Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '13

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl Hürrem’e değil Gezi Parkı’na yenildi!

Muhteşem Yüzyıl Hürrem’e değil Gezi Parkı’na yenildi!
 

Kınından çekilince kanlanmadan kına dönmez palalar


Hürrem, Hürremlikten istifa etti! Doğruca Almanya’ya kaçtı, herkes gibi ben de yazdım ve kızanım çok oldu.

Meryem Uzerli’nin kısacası; hastalık bahane, para şahane tadında Almanya’ya kaçtığını, adı geçen hastalığın bir gecede insanı yataklara düşürmeyeceğini, istediği payı yapım şirketinden alamayınca, gözdağı niteliğinde gittiği yönünde söylemlerdi bunlar ve hepsi de belgelerle gösterilmişti. Tabi ‘’saldırın!’’ tarzında üzerime gelenler olduğu gibi ‘’haklısınız’’ diyenlerim de çok oldu.

Bir de baktık ki Meryem gerçekten para için gitmiş. Bana kızanlar bu sefer de ‘’haklı kız’’ söylemi ile devam etti. Bakın bu yapım dizi olarak ekranda yer bulmadan tam 1-1,5 sene önce şirket ve senaristler yol bulup, yürümek adına çalışmaya başladılar. Kimse ‘’haydi gel ağabey bir dizi patlatalım’’ diyerek ertesi gün çekime sete gitmez, gidemez 2 gün sonra da ekranda yer bulamaz. Düşünsenize ne zahmetli, meşakkatli bir iş!

Haliyle dizide oynayacak oyuncuları da tek tek ve uzun sürede seçerler. Dizi ekranda can bulduğu ilk gününde aslında karşımızda ayların, yılların emeği ile çalışması ve hedefi ile karşımıza dikilmiştir de bizim ruhumuz duymamıştır. İşte bizim peri kızı Meryem de bu arada kadroya katılmış ve tabiî ki kendi öngörüsü (çok çaresizde olabilir)ile de anlaşmaya imza atmıştır.

Bu dizinin 4 sezon süreceği başından beri de bellidir. Yani hedefi de belliydi, yurtdışı satışları olacağı başından beri planlanıyordu. Tim’s yapım plansız programsız bir işe başlamaz, imzasını altına atıyorsa Hollywood şartlarında bir dizi ve oyuncularını karşımıza getireceği de bellidir. Fakat, güzelim Meryem bunu öngörüp de imzasını atmamış ki şimdi ‘’nerede benim hakkım’’ diyerek bir hastalığa tutulmuştur. Sözleşmenin 5 sene yapılması yarın kalkıp ülkesine gidip projeyi yüz üstü bırakmasın diyedir. Aynı 5 yıl diğer oyuncular için de geçerliydi, ama duymadık-görmedik- konuşmadık. Yani burada bir haksızlıktan çok birileri tarafından kışkırtılmış (bu kişi kendi de olabilir)bir hareket görmekteyiz. Yani Meryem Uzerli bile bile bu kontrata imza attı ve bu kadar ses getireceğinden çok o anlık cebine girecek paraya baktı. Sonra da bir baktı ki hedef onikiden vurulmuş! O zaman da minareyi çalarken envaye boyda kılıf hazırladı ve hepsini tek tek sıra ile minarelere geçirmeye çalıştı. Ama olmadı, olamadı… çünkü tarz profesyonel değildi. Timur Savcı da kendine çekilen blöfü görüp ‘’rest çekti’’.

Şimdi özlediği Türkiye’nin doğal güzelliklerinden bahsederek, Taksim Gezi Parkı Direnişlerine mesajlar çekerek gündeme gelmeye, akıllarda kalmaya çalışsa da iş işten geçti ve yandı keten helva! Ama sözleşme ihlalinden dolayı Türkiye’de en az 1 sezon daha iş alamaz ya da yapımcıya kontrattaki ceza parasını öder ve istediği projede yer alır. O artık onun bileceği iş!

Ayrıca, Şehzade Mehmet ve diğer karakterler diziden ayrılacak denince de şaşırmayın. Her ne kadar bu dizi masal formatı ile ekrana gelse de tarihin çizgisinde çekiliyor. Evet, Hatice Sultan’ın, Şah Sultan’ın yani kadınların ve şehzadelerin yaşamlarının detaylarını senaristler yazıyor. Bu tarihi kişiliklerin konuşmaları aslında senaristlerin ağzından, ama tarihte doğduysa doğuyor, öldüyse ölüyor. Haliyle rolü biten oyuncu da diziye veda ediyor. Artık şaşırmayalım ve altında buzağı aramayalım.

