Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ne var bugün menüde? SAÇAKLI KÖFTE

Ne var bugün menüde? SAÇAKLI KÖFTE
 

int.


 

Nerde kalmıştık?

14 Temmuz’da. En son Ayran Aşı’nın tarifini vermiştim.

Günler yol aldı gidiyor. Ramazan derken bayram. Bir bakacağız ki hazan mevsimi gelmiş.

Şimdi…

Hazır bayram yaklaşmışken. Hatta ve hatta sayılı gün kalmışken.  Yemek tariflerine ağırlık vereyim dedim.

Aslında içimde öyle fırtınalar kopuyor, öyle isyan bayrakları dalgalanıyor ki! Nereye baksam üzüntü, neyi okusam kahır, ne dinlesem korkunç. Yazsam ayrı bir dert, yazmasam deve yüküyle gam!

Çoluk çocuk bayramda yemeğe gelecekler. Hadi onlara özel bir yemek hazırlayayım dedim. Gerçi bayrama erişememiş nice masumlar varken!

Dön sadede Ayşen!

KÖFTENİN DE SAÇAKLISI OLUR MU? Demeyin... Demeden önce yapmayı deneyin. Salkım saçak da olur, saçaklısı da!

Önce malzemeleri sıralayayım ki not edin.

Yemek 5 kişilik. Daha fazla kişi için malzemeleri ikiye katlayarak hazırlayabilirsiniz.

3 adet yufka,

2 çay bardağı sıvı yağ( birer birer ayrı kullanılacak, iki bardak yağı aynı anda kullanmayın sakın)

Fırın tepsisini güzelce yağlamak için bir miktar margarin,

400 gr. Kıyma,

1 dilim bayat ekmek,

1 çorba kaşığı salça,

3 adet domates (rendelenmiş)

2 orta boy soğan,

Yarım kilo civarında yoğurt,

3-4 diş sarımsak,

Tuz, karabiber, kimyon, kekik

1 çorba kaşığı da toz kırmızıbiber,

Yeteri kadar kuru nane,

Öncelikle yufkaları rulo halinde sarıp, keskin bir bıçak yardımıyla yarım santim şeritler halinde kesiyoruz. Fırın kabını iyice yağladıktan sonra, şeritler halinde kesmiş olduğumuz yufkaları açarak fırın tepsisinin içine yerleştiriyor, üzerine de 1 çay bardağı sıvı yağı eşit miktarda döküyoruz ve 200 derece ısıtılmış fırında, yufkalar yanmadan (pembeleşip kıtırlaşsınlar yeter)kızartıyoruz.

Ve yufkalar kızarmak için uğraşırlarken, biz diğer bir yanda tüm malzemeler, kıyma, soğan ve baharatlarla köfte yoğuruyoruz.( Köfteyi yoğururken yumurta kırmayı unutmayın)  Unlanmış bir tepsinin içine yuvarladığımız köfteleri atıyor yapışmamaları içinde arada bir unlu tepsiyi sallıyoruz. Sonra köfteleri sıvı yağda kızartıyoruz.

Bu arada yufkaları da unutmayın! Fırından çıkartın.

Yufkalar pişti, köfteler de kızardı.

Şimdi sıra sosunu hazırlamaya geldi.

Az miktarda sıvı yağının içine halka halka doğranmış soğanları koyup hafif pembeleşince, rendelenmiş domates ve salçayı ilave ediyoruz. Eeee bu da hazır.

Yufkaları serviste zorluk çekmemek adına bıçakla porsiyonlar halinde kesmekte yarar var. Yufkaların üstüne önce köfteleri daha sonra da domates sosunu yayıyoruz.

Sofra zamanına az bir süre kala da fırında ısıtıyoruz. İsterseniz yemek saatine yakın hazırlar iseniz, ocaktan önümüze misali sıcacık sıcacık servis yapabilirsiniz. Tabii yoğurdu unutmayalım. Sarımsaklı yoğurt sosunu da hazırlayıp, yağda kızdırılmış kırmızıbiber ve nane ile servisleri süslüyoruz.

Biraz yapımı zahmetli gibi görünse de enfes bir yemek olacağından şüpheniz olmasın. Yaparken değil de yerken beni anmayı sakın sakın unutmayın.

Bu yemeğin yanında kırmızı mercimek çorbası iyi gider, benden söylemesi. Salata da cabası.

Sofralarınız bereketli ve şen,

Afiyet, şeker,

Tarif kârınız Ayşen,

Mutlu ve huzurlu bayram dileklerim sizin olsun…

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..