Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '08

 
Kategori
Tarih
 

Mustafa Kemal'in Bulgar aşkı; Dimitrina

Mustafa Kemal'in Bulgar aşkı; Dimitrina
 

Mustafa Kemal Yeniçeri kıyafetiyle


Mustafa Kemal, yakışıklı ve karizmatik kişiliği ile her zaman kadınların dikkatini çekmiş, o da bu ilgiyi genelde karşılıksız bırakmamıştır. Özellikle genç bir Subayken yaptığı çapkınlıklar oldukça dikkat çekicidir.

Enver Bey'in liderliğindeki İttihat ve Terakki, yönetimi ele geçirdiği dönemde altı asırlık Osmanlı Devleti son virajını almak üzeredir. Mustafa Kemal ile Enver Bey arasındaki kişisel mücadele hep Mustafa Kemal aleyhine işlemiş, bu yüzden genelde geri planda kalmış, yükselememiş hat da sürgün görevlere gönderilmiştir.

Bu durumun ana nedeni muhtemelen Mustafa Kemal'in başarılı, hırslı olmasının yanında muhalif kişiliğinin sonucu olarak, üst kademelerin eksikliklaerini, başarısızlıklarını ve kendi yöntemlerini çokca dillendirmesidir.

Böyle bir ortamda Mustafa Kemal bir türlü etkin görevlere gelemiyor, yönetimde söz sahibi olamıyordu. Talat Bey'den sonra Fırkanın Genel sekreterliğine yakın arkadaşı Fethi Bey getirilince eline bir fırsat geçirmiştir. Fakat daha işin başında Fethi Bey ile yapmaya çalıştığı girişimler dikkat çekmiş, Fethi Bey aleyhinde gittikçe artan bir hava oluşmuştur.

Bu yüzden ikisine de sürgün görevleri verilir. Önce Talat Bey (Enver, Talat, Cemal Beyler; İttihatın baş üçlüsü) Fethi Bey'e gelerek durumun vehametini anlatıp ona Sofya elçiliğini teklif eder. Sonra Cemal Bey, Mustafa Kemal'i çağırtıp ona da Sofya Askeri Ateşe görevini sunar. İkisi de kabul etmek zorunda kalır. Çünkü ölüm fermanları çıkmıştır. Gitmezlerse, parti komitacıları tarafından öldürüleceklerdir.

Sofya'da savaş sonrası havası hakimdir (Balkan Savaşları). Ülkenin üst tabakası balolarla, eğlencelerle savaşı unutmaya çalışmaktadır. Mustafa Kemal ve Fethi Bey, bekar olmalarının yanında dikkat çekici görünüşleriyle Sofya gecelerinin müdavimlerinden olurlar. Bu gecelerin birinde Mustafa Kemal, Bulgar Kralı Ferdinand ile tanıştırılır.

Mustafa Kemal, Sofya'da iken, İstanbul Beyoğlu'nda tanıştığı Corinna adlı İtalyan bir dul ile de mektuplaşmaktadır. Corinne sayesinde Fransızcasını ilerletmiştir. Sofya'da geçirdiği günleri Corinne'ya Fransızca yazmaktadır. İstanbul'dan kalan duygusal bağları bu sayede devam ettiriyordu. Bu mektupların ilginç bir yanı da, Mustafa Kemal'in ara sıra latin harfleriyle Türkçe yazmasıdır.

Mustafa Kemal, bu gecelerin birinde, II. Balkan Savaşında ülkesine karşı savaşan General Kovaçev ile tanıştırılır. General ile birçok gecede bir araya gelmeye başlarlar. BU durum Kovaçev ailesi ile arasında derin bir dostluğun başlamasına neden olur.

Mustafa Kemal, Kovaçevlerin evine gitmeye başlar. General ile sürekli savaş anılarından konuşurlar. Bu gel gitler arasında General'in güzel kızı Dimitrina, onun dikkatini çekmiştir. Kovaçev ailesi sayesinde seçkin davetlere de katılır. Bu davetlerde Dimitrine ile sürekli dans eder, ona fikirlerinden bahseder. Aralarında duygusal bir bağ oluşmaya başlamıştır.

Mustafa Kemal, Bulgar sosyetesi arasında en büyük dikkat çekişi, Sarayda verilen bir maskeli baloda İstanbul'dan getirttiği Yeniçeri kıyafetini giymesiyle yapar. Gece sonunda Kral Ferdinand, onu çağırarak gümüş bir sigara tabakası hediye eder.

Dimitrina ile arasındaki samimiyet her geçen gün artmaktadır. Mustafa Kemal, onu kafasında tasarladığı Avrupalı eş olarak görür. Onunla evlenmeyi düşünmektedir. Bunun içinde babasının izni gereklidir.

Fethi Bey'de başka bir Bulgar güzeline, General Petrov'un kızına tutulmuştur. Aracılar vasıtasıyla babalarının ağızlarını aratırlar. General Petrov hiç düşünmeden; '' Kızımı bir Türk'e vermektense kafamı keserim'' der. Kovaçev'de farklı düşünmemektedir.

Birgün Sofya Türk elçiliğinde bir balo düzenlenir. Kovaçevlerde davetlidir, fakat onlar daveti nazikçe reddederler. General Kovaçev, kızının bir Türk subayı ile görüşmesinden rahatsızdır. Onların görüşmelerini engeller. Mustafa Kemal, Dimitrina'yı istemek için General'e ikinci kez baş vurur, sonuç olumsuzdur. Dimitrina ile Mustafa Kemal bir daha birbirlerini göremezler. General, kızını Bulgar bir mühendis ile evlendirir.

I. Dünya Savaşı yüzünden Mustafa Kemal geri çağrılır. Dimitrina, Mustafa Kemal'i hiç unutmaz. Bir ara onu görmek için İstanbul'a gelmeyi planlar. Ancak büyük savaş bunu engeller. Yakınlarının anlattığına göre son günlerinde bile Mustafa Kemal'den söz etmekteydi.

Mustafa Kemal de bir gün Bulgar tiyatro grubuna şöyle diyecektir:
" Bulgaristan'da bir güzel sevdim bana vermediler."

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..