Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '09

 
Kategori
Voleybol
 

Nedir bu İtalyan antrenörlerden çektiğimiz???

Nedir bu İtalyan antrenörlerden çektiğimiz???
 

Erkekler Avrupa Şampiyonasında iyi bir derece alamayınca dikkatlerimizi Bayanlar Şampiyonasına çevirdik. Herkes voleybolun biraz daha değerlenmesi, önemsenmesi için bu turnuvada iyi bir derece yapmamız gerektiğini biliyor. Ve son haftalarda Bayan Milli Takımımız o kadar tartışılıyor ki; başta çalıştırıcısı Alessandro Chiappini, sonra onun yaptığı kadro seçimleri çok tartışılır oldu.

Milli Takımımızın hazırlık döneminde aldığı sonuçlara bakılırsa ki erkeklerde buna istinaden pek başarılı olamayacağız demiştim. Çünkü hazırlık döneminde çok başarısız sonuçlar aldık. Ve neticesinde 16 takımın katıldığı bir turnuvada galibiyet alamadan, sadece Almanya’ya karşı aldığımız 2 setle turnuvayı 16. kapattık. Bayanlarda ise çok güzel bir yöntem izlendi. A takımın as 6 oyuncusu ile genç takımın as 6 oyuncusunu karma yapıp Avrupa ligine katıldık. A takımın yedek 6 oyuncusu ile genç takımın yedek 6 oyuncusu karma oluşturup Çin’deki turnuvaya yollandı. Bunun yararı hem genç oyuncularımızın tecrübe sahibi olması, hem de onların neler yapabileceğini görmemiz oldu sanırım.

Çin de düzenlenen turnuvanın sonuçlarına bakınca oradakilerin pek başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Yani Dominik Cumhuriyeti mağlubiyetleri falan vardı. Ama Avrupa Şampiyonasına giden takıma baktığımda yarısının, belki de daha çoğunun Çin’deki takımdan kurulduğunu görmek mümkündür. Pasör mevkiinde Naz’ın yerine Pelin oynuyor. Orta oyuncu olarak Bahar ve İpek’ten hangisi tercih edilirse o oynayacak. Seda’nın yokluğunda Gözde veya Deniz oynayacak ki pek umudum olmasa da umarım onu aratmazlar. Libero mevkii ise son zamanlarda en çok tartışılan konu oldu. Doğru Gülden gibi Milli Takımın en iyi başarılarına, galibiyetlerine mal olmuş bir liberonun alınmaması büyük bir olaydır. Buna ayrı bir paragraf ayıracağım, ama bundan önce yedeklere alınan oyunculara bakmak istiyorum. Smaçör mevkiinde Nilüfer Belediyeden alınan Elif Onur ve İller Bankası takımında görev alan Meryem Boz var. Şimdi bu kızların tecrübesi nedir? Teknik heyet bunları düşünmeden mi alıyor bunu anlamak mümkün değil.

Elif Onur’u birkaç maçta izledim gelecekte büyük takımlarda oynarsa ve tecrübe kazanırsa iyi işler yapabilir. Ama Nilüfer Belediyede küme düşmeme mücadelesi vererek ve Avrupa maçlarına çıkmayarak ne tecrübe kazanabilir, ne de kendini geliştirebilir. Meryem Boz içinde aynı şeyler geçerli ama Elif ile kıyasladığımda Meryem çok daha vahim bir durumda. Ben hiç duymadım, ya da bu konuda bilgim yok diyebilirim. Ama A takıma oyuncu alırken yaş sınırlaması falan mı var ? Geleceğin en büyük yıldızlarından biri olarak gösterilen ve İngiltere maçlarında şans tanındığında rakibi süründüren, Neslihan’ın veliaht’ı olarak gösterilen Polen şu isimlerden daha mı kötü ? Ya da defalarca Avrupa arenasına Genç Milli Takım forması ile, Yıldız Milli Takım forması ile ve Vakıfbank Güneş Sigorta forması ile çıkmış olan Polen bu isimlerden daha mı tecrübesiz?

Şimdi gelelim libero konusuna. Nihan gerçekten tecrübeli ve Vakıfbank forması ile birçok tecrübe kazanıp, birçok Avrupa maçında forma giydi. Ancak geçen sezon iyi bir dönem geçirdiğini söylemek mümkün değil. Sezonu da pekte iyi noktalamadılar. Büyük bir ihtimalle Avrupa Şampiyonasında o forma giyecek diye düşünüyorum. Çıkardığı maçlara bakınca gizemden daha iyi olduğunu söylemek haksızlık olmaz. Akdeniz Oyunlarında bizi yenebilecek dediğimiz tek takım İtalya idi. O maçta da Gizemi Sayın Chiappini yeterince analiz edememiş demek ki. Benim tuttuğum notları okuması Gizemi analiz etmesine yeterli olabilirdi. (Bkz. “Gemisini Batıran Kaptan” başlıklı yazım.) Avrupa Liginde Bulgaristan ile oynadığımız yarı final maçına bakıyorum. Takım tamamen İtalya maçındaki takım, sadece libero değişti. Gülden oynadı bu maçta. Ve öyle muhteşem işler yaptı ki, inanın bu sefer turnuva birinciliği gelir demiştim. Ama yukarıda da yeri doldurulması zor bir oyuncu dediğim Seda’nın sakatlanacağını düşünmemiştim. Ona rağmen ilk set’in 34 – 32 ‘lik bir sonuçla bitmesi ne kadar dirençli bir oyun ortaya koyduğumuzu göstermeye yeterli sanırım.

Uzun lafın kısası lig maçlarında, All Star seçmelerinde ve en son olarak Milli Takım kadrosunda yapılan seçimler tamamen siyasi diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Daha öncede söylemiştim. Böyle siyaset içerikli tercihler sadece bize zarar verir. Şu takıma Türkiye’nin en iyi liberosu olan Gülden’i almıyorsun, bana kalırsa Gözde’yi ve Deniz’i bile geride bırakabilecek Polen’i yedeklere dahi sokmuyorsun, ondan sonra voleybol neden ilgi görmüyor? Voleybolda neden başarı yok ? diye sorular sormak zorunda kalıyoruz. Milli Takımın başına yabancı hoca getirmek ilginç bir seçim sanırım. Ben Türk bir antrenör olsam ve İtalya milli takımının başında Avrupa Şampiyonasına çıksam, Türkiye ile oynadığım maçta İtalya için ter dökemem. Acaba chiappini ne kadar dökecek bunu çok merak ediyorum. İlk gruptan 3 takım çıkıyor. En az bir galibiyet alıp bu gruptan çıkacak kapasitemiz tabi ki var. Ama ikinci gruptan çıkamazsak o zaman umutlarımız başka baharlara kalacak. Voleybolun ülke çapında sevilmesi, daha çok ilgi görmesi açısından bu iki Avrupa Şampiyonası çok önemliydi. Erkeklerde ev sahibi olduğumuz halde başarılı olamadık. Umarım bayanlar İtalyan antrenöre rağmen başarılı olurlar da göğsümüzü kabartırlar. Başarılar Sultanlar…

Saygılarımla…

Metin Timur TÜFEKÇİLER

tanisyarielf@gmail.com

Evladıma Miras Bu Sevda…!!!

 
Toplam blog
: 26
: 774
Kayıt tarihi
: 02.04.09
 
 

1983 İstanbul doğumluyum. Aslen Yugoslav göçmeniyim. Lise meznuyum. Reklam ajansında fotoğrafçılık i..