Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

Nazım Hikmet ile yürek yüreğe !

Nazım Hikmet ile yürek yüreğe !
 

Dünyanın şiirleri her dilde okunan büyük şairimiz Nazım Hikmet; onu anlatmak satırlarda buluşmak, yeniden dünyaya geliyormuş gibi sevginin hasretin kucağında yok olmak gibi bir şey. Nasıl anlatılır Nazım Hikmet? Nasıl onun ruhunun derinliklerinde yok olmayı, dibe vurup tekrar su yüzüne çıkmayı, hiçliği, var oluşu, yaşamayı, sevdayı, hele hasreti  ve acıyı anlatabilir misiniz ?

Nazım; türk şiirinin nefesi, bağımsızlığımızın neferi. Aşk uğruna yanıp tutuşan, demir parmaklıklar arkasında bile sevgiyi yaşayan. Ateş olup evrene sevgi rüzgarlarını savuran, dilin var oluşunu, korkmadan sakınmadan haykırışını yedi düvele duyuran Nazım Hikmet seni unutmak mümkün müdür?

Olamaz, oldurulamaz… Sen yüreğimize öyle bir demir attın ki, yedi cihan bir araya gelse de mıh gibi çakılmış bir abidesin.

Bende sana bir şiirle seslenmek istiyorum; koca Nazım…

Nazım Hikmet’e Hasret Gönül

Nazım’ın şiirlerinden ayrılmak gelmiyor içimden,

Yaz yazabildiğin kadar, oku okuyabildiğin kadar

Ruhuna, hücrelerine girsin her dizesi

Okuduğun Nazım Hikmet’se eğer, nefesin bile şiir koksun.

Bırak her şeyi, ertele zamanı, ertele tek düze anlamsız ruhsuz hayatı.

Nazım’la söyleş, gir duyguların sağnağına, yağmur damlaları gibi girsin ruhunun ta derinlerine.

Güneş doğsun karamsar ruhuna, eğer dilinde Nazım varsa iyi gelecektir sana…

Sevgili okurlarım,

Nazım Hikmet hayatının neredeyse yarısını hapishanelerde geçirmiş. Ama duygu dünyasına sığdırdığı şiirleri ile tüm dünyada asrın şairi olarak tanınmış ve tanınmaktadır. Türkiye’nin uluslararası bir şairi olarak Nazım Hikmet Türk halkının gurur kaynağıdır. Her dizesi insanın ruhunda kıvılcımlar yaratan bir volkan gibi patlayışlara sürükler. Nazım aşk adamıdır, aşk onun olmazsa olmazıdır.

Memleket sevdası ise, başka bir aşktır. Hasretine dayanamaz sürgünde bile İstanbul’un denizi ile vapuru ile hayal ettiğinde orada olduğunun hissine kapılıp yüreğinde yaşar. Sevdaları da öyledir. Aşık olduğu kadınını yüceltir, yüreğine yazar. Öyle çok sever ki işte öyle sever..

Nazım siyasilerin zalimliklerine kurban olmuştur. Tek suçu sol cenaptan olmak, işte o yüzden çok çile çekmiştir. Hapishanenin hücresinde parmaklıklarda baharın kokusunu ufacık pencereden Bursa’nın sokaklarında Uludağ’ın yamaçlarının eteklerinde olduğunu varsayarak hayalen anlık sevinçlerle ruhunu dizginlemiş humanist bir şardir. Öyle bir yürektir ki, kafesin içindeki kuşu bile özgürlüğüne kavuşamadığı için, üzülen ve eliyle pencereden yegane arkadaşı olan serçeyi salıverir. Nazım Hikmet yürek adamıdır; insana, emeğe, mertliğe, doğruluğa adanmış bir hayat sürmüştür. Ne yazık ki naaşını bile özlediği bir köyün çınar ağacının altına getirip koyamadık. Selam olsun sana koca çınar Nazım Hikmet… 

 
Toplam blog
: 17
: 359
Kayıt tarihi
: 19.06.14
 
 

Ertelenmiş Hayatlar kitabının yazarı; Ela Ülger ..