Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Müzeler, şehrin aynasıdır.

Müzeler, şehrin aynasıdır.
 

Bartın Belediye Başkanının makam arabası. Müze olan evinin bahçesinde sergileniyor.


Zor zamanlar, iki devre, uzun yıllar Bartın Belediye Başkanı olan Kemal Samancıoğlu, artık müzelerde yaşıyor. Türkiye’de, en uzun belediye başkanlığını yapan, Bartın’ın has çocuğu Samancıoğlu, 1897-1985 yılları arasında yaşadı. Bu gün oturduğu ev, müzeye dönüştü. Ve müzeler, şehrin aynası olarak kabul edilmektedir. Bu müze ile Bartın' ın gelmiş, geçmiş bütün adet ve örfleri, burada üstüste birikmiş vaziyette. Sadece müzeyi gezerek o şehir hakkında , hiç kitap karıştırmadan "özgeçmişi" şıp diye anlarsınız.

Bartın’ın ayaklı kütüphanesi olarak anılan ve resim koleksiyonları ile her derde deva olan Gazeteci ve araştırmacı yazar Çetin Asma, bir kadirşinaslık örneği vererek bizi müzede gezdirdi ve gerekli bilgileri verdi

Ev, gayet geniş bir bahçe içine kurulmuş, yeşilliklerin ortasında bir yer. Çıkrıklı kuyusu bile var. Kendi oturduğu evin koltukları, 16 ncı Lui stilinde. Tanzimat sonrası konsol ve sandalyeler, ilk anda göz dolduruyor.

Her genç kızın duvar panolarının içinde, ipek kozasından veya tel kırma ile yapılan çerçevelere gömülü, çiftin evlilik resimlerini koymak adet olmuş. Bu tablo, işte bu adeti yansıtıyordu duvarda. Daha daha neler yoktu ki.

Yatak odası, sıram sıram tel kırma olarak işlenmiş. Örtüsü, yastık kılıfı etek uçlarında muhakkak nakışları var. Bunlar hep, baba evinden gelirken, çeyizliklerini teşkil ediyor.

Kök boyasından yapılan peşkir örtü veya yazılı panolar, her evde bulunurdu. Bunların sandığın çeyizleriydi aynı zamanda.

Samancıoğlu’nun evi, müze olarak 2008’de açıldı. Geniş kitleler, müze evi, sık sık ziyaret etmekteler.

Müzede enteresan bir maket gördük. Son Bartın zelzelesinde bu bina, birkaç çatlak ve sıva döküntüsü ile sallandıydı. O devrin ilgilileri, o güzelim binanın yıkım kararını almışlar ve yıkmışlar. Samancıoğlu işte bunu hazmedemedi ve müzede şimdi o Hükümet binası sergileniyor.Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi

Samancıoğlu, bu gün Bartın’da en önde gelen isimlerden. Uzun yıllar beldeye hizmet veren eski Belediye Başkanı, unutulmazların arasında yerini almış. Hazine değerindeki evindeki eşyaların sergilenmesi, Bartın ve Bartınlılar için büyük bir talih. Başka türlüsü de beklenemezdi zaten.

Resimde: " Müze bahçesinden "çıkrıklı kuyu ve kovası" ve hiç sebep yüzünden yıkılan güzelim Barftın Hükümet Konağının maketi (En altta)

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..