Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Morbid obezite tedavisinde diyet ve egzersiz

Morbid obezite tedavisinde diyet ve egzersiz
 

Morbid obezite


Düzensiz beslenme alışkanlıkları, çeşitli ilaçların kullanımı, yoğun stres, hareketsiz yaşam tarzı, metabolizmanın yavaş veya düzensiz çalışması ve çeşitli hormonel hastalıklar fazla kilo sorunun yaşanmasına neden olur. Kişilerin kilo aldığını hissetmesine rağmen hala mevcut beslenme düzenine devam etmesi ile birlikte obezite sorunu ağırlaşır. Kişinin obezite olması ile birlikte şeker, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı ve nefes darlığı gibi birçok hastalık adına risk oluşturur. Her yaş grubunda meydana gelebilecek olan obezite ile karşı karşıya gelmemek için mutlaka sağlıklı bir şekilde beslenilmesi ve egzersiz yapılması gerekir.

İdeal kilo tespiti nasıl yapılır?

Kişilerin ideal kiloları vücut kitle indeksi ile ölçülebilir. Boy ve kilo ortalamasına göre belirlenen vücut kitle indeksinin sonucunun 25 ve altında çıkması normal kilo olarak değerlendirilirken, 25in üzerinde çıkması kilolu olarak değerlendirilir. Obezite sorununun ilerleyen aşaması olan Morbid obezite de ise çıkan oranlar genelde %40ın üzerinde olmaktadır. Birkaç kilo fazlası olan kişiler, fazla kilolarını herhangi bir uzmana danışmadan tükettikleri gıdaların kalori miktarlarını azaltarak ve egzersiz yaparak verebilirler. Ancak 10 kilodan daha fazla kilosu bulunan kişilerin sağlıklı bir şekilde kilo verebilmesi adına mutlaka bir uzmana başvurması gerekir.

Genelde fazla kilo denilince akla ilk olarak diyet ve egzersiz gelir. Özellikle bayanlar yaz mevsiminin yaklaştığı dönemlerde çeşitli diyet ve egzersiz yöntemleri ile kilo vermeyi amaçlar. Ancak özellikle Morbid obezitekavramında dahil olan kişilerin kendi başlarına yaptıkları diyet ve egzersiz programları ile kilo verebilmesi mümkün değildir. Aşırı kilolu olan insanların mutlaka kilo almasının altındaki neden araştırılmalı ve öncelikle bu nedene çözüm bulunarak kilo verilmesi sağlanmalıdır. Fazla kilo kalp ve damar rahatsızlıkları, tansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Bundan dolayı aşırı kilolu olan insanlar farklı alanlarda uzman olan hekimler tarafından eş zamanlı olarak muayene edilmeli ve öncelikle mevcut hastalıklar tedavi edilmelidir.

Morbid obezite sorununda kilo verilmesi için tek başına diyet ve egzersiz yeterli değildir. Hastanın etkin kilo kaybı elde etmesi  için öncelikle obezite cerrahisi işlemleri yapılır. Bunun için başvurulan başlıca obezite cerrahisi yöntemleri; tüp mide, gastrik bypass ve Duodenal Switch olarak sırlanabilir. Mide içerisine takılan balon ve kelepçe sistemleri ile mide küçüldüğünden dolayı hasta daha az yemek yeme isteği duyar ve bu doğrultuda daha kolay bir şekilde kilo verir.

Mide küçültme yönteminden sonra uygulanacak olan diyet ve egzersiz programları Morbid obezitetedavisinde oldukça önemlidir. Kişinin aldığı kalori miktarı her gün biraz daha azaltılarak, çok yağlı, tuzlu, unlu ve şekerli gıdalar tüketmesinin önüne geçerek ve gerekli miktarda bedeni çok fazla yormadan çeşitli egzersiz programları düzenleyerek kişilerin uzun dönemli olarak kilo verebilmesi sağlanabilir. Kısa sürede verilen kilolar, aynı doğrultuda geri alınacağından dolayı kilo verme süreci uzun olmalıdır.

Dr. Tuğrul Demirel

www.tugruldemirel.com

 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..