Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Nerdeyim 7777

Yazıcıoğlu heliktopter kazasında, enkaz bulunduktan sonra Startv'de bir haber yayımlandı. 'Nerdeyim 7777' diye bir mesaj servisi varmış, vefat eden gazeteci bu servise mesaj atsa imiş, enkazı bulma sorunu olmayacakmış.

O haberde hatırladığım kadarıyla bu servis konusunda teknoloji kurumunun görüşü yoktu.

Şimdi bu haber yaygınlaştı: Bu servis bilinseydi ve aransaydı bunlar olmayacaktı.

Tamam da, cepten 112 arandığında yer bulmak için kullanılan sistem yine bu teknoloji kurumunun sistemi değil miydi? Madem böyle enlem boylam düzeyinde yer belirleyen bir sistem var idi de, bu hizmeti 112'ye vermedi mi? Yani bu sistem, illa cepten 7777'ye mesaj çekilince mi çalışıyor?

Aslında olay şöyle değil midir? Bir tane sistem vardır. Bunun tonla özelliği vardır. Teknoloji kurumu bu özellikleri paket haline getirir ve müşteriye satar. Onlardan biri de 7777'dir. Dolayasıyla, ceple ilgili her türlü özelliğin kaynağı bu ana sistemdir. Siz ister 7777'yi kullanın, ister 112 ile aracılığı ile bir cebin sinyalini takip ettirin sonuçta başvurulan yer aynıdır.

Bu bir kurtarma işi olduğu için bu sisteme ulaşan bir talebe o sistemin sahip olduğu her türlü imkan ile cevap verilir. Bunun içine 7777 de dahildir başka bilmediğimiz özellikler de.

Bu galat-ı meşhur olmaya aday konuda teknoloji kurumundan bir basın açıklaması görmedim. 7777 ile ulaşılan ama 112 aracılığı ile ulaşamayan bir sistem olduğuna inanmak oldukça güç görünüyor. Ama kamuoyunda böyle bir bilgi oluşmuş durumda.

Şimdi bir başka konu:

Yazıcıoğlu'nun vefatına ilişkin olarak TBMM'de görüşme yapılmış ve Beşir Atalay süreci anlatmış.. Orda diyor ki, saat işte öğlende duydum saat 02.00'de bölgeye geldim ve 'koordineyi devraldım.'

Burda ağzımızın açık kalması gerikir. Koordineyi bakan bey devralmış!?

Bu açıklama basit bir politikacı lafazanlığı mıdır yoksa gerçekten bakan bey koordineyi devr mi almıştır? Devr almışsa hangi bilgisiyle, yeteneğiyle, vasfıyla süreci koordine etmiştir?

Bu kaza olayına ilişkin yeterince kamuoyunun bilgilendirildiğini düşünüyor musunuz?

Gerçekten bakan bey neyi nasıl koordine etmiştir? Bu kurtarma işlerinde bir lider olmuş mudur, bu kendisi mi olmuştur, hangi bilgiler hangi saatte nasıl uygulanmış nasıl sonuç alınmış, ne tür sorunlar yaşanmış ve bunlara hangi çözümler bulunmuş, yeniden nasıl aksiyon alınmıştır?

Hangi teknik kurumlarla nasıl iletişim kurulmuştur, ne tür bilgiler istenmiş ve alınmıştır, bunlar işe nasıl sokulmuştur?

112 ne yapmıştır? Telefonu açan elemanı yeterli bir iletişim kurmuş mudur? Neyi eksik ve yerinde yapmıştır? 112'de neler olmuştur, ceple ilgli kuruluşla ne tür bir bağlantı gerçekleştirmiştir? Bu bilgiler kaza yerindeki ekip ile nasıl paylaşılmıştır? Oraya tonla insan gelmiştir, bunlardan gerektiği kadar faydalanılmış mıdır? Yoksa saldım çayıra mevlam kayıra yöntemi mi izlenmiştir?

Bu ve başka benzer konularda kamuoyunun yeterince aydınlatıldığını sanmıyorum. Orada ölenler vatandaştır, her bir vatandaşın bunu öğrenmeye hakkı vardır, çünkü gelecekte bir ölüm eşiğindeki de vatandaş olacaktır.

Örneğin bakan bey, gerçekten oradaki merkezin başına geçip olayları yönettiyse bu başlı başına faciadır. Bu bir hastane yöneticisinin bir hastayı ameliyat etmesi gibi bir şeydir. Olayı bakan bey yönetmediyse kim ve kimler yönetmiştir adım adım dakika dakika neler yapmışlardır? Bütün bunların açıklanması başka kazalarda başarı için şarttır, yoksa lafazanlığa ve ölmeye devam.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara