bir erkeğin ağırlığı altında ezilmeyi, ayrılığa tercih edebilen kadınların sayısı az değil. Bilinçaltında var olan korkuları fark etmek ve çözüm yoluna gitmek sağlıklı ilişkiler kurabilmek ve doğru insanları, ilişkileri kendine çekebilmek anlamında oldukça önem taşıyor.

Tek eşli kalmak çaba ve emek istese de aslında çok da zor değildir. Bu kişilerin karşılıklı olarak ilişkiyi taşıyabilme ve karşılıklı alma-vermenin dengede tutulabilmesi ve sevgi deposunun boş bırakılmaması ile sağlanabilir. Güveni,kaliteli iletişimi, ilişkideki ilk heyecanları sürdürebilmek, empati kurabilerek yaklaşabilmek ve ilişkiyi monotonlaştırmadan devam ettirebilmek tek eşliliği sürdürebilmek açısından önemli.

Her şeye rağmen ilişkinin yürümediği fark ediliyorsa, aldatmaya yönelmek yerine ilişkiyi iyice analiz etmek ve karşı tarafı da yıpratmadan daha farklı bir yola gitmek, gerekirse ilişkiyi sonlandırmak her iki taraf için de daha doğru bir çözüm. Tabi herzamanki gibi; kişinin kendi tercihi.

Yeşim BUYURGAN                                                                            

Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitmen

*Telif hakları gereği yazılar yazar ismi veya link belirtilmeden kopyalanamaz

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..