Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

NLP, beyninizi kullanın...

NLP, beyninizi kullanın...
 

NLP Uzmanı İnci Aktaş

Arabayı kim kullanıyor? Siz mi bir başkası mı? İnsan kendinin en büyük düşmanıdır. Bir çok insan gaza tüm gücünüzle basarken direksiyonu yanında oturan kişiye emanet ederek kendine neler yaptığının farkında bile değildir. Kendi kendilerini koltuğa bağlamışlardır. Her gelen direksiyonu başka yöne çeviriyor ve onlar ya bir yerlere çarpıp duruyor, ya da hep beklediğinin dışında bir köye varıyorlar…

Motor lambanız uzun süredir yanıyordu. Kendi arabanızın kontrolü uzun süredir sizde olmadığından nerde bir bozukluk olduğunun da farkında değildiniz. Uzun süredir itekaka giden arabanız artık durduysa ve servis bakımına ihtiyacınız varsa işte artık değişim için zihninizi kullanmanın vakti gelmiş demektir.İşte NLP kişinin öznel deneyimerini anlamaya çalışır. Herkesin arabası farklı nedenlerden duruyor değil mi?

Hepimiz henüz olmamış şeyler için bin türlü felaket senaryosu üretiyoruz. Ve şimdiden kendimizi kötü hissetmeye başlıyoruz. Bir bakıyoruz ki olay beklediğimiz kadar kötü gerçekleşmiyor. Yine de kendimizi kötü hissetme fırsatını kaçırmıyoruz değil mi? Tabi sürekli gaza pasıp direksiyonu öylece bırakırsak olacağı bu olur işte…

Beyinlerimizi bir bilgisayara benzetebiliriz. İlk aldığımızda mükemmel bir program yüklüdür. Biz zaman içinde işimize yarayan programları yüklediğimiz gibi yanlarında kötü programlar olan virüsleri de yükleriz ve bilgisayara zaman içinde doğru düzgün çalışmamaya başlar ve sonunda da çöker. İşte bilinçaltımızı da her gün bilgi bombardımanına tutuyoruz. O doğruyu yanlışı ayırt etmeden, gerçekle şakayı da ayımadan hepsini kaydediyor. Böyle olmak da zorunda çünkü bir anoreksia hastası için kilo alıyorum demek faydalıdır, ancak 210 kilo birisi için ben kilo alıyorum demek hayati derecede zararlıdır. Ve biz doğruyu yanlışı ayırt etmeyen bilinçaltımızı yükledikçe zamanla doğru düzgün çalışmamaya başlar ve en sonunda da çöker. İşte o zaman, korku kaygı, depresyon, aşırı yeme, sinirli davranışlar, alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığı ortaya çıkar. İşte, NLP, sinir dili programlaması yani kişinin zihninin kendi isteğiyle yeniden düzenlenmesine imkan verir.

Beyinler ne yazıkki bilgisaylar gibi kolay çalışmazlar. Bilgisayara emri verir, entera basarsınız ama beyinler yapmanızı söylediğiniz şeyi yapar. Sonrada yapmasını kastettiğiniz şeyi yapmadı diye sinirlenip üzülürsünüz. Ve siz sevgiliniz olmadığınından dolayı kendniz yalnız olarak nitelendirdiğinizde çevrenizde neden insan kalmadığını anlamazsınız bile.

Nedense insanlar araba kullanmayı öğrenmeye zihinlerini kullanmayı öğrenmekten daha fazla vakit ayırıyor. Ne yazık ki insanların çoğu kendi beyinlerinin esiridir. Ve zihinlerini etkili bir biçimde kullanamıyor. Gerçekte beynimiz kapalı düğmesi olmayan bir bilgisayra benziyor ona yapacak bir iş vermezseniz elektirik kesilinceye kadar başıboş çalışmaya devam eder.  Evinize bir bilgisayar alırız. Ya internette başıboş dolanırız ya da oyun oynarız. Sonra sıkıldıkça oyun değiştirirz. İşte bilgisayarın gerçek amacı bu ıvır zıvır işlerle uğramak olmadığı gibi beyninizin gerçek işler için de kullanmıyor aksine ıvır zıvır işlerle dolduruyoruz.

Öğrenmenin küçük yaşlarda sona erdiği söyleniyor. Ama bana gelen danışanlara bakıldığında hiç de öyle değil.’ Uçak fobim var.’’ Ne zaman öğrendin?’’ Ne zaman mı?’’Daha önce uçağa bindin mi?’ ‘Bindim. ‘’Öyleyse uçaktan korkmayı öğrendin.’’ Evet tribülansa girdi.’Fobiler, tekrar etmeye gerek kalmadan tek seferde öğreniliyor. Demek ki hala zihnimizi doğru kullanmayı öğrenebiliriz.

Siz mükemmel işliyorsunuz…Belki de yaptıklarınızdan hoşlanmıyorsunuz ama hoşlanmadığınız halde tekrar tekrar ve sistematik olarak muntazam bir şekilde yapıyorsunuz. Yaptıklarınız iyi ya da kötü, önemli olan onu mükemmel şekilde yapmanız. Bu sizin depresyonda olduğunuz göstermiyor. Sadece davranışlarınızın olmasını istediğinizden farklı olduğunuzu gösteriyor. Ve davranışlar adaptasyondan ibarettir.  

Unutmayın; Zihin onu kontrol etmeyenlere düşman gibi davranır.

M.Ö.5.yy Eski Hindu Yazısı

NLP Uzmanı Son Söz: Her istediğiniz an beyninizi kullanarak hayatınızı değiştirebilirsiniz. Hemen şimdi kontrolü elinize alın..Kontrolü nasıl elinize alacağınızdan bahsetmeye devam edeceğim. Sevgiyle kalın…

İnci AKTAŞ-Yaşam Koçu Ve NLP Uzmanı Bursa

 

 
Toplam blog
: 76
: 1085
Kayıt tarihi
: 28.11.10
 
 

İnci AKTAŞ 1984 yılında Bursa'da doğdu. Uludağ Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. İstanb..