Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '19

 
Kategori
Siyaset
 

Muğla'da Kartlar Yeniden Karılıyor

            CHP nin, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü yeniden aday göstermesinin ardından ilk hayal kırıklığını yaşayan Mehmet Kocadon, uzunca bir zaman Bodrum siyasetini de kilitledi.

            Ardından Genel Başkan rica ediyor diyerek yeniden Bodrum adaylığına soyundu.

            İttifak görüşmelerinde Bodrum ve Fethiye belediyeleri karşılığında Büyükşehir’de aday çıkarmayan İYİ Parti, Bodrum için bir ara formül önerdi. Kendi adayları Mehmet Tosun’un CHP adayı olarak seçimlere katılmasını talep etti.

            Parti tabanının ve örgüt yönetiminin gösterdiği tepki sonucu tüm ilçelerde ittifak adaylarının ayrı ayrı seçimlere girmesi kararlaştırıldı.

            Bu aşamada Bodrum da projeleri olan sermaye grupları devreye girerek Mehmet Kocadon’un CHP adayı olması için Kılıçdaroğlu ve ekibi üzerinde müthiş bir baskı uyguladı.

            Parti Meclisinden büyük çoğunlukla reddedilmesine karşın son ana kadar Kocadon’da ısrar eden Genel Merkez, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün istifa restini görünce bir orta yol olarak son anda Mustafa Saruhan’ı aday olarak atadı.

            Bodrum için söylenecek fazla bir şey yok.

            Şimdi CHP adayı Mustafa Saruhan’ın; adaylığın geç açıklanmasından kaynaklı Mehmet Tosun’un sahada sağladığı avantajı kendi lehine çevirmek için daha çok çalışması gerekiyor.

            AK Parti adayı Tahir Ateş, yıpranmamış bir aday olsa da AK Partinin mevcut oy potansiyelini ne kadar harekete geçirebilir ya da farklı kesimlerden oy alabilir zaman içinde göreceğiz.

            Yüzde on barajını aşmayı zorlayan parti olarak HDP nin tavrı belirleyici olacak.

            Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına Demokrat Parti’den aday olacak Mehmet Kocadon’un Bodrum da başkan adayı çıkartmayacağı söyleniyor.

            Milas’ta CHP den giden AK Parti adayı Barış Saylak’ın seçim çalışmaları sırasında hayli ilgi gördüğü ve başarılı bir kampanya yürüttüğü gözleniyor.

            Fethiye’de eski başkan ve ilçe yönetiminin istifasına rağmen CHP nin kazanma şansının devam ettiği söyleniyor. Son ana kadar CHP nin adayını çekmesini bekleyen eski belediye başkanı Behçet Saatçı, kazanma şansının azaldığını görünce, ittifak protokolünün adil olmadığını gerekçe göstererek partisinden istifa ederek Muğla Büyükşehir’e bağımsız aday oldu.

            Marmaris’te aday gösterilmeyen eski başkan Ali Acar ekibiyle birlikte istifa ederek DSP ye geçti ve bu partiden belediye başkanı adayı oldu.

            AK Parti bu bölünmeyi fırsat bilerek ünlü iş adamı Serkan Yazıcı’yı Marmaris te aday yaptı. Güçlü bir kampanya yürütecek gibi görünüyor.

            Diğer ilçelerde de benzer sıkıntılar yaşansa da saydığımız ilçeler kadar seçimi etkileyeceğini sanmıyorum.

            Şimdi tüm dikkatler Muğla Büyükşehir seçimlerine çevrildi.

            Üç ay öncesi CHP nin en sağlam kalesi olarak görülen Muğla, anlaşılan o ki çok çekişmeli bir seçime sahne olacak.

            Osman Gürün, uzun yıllardır başkanlık yaptığı Muğla da kuşkusuz hala önde sürdürüyor yarışı. Ancak önümüzdeki 45 günlük süreçte yapılacak hataların telafisinin mümkün olmadığını kabul etmek gerek.

            Mehmet Kocadon, Behçet Saatçi’yi ikna edip çekemeyince seçim kazanmaktan çok, Osman Gürün’e seçim kaybettirmek amacına yönelik çalışacak.

            AK Parti Adayı Mehmet Nil Hıdır, kazanabileceği algısını yaratmaya çalışıyor.

            Behçet Saatçi’nin aday olmasının kendince makul ve izahı mümkün gerekçeleri olabilir. Ancak Mehmet Kocadon’un adaylığı inandırıcı olmadığı gibi kendi amacıyla da çelişiyor. Yarışın üçlü değil de dörtü olması en çok da Osman Gürün’e yarayacaktır.

            Behçet Saatçı da Mehmet Kocadon’da Osman Gürün karşıtı oylara talip olacaklar.

            Yani tepki oyları ikiye bölünecek.

            Bu durumda Kocadon’un adaylığı Behçet Saatçi’ye zarar vereceği gibi bu işten en kazançlı çıkacak parti de AK Parti olacak.

            Bu gelişmelere Bodrum özelinden bakacak olursak, Kocadon’un Bodrum’dan aday olmamasıyla Bodrum siyaseti özgürleşecek.

            Belediye çalışanları, esnaf, işletme sahipleri, Bodrum’un kültür ve sanatına sahip çıkmaya çalışan entelektüel kesim en nihayet özgürce siyaset yapabilecekleri bir ortama kavuştular.

            Yalnızca CHP değil, tüm partilere, meslek odalarına, STK lara müdahale ederek siyaseti esir alan Kocadon’a Muğla adaylığı hayırlı olsun.

            Umarız iki ittifak adayının arasında geçecek seçim, protokol kurallarında belirtilen siyasi nezaket ve hoşgörü içerisinde geçer.

            Dileriz, kazanan Bodrum olur.

            AYHAN ONGUN(Gazeteci-Yazar) 12.02.2019/BODRUM

 
Toplam blog
: 396
: 168
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Barış içinde, birlikte yaşayabilmek adına insan ve emek odaklı paylaşımlardan yanayım.   Öğretmen..