​ Nasıl tercih yapmalıyım? / Eğitim / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '14

 
Kategori
Eğitim
 

Nasıl tercih yapmalıyım?

Nasıl tercih yapmalıyım?
 

Her seçim bir vazgeçiştir.


SEÇİMLERİMİZ...

Öncelikle düşüncelerimin sadece bana ait olduğunu, kimseyi bağlayan bir yanı olmadığını belirtmek istiyorum.

Sonra da, hem bir akademisyen hem de üç çocuk annesi bir birey olarak düşüncelerimi paylaşmak, konuyla ilgilenen anne/baba ve gençlere yardımcı olmayı umuyorum.

Etrafımda tercih yapmak konusunda kafası karışık, genç insanlar görüyorum, eş dost, aile çevresinden hatta bizzat evimden.

Ben de tercih klavuzlarını birçok kez şu veya bu sebepten incelemiş biri olarak kendi değerlendirmelerimi naçizane aktarmak istiyorum.

Yeni bölümlere karşı değilim kesinlikle ama çok üzülerek klavuzda yazılı her bölümün ülke ve dünya bilimiyle, ekonomisiyle, ihtiyaçlarla gerçekçi bir eksende örtüşmediğini de belirtmek zorundayım. Etraf tanımsız, ne yapacağı belirsiz bölümlerin mezunları ile dolu diyorum. Bu hem birey, hem aile, hem ülke için ciddi bir kayıptır.

Önümüzdeki yüzyılın mesleği olacak iddiaları ile lanse edilen, bana göre hiçbir geleceği olmayan çok sayıda bölüm ve bunları kutsal bir dava gibi ele alıp, adeta kendi düşüncesi mutlak doğruymuş gibi öğrencileri buralara yönlendiren rehber öğretmenler de tanıyorum. Bu taşımak için çok büyük bir sorumluluk bence.

Öncelikle, tercih olayını doğru analizlemek lazım.

Nasıl mı?

Ben uzun yıllar ders anlatan, tahta başında yüzlerce problem çözmüş bir Biyokimya Profesörü olarak diyorum ki; bir durumu tüm yönleri ile tanımlamak, çözüm konusunda bize doğru yolu bulma şansını en başta verir.

Elimizdeki veriler nelerdir bu durumda bakalım;

1.       Sınav sonucunda aldığınız puan.

Sonuç da sizin için asıl önemli veri budur. Gerçekçi olun ve bu puanla yüzleşin, bahanelerin ardına hiç sığınmadan.

2.       Şayet, ben gelecek yıl daha iyisini yapabilirim diyorsanız, kendinize 2. bir şans daha tanıyın.

İstatistikler öğrencilerin büyük bölümünün 2. yıl sınav başarılarının daha iyi olduğunu gösteriyor çünkü.

3.       Seçtiğiniz bölümün sizin yetenekleriniz, ruhsal ve fiziksel durumunuzla uyumlu olup olmadığı konusunda gerçekçi olun. 

4.       Bu seçimin size öncelikle para kazandırması gerektiğini unutmayın. Üstelik bu para kaynağının bir sürekliliği de olmalı. Gel geç hevesler ve üstünde hiç düşünmeden yöneldiğiniz meslekler sizi üste giyilen dar bir elbise gibi yaşam boyu sıkabilir.

5.       Meslek seçerken daima ana yolları izleyin. Tali yollar kestirme olabilir, hiç umulmadık getirileri de olabilir ama bu ihtimal düşüktür. Sadece para kazanırım düşüncesi ile adını bile duymadığınız, kafanızda bir yere oturtamadığınız bölümlere yönelmeyin.

Bunu biraz açmak gerekirse; örneğin, insanlar doğduğu andan itibaren ve hatta doğarken bile bir desteğe ihtiyaç duyar. Hekimlik daima var olacak bir meslektir, insanı manen de mutlu etme potansiyeli çok yüksektir. Ama sadece belli bir alana, çok dar bir alana yönelik seçimler sizi kısıtlar.

Daha da açmak gerekirse; uçaklara çok ilgi duyan birisi, uçak mühendisliği değil de makine mühendisliği okusa ama uçaklarla ilgili bir yüksek lisans veya doktora yapsa daha iyi bir seçim yapmış olur.

Neden mi?

Dünya üzerinde bir elin beş parmağı kadar bile uçak fabrikası olmadığından buradan mezun bir öğrencinin iş bulma şansı çok azdır. Kaldı ki öyle bir fabrika da uçak mühendisinin yapabileceği işi makine mühendisi de rahatlıkla yapabilir.

Makine temel bir alandır ve ondan türetilen tüm alanları kapsar ama makine mühendisinin çalışabileceği her yerde uçak mühendisi çalışamaz.

Buradan uçak mühendisliği okunmasın sonucu çıkmasın lütfen ama seçimlerimizi, hem üniversitelerde bölüm kurarken hem de seçim yaparken doğru yapalım sonucu çıksın.

Bu örnekler çoğaltılabilir.

Yardımcı olmuştur umarım diyorum ve ekliyorum, hayat iki büyük seçimden ibarettir. Eş ve iş. Değiştirmekte bir seçenektir kuşkusuz ama iş değiştirmek daha zor diyor yine veriler, 

İyi düşünün ve kalbinizin sesini dinleyin her iki seçimde de.

Saygılarımla..

Prof. Dr. Nazan Apaydın Demir

08.07.14

Muğla 

 
Toplam blog
: 130
: 1375
Kayıt tarihi
: 08.04.14
 
 

Muğla Üniversitesinde Prof. Dr. olarak çalışmaktayım. Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkez..