Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '21

 
Kategori
Eğitim
 

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Minnoş bir ev kedisi olmayı hayal ederken zaman zaman içinizden bir aslan çıktığını mı düşünüyorsunuz? O halde bu yazı tam size göre.

Ebeveynler için çocuklarıyla çatışma yaşadıklarında sakinliği koruyabilmek bazen güç olabiliyor. Biz sakin olmadığımızda çocuğumuz da sakinliğini kaybediyor ve böyle durumlar sorunların çözülmesini daha da zor hale getiriyor. Bu durum, çok sık yaşandığında iletişimin ve güvenin zedelenmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

KURALLARINIZ BELLİ OLSUN

Evdeki kuralların belirlenmesi sizin de çocuğunuzun da işini kolaylaştıracaktır. Çocuklar sanılanın aksine sınırların belli olmasına ihtiyaç duyarlar. Çünkü bir yetişkin kadar güçlü bir muhakeme duygusuna sahip olmadıklarından kurallar belli olmadığında nasıl davranması gerektiğini bilemezler. Bu durum da onları huzursuz eder ve gerginlik yaratır. Bu nedenle hem sizi, hem çocuğunuzu rahatlatacak 6-7 maddelik kurallar listesi hazırlayın ve evinizin bir köşesine asın.

ÇOCUĞUMUZDAN NE BEKLİYORUZ?

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzdan beklentilerinizin bir listesini yapabilirsiniz. Eğer ne istediğimizi bilirsek, kendi iç dünyamızda bizi nelerin öfkelendirebileceği konusunda bir fikir sahibi olmuş oluruz. Böylece verdiğimiz tepkileri daha iyi ölçeriz. Beklentilerinizi belirledikten sonra sakin ve net bir ses tonuyla çocuğunuza kurmak istediğiniz cümleleri belirlemeniz de fayda sağlayacaktır. Bu cümleleri belirlerken yasaklayıcı olumsuz ifadeler yerine, yapıcı ve olumlu cümleler tercih etmelisiniz.

ÖFKELENDİĞİMDE NELER HİSSEDİYORUM?

Çocuğunuza sesinizi yükselttiğinizde neler hissettiğinizi anlatan bir yazı kaleme alabilirsiniz. Yazdıkça kendinizi, kendinize anlatacak ve duygularınızın ortaya çıktığını göreceksiniz. Böylelikle kendinizi bu duygulardan izole etmeniz de kolaylaşacaktır. Aynı hissi tekrar hissettiğinizde “tanıdık” olan bu duyguyu kabul edip düşüncelerinizi bir film şeridi gibi izlemeye başlayabilirsiniz.

‘MEDİTASYON’UN GÜCÜ

Öncelikle yıllardır meditasyon yapan biri olarak öfke kontrolü konusunda meditatif çalışmaların sağladığı desteği vurgulamak istiyorum. Her gece yatmadan önce rahat bir şekilde oturup derin ve dingin nefesler alıp verin. Aklınıza gelen düşünceleri karşıdan izlemeye çalışın ve düşünceler geçince tekrar nefesinize odaklanın. İlk başlarda aklınıza sık sık kontrol edemediğiniz düşünceler gelecektir. Sinirlenmeyin ve bulutlar gibi gözünüzün önünden geçip gitmesini izleyin. Her gün 10 dakika ayırdığınız bu çalışma ile tepkiselliğinizin azaldığını göreceksiniz.

ÇOCUĞUMUN ÖFKE KONTROLÜ İÇİN NE YAPABİLİRİM?

Eğer çocuğunuzun öfke kontrolünde zorlandığını düşünüyorsanız evinize peluş oyuncaklardan oluşan bir köşe yapabilirsiniz. Öfkelendiği zaman vücudunda depremler olduğundan bahsedip öfkesi geçinceye kadar peluşları sıkmasını ve içinden saymasını sağlayabilirsiniz. (Sophie Martel'ın Anais Çok Kızgın kitabından küçük bir öneri) Ayrıca nefes çalışmanıza onu da dahil edebilir, birlikte nefeslerinizi sayma oyunu oynayabilirsiniz.

Unutmayın ki siz ne kadar sakin olursanız, çocuklarınız da kendini o kadar güvende hissedecek ve sakinliği alışkanlık haline getirecektir.

Sakin ve huzurlu günler dilerim Sevgili Okur,

Sevgiyle kalın…

 

 
Toplam blog
: 10
: 168
Kayıt tarihi
: 03.12.20
 
 

Biraz öğretmen, Biraz çocuk, Biraz masal kahramanı... ..