Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

NLP mi? O da ne?

NLP mi? O da ne?
 

İçindeki Gücü Açığa Çıkar


Kişisel gelişim alanında 70’li yıllardan bu yana büyük gelişmeler kaydedildi. NLP’in kurucuları Grindler ve Bandler, Fritz Perls , Millton Erickson ve Virginia Satir gibi terapistlerin davranışlarını modelleyerek bu konuda yapılan araştırmalara temel teşkil edecek ana bir sistem kurdular.Bu sisteme, göre bir insan bir şeyi başarıyorsa başka kişiler de bu şeyi başarabilme imkanına sahiptiler.Başarılı kişilerin, başarısız olanlara göre, bilerek ya da bilmeyerek uyguladıkları farklı bir şey olsa gerekti…

İşte NLP, insanların sahip oldukları halde farkında olmadığı ve kullanmayı bilemediği potansiyellerini açığa çıkarmakta, gelişim sürecinde bunları uygulayabilmesini sağlayarak kendinin en orijinal ve verimli versiyonu olabilmesine imkân sunmaktadır.

NLP, kendimizi ve beynimizi tanıma ve bu bilgilere dayanarak hayatımızın kalitesini artırmaya yönelik bilimsel bir çalışmadır. Eleştirenlerin dediği gibi sadece boş slogan, laf ve insanı olduğundan farklı gösteren bir balon haline getirmeyi amaçlayan ve birtakım popüler mesajlar değildir NLP…Bunu demeden önce, John Grindler, Richard Bandler, Millton Erickson ve Virginia Satir gibi uygulayıcıları ve NLP’nin temellerini atan kişilerin eser ve bilimsel çalışmalarını incelemek gerekiyor…

Herşeyden önce NLP’yi bir sihirli değnek gibi görmemek gerekiyor…Bu bir bilimsel çalışmadır…Bunu öğrenerek ve öğrendiklerimizi uygulayarak ancak bir yerlere varabiliriz. Bütün sistemlerde olduğu gibi NLP'de de kendi içinde bir mantıksal sıralama vardır. Bu sıralamayı çok iyi anlarsanız, sistemi çok iyi kullanabilirsiniz. NLP’nin temel amacı, etkili iletişim kurmak ve sürekli geliştirmektir. Anahtar kelimeler iletişim ve gelişimdir. NLP'yi etkili iletişim kurmak için size gerekli araçları sağlayan bir alet çantası olarak düşünebilirsiniz. Bu aletleri doğru kullanırsanız işinizde, özel yaşantınızda, insanlarla ilişkilerinizde çok olumlu gelişmeler kaydedeceksiniz.

NLP, Nöro Linguistik Programming, ifadesinin kısaltılmış halidir.Sinirsel dil programlaması olarak tercüme edilir.NLP’nin içinde, beyin-sinir ilişkisi, dili etkili kullanmanın getirdiği olumluluklar ve iletişim gücü önemli bir yer almaktadır. Günümüze kadar NLP kapsamında, psikoterapi, eğitim, sağlık, iş hayatı, yaratıcılık, yöneticilik, satış, liderlik gibi çok geniş bir yelpazeye yönelik çeşitli iletişim - değişim becerileri ve etkin yöntemler geliştirildi. NLP, çıkış noktasının da etkisiyle, bir çok kaynakta 'mükemmelliğin bilimi... Değişimin sanatı', 'mükemmellik yapısı üzerine çalışma', 'performans teknolojisi', 'istediğiniz sonuçları elde etme yöntemi'...gibi tanımlarla anılmaktadır.( Devam Edecek...)

 
Toplam blog
: 63
: 1536
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

1968 yılında Üsküdar'da doğdum.İlk-Orta öğrenimimi Almanya'nın Hof/Saale kentinde tamamladım.Lise ve..