Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '16

 
Kategori
Tarih
 

Noyan

Noyan
 

Günümüzde isim ve soyadı olarak da kullanılan baş kumandan, başbuğ anlamına gelen bir kelime. Önce Göktürkler, daha sonra da Moğollar tarafından kullanılmıştır. Hükümdar(han) ailesinden (prens, şehzade) olanları da vardı. O dönemde orduların neredeyse tamamı atlı olduğu için "Atlı ordu komutanı" anlamına da gelirdi.

Tarihte ünlü noyanlar arasında Cengiz Han'ın komutanlarından Kurtcebe Noyan ve Subutay Noyan, daha sonraları da Ketboğa Noyan ve Baycu Noyan'ı sayabiliriz.

TRT'nin ünlü tarih dizisi Diriliş'te önemli karakterlerden biri olan Baycu Noyan Moğollar açısından "Anadolu Fatihidir" . Dizide gösterildiği gibi öncü birlik komutanı veya eşkiya çetebaşı olarak değil büyük bir ordunun  başında Anadolu'ya girmiş, Erzurum, Sivas, Tokat ve Kayseri gibi Selçuklu şehirlerini kuşatarak yağmalatmış, başta başa yakıp yıkmıştır. 1243 yılında Sultan İkinci Giyaseddin Keyhüsrev tarafından çok kötü idare edilen Selçuklu Ordusu'nu Kösedağ Savaşı'nda feci bir yenilgiye uğratmıştır. Bu savaştan sonra bir hayli zayıflayan Anadolu selçuklu devleti Moğollara tabi olmak zorunda kaldı.

1256 yılında Selçukluları ikinci defa yenerek Konya önlerine geldi. Payıtahtı yağmalayıp, yakıp yıkacakken şehir halkı tarafından toplanan develer yükü altının kendisine teslimi üzerine vazgeçip geri döndü.

Baycu Noyan son derecede acımasız, kan dökücü bir adamdı. Annesinin Türk olduğu söylenir. Ancak ömrü Türklere zarar vermekle geçmiştir.

Noyan'ın Anadolu'da bu denli başarılı olmasında karşısına Kılıç Aslan benzeri bir kahramanın değil, İkinci Giyasseddin Keyhüsrev gibi silik bir sultanın çıkmasının rölü büyüktür.

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..