Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

05 Ocak '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Mor Ekmek Devri

Bu hafta sizler tarafından birçok kez sorulmuş olan ve merak edilen bir konuyla başbaşayız. Aslında birkaç ay oldu siz soralı ama anca sıra geldi mor ekmeğimize… Evet mor ekmek. Daha doğrusu sadece ekmek değil, sizler öyle biliyorsunuz. Sanırım daha çok ekmek olarak duyuldu ama aslında tüm gıda ürünlerinde kullanılabilen bir toz bileşenden bahsediyoruz.

Konumuz: “Mormiks.”

Mormiks, mor sebze ve meyvelerden saflaştırılan antosiyaninleri içeriyor. “ Ne demek istedin özgeeeee?” Şöyle, sebze ve meyvelerin içerisinde yer alan ve onlara rengini veren değerli bileşenler. Bilimsel olarak biliyoruz ki sağlığımız için önemi büyük antosiyaninlerin. “Peki tamam anladık, e ne yapalım bu mormiksi?”  diye düşündüğünüzde de ortaya farklı üretimler çıkıyor işte. Şimdi düşünün işte, gıda boyasına gerek kalmadan mor bir renk eldemiz var, sen bu mor renkle neredeyse her türlü gıda üretimini gerçekleştirebilirsin. İlk atak ekmekten geldiği için, çoğu kişi mormiks denildiğinde ekmeği zihninde canlandırıyor. Makarna, açma, gevrek, peynir, yoğurt ve tatlılar… Her türlü üretimi gerçekleştirmek mümkün.

Türkiye’de de bu mor ekmeğin üretimi gerçekleştirildi, gurur verici değil mi? Araştırılması, incelenmesi, denenmesi ve üretime geçilmiş olması… Hep emek. Bu meşhur olan mor ekmeğin Japonya’da zorunlu olarak üretildiği söyleniyor. Belki de gelecekte bizim için de böyle bir şey söz konusu olabilir, kim bilir?  Ülkemizde ise Malatya’da üretimin gerçekleşmesinde öncü olan, emeği geçen herkese ben de sizler adına teşekkür ederim.

Sürekli araştırıp, bilim ışığında gelişmek dileğiyle…

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Sağlıkla Kalın!

Not: “Mormiks devrine merhaba. “

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara