Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Norvec' in "Nuh' un Gemisi"

National Geographic dergisini oldum olasi okumayi severim. Gecenlerde sirada beklerken yeni sayisi gozume takildi. Soyle bir karistirirken " Norway's Ark" -" Norvec'in Nuh' un Gemisi "adli yazi gozume takildi. Dediklerine gore Norvec' in Spitsbergen sehrinde kutuplardan yaklasik 1000 km guneyde bir 'tohum mahzeni' insa edilmeye baslanmis. Su an dunyada yaklasik 1400 kadar tohum bankasi var, ve Uluslararasi Yiyecek ve Tarim Kurulusu'na gore yeryuzunde dunyanin varolusundan bu yana bitki ve tohum cesitlerinin yuzde yetmis besi yok olmus durumda.
Tam bu haber de oylesine birsey iste galiba derken, adamlarin bu ise girisme sebebi ilgimi cekti. Dusunmusler ki nukleer, dogal afetler, ya da terorist saldirilari olursa hazirlikli olmak, tarimi yeniden baslatmak icin boyle birsey gerekliymis.
2007 sonuna bu alt gecit seklindeki mahzeni bitirip, tohumlari uygun saklama kosullarina gore yerlestirip hazirlikli olmayi istiyorlarmis. Yahu insanlar artik nasil onlem alma yollarina girismisler derken, bu projenin tum ulkelere acik oldugunu isteyen ulkelerin de katiliminin olabilecegini ve bunu dunyanin gelecegi icin dusunduklerini yazmislar.
Icimden umarim oyledir dedim. Gerci bizim ulkemizin buna katilimi ne olur bilemedim.
Ardindan birkac gundur ayni dusuncelerleyim: Cok degil 100 yil once insanlar gerektiginde topla tufekle savasip, internet , cep telefonu, araba, .. vs olmadan yasamislar. Simdi ise bir alisveris yaparken 'Aman kart numarami, bilgilerimi kopyalamislar midir?", haberleri okurken " Ya bir iki yila nukleer bombalarini baska ulkele denerse bir anda?", disari cikip da cep telefonunu evde unuttugunu anlayinca " Tuh bugun ne yapacagim simdi ?" diye dusunur olduk. Ulkeler, insanlar artik teknolojik anlamda yarisin sonuclarini gormeye calisiyorlar.
Isin ilginc yani dolayli ve cogu zaman direk olarak bu turlu arastirmalarin icinde olan ben neyi niye yapiyoruz, hani hersey insanlarin refahi icin yapiliyor da niye sonuclar hep kotu niyetlere gore sekilleniyor diye hayretlere dustum. Urkuyor muyum? Evet. Insan kendini , binlerce kilometre otedeki ailesini, yakinlarini dusunmeden edemiyor iste...

Sevgiler..

 
Toplam blog
: 4
: 1325
Kayıt tarihi
: 15.10.06
 
 

Matematik öğretmenliği ve Matematik  mezunuyum. Türkiye'de bir süre çalıştıktan sonra yaşamıma ..