- Kategori
- Türk Mutfağı
Nişanlı ikramı "ebegümeci dolma"
zahmetli kıymet derecesi
ÖĞRENMEK yaşamak içindir.Yaşamak içinse ;sebatla ’SAFFET ’gönülle iffet gerektir .Bunu artık unutulmaya yüz tutmuş, eskiden genç kızların nişanlılarına ikram ettikleri çok emekle yaparken , sevgiyle sarmaları için bu küçücük yapraklardan yapılan dolmalar; tadı mayhoştur.Sunumunda değerli porselen tabaklarda sunulan güzelim dolmaları yapan var mı? bilmiyorum, babaannem dedeme yaptığını söylerdi…
Ebegümeci sapından tutulunca kaynayan tuzlu suda 1 dk bekletilir haşlanır , kevgire çıkarılır ki üstünden soğuk su geçirilir.Harcı (diğer dolma içlerinin aynıdır.) şemsiyeye benzeyen sapı avucumuzun içinde sapı kolumuza gelmek üzere bırakılır içine iki fındık kadar iç konur, sarılmaya çalışılır.Sapları her bir dolmaya dolanarak tencerenin dibine yerleştirilir tere yağılı su dökülür.Kısık ateşte 20 dk pişirilir.Taze yoğurtla servis edilir.