Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Blog
 

Objektif olmak gerekir

Objektif olmak gerekir
 

Bloglarda yazı yazarken tarafsızlıkla objektifliği birbirinden ayırt etmemiz gerekiyor. Çünkü taraf olmak başka objektif olmak başkadır. Önemli olan objektif olabilmektir. Olaylara tek taraftan bakmak, hangi tarafta olursanız olun, kabul edilecek bir şey değildir. Bazıları "ben haklının yanındayım, taraf tutarım" desede doğrusu haklının yanın da durup haksızlığı söylebilmektir.

Objektif olmak nedir? : Olaylara tarafsız bakabilme yetisidir. Yani olayları göz önüne alırken kişiyi kendi yapan değerleri bir kenara bırakıp hiç kimseymiş gibi algılayıp o konuyu irdelemektir. Herkesin bir dünya görüşü vardır. Her olaya farklı açıdan bakmamıza neden olan farklı eğitim ve kültürlerden gelmemizdir. Ama aynı olaya ayrı dünya görüşü olanlar aynı hassasiyetle yaklaşırsa bu objektiflik olur. Önemli olan hayatta karşılaştığımız her konuda objektif olabilmektir. Zaten bunu başardığımızda bizi dinleyen, ciddiye alan, bu blog ortamında yazılarınızı okuyan kişi sayısı çoğalır. Hele bir de bilmediğiniz ya da inanmadığınız bir konudan bahsettiğiniz anlaşılırsa blog habercisi listesinden silinirsiniz. Banane bundan demek sadece yenildiğinizi kabul etmektir.

Kavramların sorgulanmadığı bir çağdayız. Doğru bilgiye ulaşmanın tek ve en geçerli yönteminin objektif olmak olduğunu unutmamalıyız. Yazdığınız konuda düşündüğünüzü doğru bir şekilde aktarmaz taraf tutuğunuzu belirtirseniz bu sizi okunmaz yapar. Yazan herkesin duyguları ve düşünceleri vardır tabii ki. Bunların izini yazılarında bulmak, görmek çok doğaldır. Ancak objektifliğini yitirip arkadaş ortamında sohbet ederken ifade ettiği şeyleri yazıya dökmemeye dikkat etmelidir. Olmazsa da sonuçlarına katlanır, yani taraflı olduğu konuda tepki alır.

Olaylara tek taraflı bakmak sağlıklı da değildir ayrıca. Bir yazar ve yorumcu önce "aydın" olduğuna göre objektif olmak sorumluluğuna da sahip olmalıdır. Adil, tarafsız, eşitlikçi, önyargısız ve objektif olmak adaletli olmak da demektir. En önemlisi tutarlı olmak gerekir. Objektif olmayanların tutarsız fikirlere sahip olduğunu hemen farkedersiniz zaten.

MB'un bize sağladığı bu fırsatı toplumun genelini ilgilendiren konularda bilgilendirici, eğitici, yanlış anlamalara mahal vermeyecek yazılar yazarak kullanmalıyız. Biz tarafsız bir şekilde, objektif olarak yazarsak, düşüncelerimizi okuyanlar da aydınlanmış ve MB'nin varoluş amacına önemli katkılarda bulunmuş olur.

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..