- Kategori
- Gezi - Tatil
Mostar - Bosna & Hersek

Mostar Köprüsü
Mostar şehrini gördüğünüzde bozulmamış eski bir Osmanlı Şehrini görmüş gibi oluyorsunuz. Daracık sokaklarında gezerken tarihte yolculuk yapıyor gibi hissediyorsunuz. Savaşta büyük hasar gören bu şehir, aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş. Fakat şehri gezerken bazı yerlerde ansızın karşınıza savaşı hatırlatan bir duvar yada bir bina çıkabiliyor. Buralara "DON'T FORGET" yazılmış, acı hatıralar, kayıplar hiç unutulmasın ve kötü savaş günleri bir daha da hiç yaşanmasın diye.
Mostar çok eski bir yerleşim yeri , Osmanlılar burayı alınca şehir kimliğini kazanıyor. Evliya Çelebi'nin yazdığına göre o zamanlarda burada 3040 ev, 350 dükkan ve 45 cami ve mescit varmış.
Burada eskiden Mostar Köprüsü üzerinden Neratva Nehrinin soğuk sularına atlama geleneği varmış. Evlenmek isteyen genç erkekler aşık olduklar ve beğendikleri kızla evlenmeye hak kazanmak için cesaretlerini göstermek amacıyla bu köprüden atlarlarmış. Böylece kızı almaya hak kazanırlarmış. Şimdi ise bu iş ticarete dökülmüş durumda , 20-30 Euro karşılığında köprüden atlayarak gösteri yapanları görebiliyorsunuz. Bazen turist gruplarındaki kişiler aralarında para toplayıp bu gösteriyi yaptırıyorlar.
Bu şehri gezerken rahat ayakkabılar giymenizi tavsiye ederiz. Rahatsız ayakkabılarla köprünün zemininde ve yollardaki taşlar üzerinde yürümekte oldukça zorlanabilirsiniz.
Mostar köprüsünün ve şehir manzarasının en güzel göründüğü yerlerin başında Koski Mehmet Paşa Camii yer alıyor. Burası oldukça turistik bir yer. Dünyanın dört bir yanından şehri gezmeye gelenler buraya mutlaka uğruyorlar. Biz de uğrayıp bahçesinden şehir ve Mostar Köprüsü'nün manzarasının fotoğraflarını çekiyoruz. Cami 17. Yüzyılın başında inşa edilmiş. Koski Mehmet Paşa , Sokullu Mehmet Paşa'nın yardımcısıymış. Cami ve özelikle minaresi savaş sırasında çok zarar görmüş. Savaştan sonra eskisine uygun olarak tekrar yaptırılmış.
Ulaşım:
Saraybosna – Mostar Otobüs ve Tren ile ulaşım:
Saraybosna - Mostar arası ulaşımınızı otobüs veya tren ile yapabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. Sefer saatleri için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.
http://www.autobusni-kolodvor.com/en/terminal.aspx?k=187&d=070
http://mostimun.org/delegate-center/transportation/
Fotoğraflar için : www.supergezginler.com