Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Mükemmelliyetçi misiniz?

Mükemmelliyetçi kişilik özelliği olan insanlarda öncelikle şu özellikler mevcuttur;

-Ayrıntıcıdır.Başkalarının önem vermediği ayrıntılara takılıp ve bazen bütünü kaybeder :)

-Bu insanlara toplum arasında Doğrucu Davut diyebiliriz.Vicdan mekanizması çok geliştiği için içselleştiremediği duruma itirazı çok olur.

-Bu kişilerin biriktiricilik özellikleri vardır.Eski eşyaları,anıları,fotoğrafları atamazlar.Televizyonlarda gördüğünüz çöp ev sahipleri bu tip insanlardan çıkar.

-Ekip çalışması olacaksa ya ekibin başı olmak isterler ya da kendi anlaştığı kişilerle ekip kurmak.Kafalarına uymayan ekiple çalışmaları çok zordur.

-Esnemekte zorluk çekerler.Katı inançları vardır.İnandıklarından vazgeçmeyip,sizi ikna etmeye çalışırlar :)

-Gelecek kaygıları olduğu için sürekli para biriktirirler.Para harcayamazlar,gelir düzeylerinin altında bir hayat yaşarlar.

-Birlikte oldukları insanlardan beklentileri yüksektir.Mükemmeli isterler.

Bu özelliklerin ne kadarı sizde var?Bir bakın bakalım.

Bu insanlar çocukluklarında ceza görmemek,sevilmek,onay görmek adına bu örüntüyü benimser.Kuralları hemen öğrenirler.Okullarında sınıf başkanı olurlar,öğretmenleri onları sever,başarılı bir okul hayatları olur.Otorite figürlerinin söylemlerini önemser.Kanunlar ve kurallar dışı bir şeye asla yanaşmaz :) Bilmiş bir yapıları vardır.

Ergenlikte ise  onlara kurallar saçma gelmeye başlar.Eğer bu döngüyü yönetebilir ve iç sesiyle karar vermeyi öğrenebilirse birey olma yolunda önemli adımlar atar.

Bu insanlar,sevdiği değil toplumun önemsediği mesleği seçme eğilimindedir.Eğer mükemmeliyetçiliği abartılarsa Obsesif Kompülsif Kişilik bozukluğuna doğru ilerler.

Mükemmeliyetçiler yönetici olurlar,çok paralar kazanırlar ama mutlu bir hayat yaşayamazlar :( Hayat,onlar için görev gibidir.Kontrolleri dışına çıkan olgular olduğunda da yoğun sıkıntılar yaşarlar.

 

 
Toplam blog
: 6
: 207
Kayıt tarihi
: 25.05.18
 
 

Rehberlik ve Psikojik Danışmanlık Yüksek Lisans Mezunu Aile Danışmanı   ..