Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '13

 
Kategori
Hukuk
 

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davaları

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davaları
 

muris muvazaası dava


Muvazaa nedir ?

Yargıtay’ın tanımına göre muvazaa: “Basit olarak muvazaa: İrade ile beyan arasında kasten yaratılan aykırılık olarak tanımlanabilir. Başka bir ifade ile irade açıklamasında bulunan taraflar irade açıklamasının sonuç doğurmaması konusunda anlaşmışlar, yalnız gerçek bir hukuki işlemin bulunduğu görüşünü yaratmayı istemişlerse muvazaadan söz edilir.” Denilmektedir. ( HGK. 22.12.1982-1979/13-1905 E – 1982/1966)

Borçlar Kanununa göre muvazaa: Borçlar Kanununun Sözleşmelerin yorumu, muvazaalı işlemler başlıklı 19. Maddesine göre: “Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.” Denilmektedir. Kanun muvazaalı işlemlerde görünüşün aksini iddia edenin bu iddiasını ispat etmesini öngörmüştür. Bakınız muvazaanın ispatı

Miras hukukunu anayasası Medeni Kanunumuz ise; muris muvazaasının kanunu da Yargıtay’ın 01.04.1974 gün 1/2 sayılı Y.İ.B.K. dır. Yargıtay’ın söz konusu olduğunda İnançları Birleştirme Kararı’nda “bir kimsenin, mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazı hakkında tapu sicil memuru önünde iradesini satış doğrultusunda açıklamış olduğunun gerçekleşmesi halinde, saklı pay sahibi olsun ya da olmasın, miras hakkı çiğnenen tüm mirasçıların görünürdeki satış sözleşmesinin danışıklık ( muvazaalı ) olduğu ve gizli bağış sözleşmesinin de biçim koşulundan yoksun bulunduğunu ileri sürerek dava açabilecekleri” ne hükmetmiştir.

Yargıtaya’a göre Muris muvazaasının unsurları

Karardan da anlaşılacağı üzere hemen belirtelim ki muris muvazaası davaları, tekeye dahil malvarlığının Muris muvazaası nedeniyle iptali davalarında Yargıtay’ın temel aldığı ölçü; miras bırakanın iradesi ve gizli sözleşmenin şekle bağlı olup olmadığıdır. Yargıtay, miras bırakanın malvarlığını devretmekteki gerçek amaç ve iradesinin tespit edilmesine büyük önem vermektedir. Mirastan mal kaçırma olgusu tam olarak tespit edilmelidir. Miras bırakan, mesela üzerine kayıtlı taşınması gerçekten diğer mirasçıları mirastan mahrum etmek için mi yoksa miras paylaşımı kastıyla devretmiştir. Bu gerçek, mirasçının devir tarihindeki davranış biçimleri, mali gücü, yaşam tarzı, bulunduğu bölgedeki örf ve adetler, devrettiği mirasçı ile ilişkileri veya mirastan mahrum olan mirasçı ile olan husumeti gibi olgular miras bırakanın devir amacını tespitte yardımcı unsurlardır. Muris muvazaası ile ilgili detaylı ilgiler için miras davası web sitesini ziyaret etmenizi öneririz.

Konsept Hukuk

 
Toplam blog
: 11
: 2306
Kayıt tarihi
: 01.05.13
 
 

İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesi mezunuyum. İstanbul'da serbest avukatlık yapmaktayım. S..