Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

Nihayet hız sınırı 110 Km. oldu.

Nihayet hız sınırı 110 Km. oldu.
 

Duble yollarda hız sınırı 110'a çıktı ve şimdiye kadar ceza yiyenler yedikleriyle kaldılar.


Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla, bölünmüş (duble) yollardaki hız sınırı 90 kilometreden 110 kilometreye çıkarılıyor. Hız sınırı, çift yönlü kara yollarında 90 kilometre, otoyollarda ise 120 kilometre olarak uygulanmaya devam edecek.

Yasayla, Büyükşehir belediyelerince yapımına başlanan, ancak bitirilemeyen metro ve benzeri raylı sistemlerin inşaatının Ulaştırma Bakanlığınca tamamlanması hükme bağlandı.Karayollarının kamulaştırmasına kolaylık sağlandı. Sürücü belgeleriyle ilgili işlemler elektronik ortamlarda yapılacak. Fazla yolcu ve yük taşımaya ilişkin cezalar da artırıldı.

Çift yönlü yollar ile bölünmüş yollarda araç kullanımı ve sürüş kolaylığı ile kaza ihtimali aynı olmadığına göre, uygulanan hız limitlerinin yeniden düzenlenmesi de bir ihtiyaçtı. 2008 yılında bu konuda hız limitini bölünmüş yollarda 120, otoyollarda 135’e çıkarma girişimi oldu ama bazı çevrelerin eleştirileri üzerine vaz geçilmişti.

Neredeyse otobandan farksız bölünmüş bomboş yollarda 90 ile seyretmek çağımızda zül gibiydi. Gördüğüm kadarıyla hemen hemen herkes 110 sınırında seyretmekteydi. Radar ise boyuna yakalıyor, çevirmelerde yakalananın canı yanıyordu. Geçen yıl Konya yolunda ben de bir ceza yedim ve kuralları trafik suçu işleyecek şekilde tutup bütçe açığını cezalarla kapatmak istiyorlar şeklinde düşündüm. Bir taraftan “Ankara-Konya 2, 5 saate indi” deyip, öte yandan yolu bu sürede alacak şekilde sürenlere ceza uygulamak neyin nesiydi?

2004 yılında işletmeye alınması planlanan ama bir türlü bitirilemeyen metroları hükümetin devralması ise herhalde en çok Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i sevindirmiştir. Kabası biten metro tünelleri çoktan örümcek bağlamıştı. Bu yasa olumlu bir icraattır. Böylece 6 yıldır toprağa, betona gömülmüş olarak hizmet görmeden yatan paralar için bir işe yarama fırsatı geç de olsa ortaya çıkmıştır.

Görüldüğü gibi “Ağzıyla kuş tutsa yaranılmaz” bir yazar değilim.Objektifim. İyi bir şey yapıldı mı yazıyorum. Ama böyle olumlu şeyler mumla, hatta ampulle değil, projektörle aransa, tek tük bulunuyorsa kabahat bende mi?

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..