Şimdi gelsin Şehzade Beyazid, Şehzade Selim ve diğerleri… Çünkü artık tarih sayfası kanlanarak değişiyor, böylece de yeni oyuncular sahne alacak. Şehzade Beyazid’i canlandırmak için Suskunlar dizisinin Gurur Kutay ve Gazanfer Bircan’a can veren Berk Hakman ile görüşülüyordu. Birkaç isim zaman zaman öne çıkıyor. Yeni kadro kesinleşince tabiî ki aldığım haberleri sizlerle paylaşacağım.

Konuya dönersek, bir de baktılar ki Muhteşem Yüzyıl reytinglerde dip olmuş! Aman efendim, bitti dizi yerle yeksan oldu gibi benzetmeler yapıp koro eşliğinde bağırdık, çırpındık! Her şeyi de Meryem Uzerli’nin gidişine mal ettiler. Yok, böyle bir şey! Bir diziden bir oyuncu gitti, aynı karakteri başkası canlandırdı diye bir dizi reytinglerde al-aşağı olmaz. Öyle olsa Dallas 1978-1993 yılları arasında yayınlanmazdı. Yalan Rüzgarı dizisi 1973 yılında başlayıp sektelere uğrasa da 2014 yılında bitecek bir sözleşme ile ekranda yerini almazdı. Evet, sektelere uğradı ama yıllarca devam etti. Yani insanlar alışır, iş yeni karakterlerin rolün hakkını verebilmesidir. ‘’Yok, bizde olmaz!’’ diyenlere de Türkiye’de de örnekleri var diyeceğim. ‘’Çocuklar Duymasın!’’ 2002 de ilk defa ekranda yerini buldu ara verilse de her ekrana dönüşü ses getirdi. Bu örnek içlerinden en taze olanıdır.

 Geçen hafta reytingi dibe vuran Muhteşem Yüzyıl dizisinin izleyici kitlesi yaklaşık 15 gündür süren Taksim Gezi Parkı Direnişindeydi. İşte herkesin göz ardı edip ver-yansın haberler yayınlayanların gözden kaçırdığı budur. Zaten bazı kesim sadece ‘’benim ecdadım böyle değil!’’ demek için diziyi seyrediyordu. Hatta bu kesim o kadar gerçek sanıyor ki dizileri Halit Ergenç’i, karısının(Bergüzar Korel)  bir başka dizide kendini aldattığını (Kenan İmirzalıoğlu)sanacak ve söyleyecek kadar hayal dünyasındalar. Bir masal aleminde yaşayan bu topluluğa hayırlı günler diliyorum.

Asıl reyting aldığı annelerimiz, teyzelerimiz, halalarımız geziye çıkınca ekranda Muhteşem Yüzyıl için karardı. Karardı diyorum çünkü reyting dibe vurdu! Bence Türkiye’ye huzur geldiğinde tekrar hep beraber bu tarihi masala gözlerimizi dikeceğiz ve nefeslerimizi tutacağız. Muhteşem Yüzyıl, yaşadığı bu düşüş sonunda öyle bir tepeye çıkacak ki ben o zaman ileri-geri konuşup, yazanların yüzünü ve kalemini göreceğim.

Meryem gider Vahide gelir! Önemli olan bu dizinin başarılı bir yapım olduğunu kabul etmek ve gelenin (ki öyle olacağını sanmıyorum) gideni aratmamasını dilemektir. Sezon finaline 1-2 derken uçan kelleler, kınından sıyrılmış palalar, kana bulanmadan kınına dönmeyen kamalar, yağlı urganlar ile yeni sezonda karşımıza kadroya yeni eklenmiş oyuncularla geri dönecek Muhteşem Yüzyıl. Hem de ne dönüş? Bu dönüş eskisinden de Muhteşem olacak!

Hayatta dönüşlerinizin muhteşem olması dileği ile…

 www.televizyongazetesi.com

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fba%C5%9Fa/145170645649459?fref=ts 

https://twitter.com/eceer6 

eceer6@gmail.com 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..