Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Güliz Gülsever Özsaruhan

http://blog.milliyet.com.tr/listemiste

18 Mart '11

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Nasıl yani... orası başkent değil miydi?

Nasıl yani... orası başkent değil miydi?
 

Dünya’daki bir çok şehir, o ülkenin başkenti olmamasına rağmen öyle sanılıyor. Bir şehrin ününü arttıran şey, başkent olmak mıdır yoksa kalabalık, renkli, romantik ya da eğlenceli olması mı o şehri daha çekici kılmaktadır? Listede yer alan şehirler, birçoğumuz tarafından ülkelerin başkenti olarak biliniyor, oysa değiller sadece ünleri başkent şehirlerinden önde gidiyor okadar… 

10-Marakeş- Fas 

 

Fas ‘ın başkenti bilinenin aksine Marakeş değil , Rabat. Ama dediğim gibi Marakeş’in ünü Rabat’ı geçmiş durumda. Marakeş’in sözcük anlamı : Tanrı’nın Ülkesi” demek. Şehrin nüfusu 1 milyonun üzerinde. Canlı ve rustik bir şehir olan Marakeş , turistler tarafından Fas’ın en çok ilgi gören şehri.



 

9-Toronto, Kanada 

 

Eveettt Kanada’nın başkenti de bilinenin aksine Toronto değil, Ottowadır. Toronto, kış olimpiyatlarının yapıldığı şehirdir ve eşsiz bir doğaya sahiptir. Ayrıca Kanada’nın en büyük şehri ve ekonomi merkezidir. Suç oranlarının da çok düşük olduğu bu şehir Kanada’nın başkenti değildir ama kuşkusuz en gözde şehridir.



 

8- Auckland-Yeni Zelanda 

 

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’dır. Oysa Auckland ülkenin en fazla şehirleşmiş bölgesinde yer alır. Ülkenin en kalabalık nüfusuna sahip şehridir.Auckland geniş kumsallar, güzel bir liman, inanılmaz alışveriş merkezleri, gece eğlenceleri ve macera tutkunları için çekici bir faaliyet alanı sunar.


 

7-Mumbai-Hindistan 

 

Hindistan’ın en büyük , dünya’nın ise 3. büyük şehri olan Mumbai , Hindistan’ın başkenti değildir. Daha sade bir yapısı olan Yeni Delhi bu ünvana layık görülmüştür. Ülkenin ekonomi, kültür ve ticaret merkezidir. Ayrıca “Bollywood ” filmlerinin de merkezidir.


 

6-Cape Town- Güney Afrika,  

 

Güney Afrika’nın başkenti: Pretoria … Belki adını hiç duymadınız bile ve Cape Town’u başkent sanıyorsunuz AMA değil!.. Cape Town, Afrika kıtasının Avrupa’ya en uzak noktası. Güney Afrika’nın en büyük şehri. Afrika’nın en zengin mimari ve yemek kültürüne sahip ülkesidir.


 

5-İstanbul-Türkiye 

 

Bizim için değil tabi ama dünya’daki birçok insan için İstanbul Türkiye’nin başkenti olarak anılıyor. Dünya’nın önemli başkentlerinden biri. Roma İmparatorluğuna ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yaptıktan sonra , ünvanını Ankara’ya bıraktı. Türkiye’nin başkenti değil belki ama en önde gelen ve en ünlü şehri.



 

4-NewYork-Amerika 

 

Newyork Türkiye’nin İstanbuluysa, Washington’da Türkiye’nin Ankarası işte. Amerika’nın en kalabalık, en canlı ve en metropolitan şehri. Amerika deyince aklımıza ilk gelen şehir . O bir dünya şehri, başkent olmasa ne olur kiii!



 

3-Rio De Janerio-Brezilya 

 

Brezilya’nın başkenti’nin adı yine Brezilya. Rio ise festivallerin ve eğlencenin başkenti. Brezilya’nın 2. büyük kenti. Brezilya’nın kesinlikle üvey evledı değil aksine en kıymetlisi!


 

2-Amsterdam-Hollanda 

 

Hollanda’nın turizm başkenti Hollanda, ancak idari başkenti Lahey’dir. Amsterdam her nekadar Hollanda’nın başkenti olmasa da dünya’da en çok ziyaret edilen 5 noktadan biri. Herkese açık olan vitrin şeklindeki genelevleri, coffeshopları ve ilginç müzeleri ile dünya’da görülebilecek en rahat, en ilginç yerlerden biri.
 

1- Sidney-Avustralya 

 

Dünya’daki insanların %80'i için Avustralya’nın başkenti sanılan şehirdir Sidney… Oysa ülkenin ekonomik de dahil olmak üzere her anlamda merkezi olan bu şehir aslında Avustralya’nın başkenti değil. Gerçek başkent : Canberra. Bilmiyordunuz değil mi? Boşverin kimse bilmiyordu zaten …
 

http://www.listemiste.com/nasil-yani-orasi-baskent-degil-miydi.html

www.listemiste.com
 

 
Toplam blog
: 56
: 5176
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

1981 İzmir doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemlerinden mezun. Listemist..