Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Nobel nedir ki?

Nobel nedir ki?
 

Ermeni tasarısının Fransada onaylanması ile aynı günde verilmiş olan Nobel ödülü edebiyatımız için umarım gelecek açısından faydalı olacaktır. Bu ödül belkide bundan sonra yazarlarımıza ilham kaynağı olacaktır. Kimilerine göre edebiyatımız için çok önemli bir gün bu gün. Kimilerine göre de tam tersi.

Gelecek yıllarda da bu gibi büyük ödülleri kazanmayı hedefleyen yazarlarımızda aynı yolu izlemeye kalkarlarsa ne olur edebiyatımızın hali? Sayın Özdemir İnce'nin dediği gibi ülkeyi açık artırma ile satmaya kalkarlarsa yeni nesil yazarlarımız? Nasıl olsa eski bir gelenek yıkıldı ödül normlarında. Artık yaş'a falan bakmaya gerek kalmadı.

Dünyanın bir çok ülkesindeki bilhhassa ABD ve Fransadaki Ermeni lobisini bilmeyenimiz yok. Buna birde doğu ve güneydoğu anadoluda yaşayan insanlarımızı, kardeşlerimizi ekledikmi iş tamam. Yarın da nasıl olsa yahudi vatandaşlarımız benzeri iddialarla çıkacaklar ortaya. Eh birde rum vatandaşlarımızı ekledikmi iş büsbütün tamam. Gelsin Nobel'ler.

Tabiiki aklımız karışmıyor değil. Bu güne kadar Türkiye'de dişe dokunur bir ödül kazanamamış bir yazarın durduk yerde Nobeli kazanması öyle tabiiki kolay değil. Bunun için dünya çapında eserlerinizin tanınması ve okunması gerekiyor elbette. Ama yeterlimi? Öyleyse yetecek bir şeyler daha yapmak lazım. Onuda o ödülü almak isteyen yada alan yazarlarımıza sormak lazım.

Sayın Orhan Pamuk'un en büyük talihsizliği belkide Ermeni tasarısının onaylandığı günde Nobel Ödülüne layık görülmesidir. Bir kaç gün önce bu ödül alınmış olsaydı belkide içimize bu kadar oturmayacaktı. Belki hiç alakası yok bu ikisinin. Böyle milliyetçi duyguların kabardığı günde bu ödülün açıklanması en büyük talihsizliği yazarımızın.

Fikir hürriyeti olmasına rağmen böyle aslı astarı olmayan bir milyon ermeni ve otuz bin kürt katledildi sözlerini tabiiki kabul etmesi mümkün değil bu milletin. Bir takım olaylar olmadımı? Tabiiki oldu. Ama bunu bir takım çevrelere sırf şirin görünmek için böyle bir sisli ve puslu havada dile getirmek, böyledir demek milletin vicdanında Nobeli sıfırlamıştır sayın Orhan Pamuk.

Olan olmuştur artık. Ermeni tasarısı Fransada onaylanmış, Nobel en sonunda bir yazarımıza verilmiştir. Tasarı belkide daha sonra onaylanmayacak ama Nobel Ödülü tarihinde ilk kez bir türk vatandaşına verilmiş olacak. Sayın Orhan Pamuk sizi kutluyorum.

 
Toplam blog
: 22
: 935
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

1966'da yine bir sonbaharda doğdum. Hala o sonbaharı yaşıyorum. Amacım yazar falan olmak değil sadec..