Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '21

 
Kategori
Siyaset
 

NİCEL DEMOKRASİ

ÖNSÖZ

Abraham Lincol'ün ünlü tanımıyla, "Demokrasi halkın, halk tarafından ve halk için; yönetilmesidir". Birey birey halk;  dikkatlerini toplayarak oluşturdukları bilinç ortamlarında sorunlarını enine boyuna  irdeleyerek karara bağlar ve uygulayabilirken, birey birey halkın yaptığı dikkat toplama ve akıl yürütme becerisini  halk topluca beceremez, birey gibi kendini kendisi için yönetemez ve Lincoln'ün tanımı havada kalır.

Bu nedenle birileri çıkar ve halka; "seni, senin yararını gözeterek yönetirim" vaadinde bulunur ve güçleri yetiyorsa idareyi zorla ele alır, hanedanlar oluştururlar. Bu yöntem askeri yöntemdir. Askeri yöntem her yerde her zaman başarılı olmadığı için, ticari yönteme başvurulur. Halk elindeki oypara ile iktidarı satın aldığını sanan müşteridir. Yeni iktidarın uygulamaları ne ölçüde halkın haklı olduğunu göstercektir.

OYPARA  DEMOKRASİSİ NİCEL  DEMOKRASİDİR

Oypara; oy sandığı kasasına atılan oy pusulası banknotudur. Para; müşterinin  mala/hizmete verdiği değerdir.  Müşteri seçmen siyasal hizmet satın almak için oypara harcar. Ne var ki, oypara ile siyasal hizmet satın almak, fırından ekmek almak kadar basit değildir. Siyasal hizmet satıcısının bilgisi, becerisi, güvenilirliği seçmen tarafından yeterince bilinemez. Üstelik seçmen kişinini seçtiği kişiye hangi duyular, hangi düşüncelerle oy verdiği de bilinmez. Farklı farklı duygulardan düşüncelerden; yada aynı duyguların düşüncelerin azalan çoğalan değerlerinden oluşan oylar eşdeğer olamaz. Eşdeğer olmayan oyların eşdeğer nitelikte sayılması yanıltıcıdır.

Nicellik bir şeyin sayılabilirliği; azalıp çoğalabilirliğidir. Oylar nicel olarak tartılmaz, sayılır. Çoğalan oylar iktidara, azalan oylar muhalefete götürür. Sayı çokluğu -çoğunluk oyu- son sözü söyleyen kraldır.  Çoğunluğun onayladığı herşey; iyidir, doğrudur, güzeldir denir... "A seçeneği mi, yoksa B seçeneği mi iyidir, doğrudur, güzeldir?"  Çok oy alan iyi doğru güzel; az oy alan kötü, yanlış, çirkin olarak çöpe atılır...

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..