Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '06

 
Kategori
Müzik
 

Nota ve politika

Nota ve politika
 

Muhalefetin melodik hali...

Önce rock müzik vardı. Rock müzik, siyahlar tarafından bir başkaldırı, sisteme karşı olunmayı, ayırımcılık gibi nedenlerden dolayı yaratıldı ve sözlerinde bunları kullandı.

60larda çiçek çocukları(hippiler) vardı. Sloganları "Savaşma,Seviş" idi ve savaş karşıtlığını böyle dile getiriyordu. Bob Dylan vardı. Yaptığı protest tarzı müzik ile sistemi eleştiriyordu. Sosyal sorunlardan, savaşa karşı olmaktan, haksızlıktan,Afrikadaki açlıktan bahsediyordu şarkılarında ve böylece daha sonraları reddedeceği misyonu başlatan kişi oluyordu. Bu yıllar ayrıca rock müziğinin sahneye çıktığı ve yıldızının parladığı dönemdi. Rock müzk, "The Beatles" ile başladı.Bu grup, şarkılarında, aşkı ve savaş karşıtlığın öne çıkardı. Grup dağıldıktan sonra ise John Lennon, bu misyonu, "Give Peace a Chance" ( barışa bir şans ver), "Power to the People" (halka güç ver), "Imagine" ( hayal et) gibi şarkılarla sürdürdü.Bu misyonu sürdüren başkaları da vardı. Bunlar da "The Rolling Stones" ve "The Who" idi. Bu misyonu sürdürmekte Jimmy Hendrix ve Jim Morrison da etkili olmayı başarmış, zamansız ölümleri bu misyonun devamlılığını kötü etkilemiştir.

70lere gelindiğinde Bob Dylan tutumunu(misyonunu) sürdüyordu ve zirveye ulaşmıştı "Blowing in the wind" adlı şarkısıyla. Tutumunu en iyi bu şarkıda görebiliriz.Bu yıllar, rock müziğin de, zirveye ulaşmış haliydi. Bunu da "Pink Floyd" başaracaktı. Bu misyonu, şimdi bu grup yansıtıyorsdu. En iyi yansıttığı parça, "Another brick in the wall"(duvardaki diğer tuğla), en iyi albüm ise "The Darkside of the Moon"(Ayın karanlık yüzü) idi.

80lere gelindiğinde ise İrlanalı grup U2 ortaya çıktı. Misyonu şimdi bu grubun başı olan Bono sürdüyordu. Afrika'daki açlıktan, çarpık sistemden ve bunun sebep olduğu sorunlardan, çarpık gelir sisteminden, gibi konular işledi şarkılarında. Aynı zamanda bir aktivist olan Bono,savaş karşıtlığı ile de biliniyordu.

90larda ise, "siyahi temelli" bir müzik olan "hip-hop"ın patlama yılıydı.Bu müzik türü de siyahlara olan ayrımcılık, sistemin yanlışlığı baz alarak ortaya çıkmıştı. Aynı zamanda, Eminem adlı birisi ortaya çıkıp bu müziği zirvelere taşıdı. Eminem'in farkı ise beyaz oluşuydu. Bu yıllar ayrıca, müziğin politik halinin bir göstergesi olarak, ünlü devrimci "Che" için yazılmış bir ağıt olan "Hasta Siempre" de içinde barındıran yıllardı.

Sonuç olarak, notalar her zaman "karşı duruş" için kullanıldı. Muhalefet yapmanın, daha doğrusu sistemin yanlışlıklar, çeşitli haksızlık ve ayırımcılıklar belki de en iyi müzik ile dile getirildi, geniş kitlelere ulaştırıldı, bazen de başarı sağlandı.

Sistemden dolayı oluşan haksızlıkarı, ayırımcılıkları dile getirmek istiyorsanız, sadece ve sadece müzik yapın.

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..