Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '14

 
Kategori
Güncel
 

Müslüman Müslüman'a neler yapmadı ki?

Müslüman Müslüman'a neler yapmadı ki?
 

Mecliste Kavga


Başbakan Erdoğan, 11 yıl birlikte devleti yönettiği ”Fetullah Cemaat” ini hedef göstererek “Müslüman, Müslüman’a bunu yapmaz” diyor. Tarihe baktığımızda, Müslüman’ın Müslüman’a yapmadığı mı kalmış? Dört halifeden üçünü de öldürenler Müslüman değil miydi?  Halife Ömer, bir köle tarafından hançerlenerek öldürülür; Halife Osman, Kuran okurken öldürülür; Halife Ali, camiye giderken zehirli bir hançerle öldürüldü.10 Ekim 680’da Kerbelâ’ da Hz. Hüseyin ’in başını kesip Ehli Beyt ’in arta kalanlarıyla Yezid’ e gönderenler de Müslüman’dı. Bu nedenle, Yezid ’in adı her zaman lanetle anılır.[1] Dedem de birisine sinirlendiği, kızdığı zaman “Yezid”derdi.

Osmanlı Tarihi’ne bakalım: Padişahlar kendi çocuklarını, kardeşlerini, sadrazamlarını, vezirlerini, paşalarını öldürmemişler mi? Fatih Sultan Mehmet, sadrazamı Halil Paşa’yı, tutuklattı ve Edirne zindanlarına attırdı. Acı içinde geçen kırk gün sonra odasına giren cellâtlar, kendisine ancak dua edecek zaman bıraktılar. [2]

Muhteşem Yüzyıl” dizisinde, Topkapı Sarayı’ da dönen dolapları gözler önüne serdi. Kanuni Süleyman’ın oğullarını, sadrazamlarını nasıl öldürttüğünü gözler önüne serdi.(Roma İmparatorluğu defalarca beyaz perdeye yansımıştır. Osmanlı İmparatorluğu ilk kez, bu denli ayrıntılı ele alınmış; milyonları hayran bırakan, düşündüren bir biçimde dizi filmi olarak izleyiciye sunulmuştur. Hiçbir masraftan kaçınılmadan gösterime sunulan bu dizi, yıllarca belleklerimizden silinmeyecektir. Meral Okan da olayı, çok iyi kurgulayarak senaryosunu yazmış).

Dizide henüz gösterilmeyen Şehzade Beyazıt de saray tarafından Tebriz’e gönderilen Ali Ağa, hücresinde Beyazıt’ı ve dört oğlunu öldürmüştür.(ön. Ver. s.459) Sadece bunlar değil, Osmanlı İmparatorluğu ’da  ölümler, öldürmeler bitmez. Ölümlere, şeyhülislamın fermanıyla padişah karar verir.

İngiliz casusu T.E. Lawrence ‘in kışkırttığı Müslüman Araplar,1916–1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yürütülen Arap Ayaklanmasında;Müslüman, Müslüman’ı öldürmüştür.[3]

Günümüzde, adı “Arap Baharı” olan (bana göre Arap Kışı) olaylarında Müslüman, Müslüman’ın canına kıymıyor mu? Taliban, El-Kaide, El-Nursa, Hizbullah… Gibi örgütler; ilkel yöntemlerle acımasızca Müslüman kanına girmiyorlar mı? Arap Baharı 6 ülkede yaklaşık 29 bin kişinin hayatına mal oldu [4] Bu,2011’lerin rakamı.

İlk Çağ’da çok Tanrıcılık vardır. Din savaşları olmamıştır. Din savaşları, Tek Tanrıcılıkla başlamış; dinler ve mezhepler arasındaki savaşlar günümüze değin gelmiştir. Bugün de Müslüman ülkelerde mezhep savaşları devam etmektedir. Daha dün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde oruç tutmadığı için bir genç öldürülmedi mi? Tanrı, bazı insanlara,”oruç tutmayanları öldürün mü” diyor? Yüce Tanrı’nın böyle bir buyruğu olmaz.

İlk Çağ’da Anadolu’da devlet kuran ne Hitit Kralları ne Lidya Kralları ne Frak Kralları, oğullarını öldürmemişlerdir. Onlardan günümüze değerli tarihsel kalıntılar, yüzlerce kişilik açık hava tiyatroları kalmıştır.Muhsin Ertuğrul,”Tiyatro bir kentin ocak basıdır. Orada, ısınılır, diyor. İlk Çağ insanı, tiyatroyla iç içe yaşadığı için daha insancıldır, diyebiliriz.

Sonuç:

Başbakan Erdoğan’ın dediği gibi “Müslüman, Müslüman kardeşine kötülük yapamaz” değil.”Gezi Olayları’nda görüldüğü gibi öldürür de gözünü de çıkarır. Ancak, insan sözde değil, özde seven insan, başkalarını öldürmez. Bu da demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine gönülden inanmış, hukukun üstünlüğünü içselleştirmiş, yasalara saygılı insandır. Çağın değerlerine göre yaşayan bilgili, kültürlü uygar insandır. Karşıtlarına saldırmaz, hakaret etmez; onları aşağılamaz.


[1] S.F.Mahmude, İslam Tarihi, Varlık Yayınları,1962.

[2]Alphonse de Lamartine, Osmanlı Tarihi, Kapı Yayınları,2011.

[3] Bahsi geçen dönemi 1926 tarihli "Bilgeliğin Yedi Sütunu" (İngilizce: The Seven Pillars of Wisdom) adlı otobiyografik eserinde anlatmıştır.

[4] 4 Ekim 2011 Haber Türk

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..