Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '17

 
Kategori
Deneme
 

Muharrem Orucu Nasıl Tutulur ?

Muharrem Orucu Nasıl Tutulur ?
 

Muharrem Orucu Nasıl Tutulur ?


Sevgili Dostlar bir eksik bilgiyi düzeltmemiz gerekir. Muharrem Orucu bir Yas-ı Matem orucudur.
 
Mesela iftar kavramı yoktur. Mavi saatler dediğimiz gün batımına doğru güneş çekilirken güneşte mateme bürünürken açılır.
 
Kesinlikle akşam yenir yatana kadar ondan sonra sahur olmaz kesinlikle sabah devam edilir oruca...Sahur kavramı asla yoktur.
 
Tuz ile açılır. Hatta bol bol tuz alınıp Kerbela şehitlerinin acısı paylaşılır. 
 
Dedem'in dudakları çatlardı susuzluk ve tuzdan..
 
Su kesinlikle içilmez. Bulanık bile içilmez. Kana kana hele hele asla. Oh denmez içildikten sonra... Ayran yada sulu ama suyu belli olmayan meyve suyu gibi sıvı alınır.
 
Et yenilmez. Bıçak kullanılmaz. Soğan başı dahi kesilmez. Imam Hüseyin 'in mübarek başı hatırlanır. Cana kıyılmaz. Tavuk, koyun yani canlı kesilmez. Canlıya dönecek yumurta yenmez. 
 
Makas kullanılmaz. Sakal kesilmez. Banyo yapılmaz. Siyah giyinilir.
 
Ancak artık şehirlerde olduğumuz için yıkanmamak ya da sakal bırakmak mümkün değildir. Temiz olmamız gerekir. Inziva ya da köy yerinde o acıyı sussuzluğu hissetmek matemi tüm benliğinle hissetmek içindi.
 
Ceddimiz sadece mide orucu tutmadı. Eline beline diline hakim olup kötü söz kötü düşünce kötü davranışta bulunmazdı mide değil tüm azalarımızla Matemimizi yaşardı.
 
Ehli Sünnetten kardeşlerimizin Hanefi itikatine göre tuttuğu Ramazan Orucu gibi iftar sahur yoktur. Iftar sonrası cinsi münasebet yapılabilmesi serbestliği Muharrem Orucunda yoktur.
 
Edep ile hüzün ile  matem ile eline beline diline sahip olup tüm azalarımıza matemimizi yaşayıp  orucumuzu tutmak gerekir.
 
Alevice Bektasice Kızılbasca tavır budur...
 
Aşk ile Hu
 
Toplam blog
: 447
: 1524
Kayıt tarihi
: 20.09.13
 
 

06 Mayıs 1974 Çorum Sungurlu'da doğdu. Yaşamının büyükçe bir bölümünü Mamak'ın gecekondu mahalleler..