Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '16

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler için hayatı kolaylaştıran uygulamalar

Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler için hayatı kolaylaştıran uygulamalar
 

Okullar açıldı, öğrenciler okula döndü. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların anne-babalarını da aldı mı bir telaş? Acaba dinleme, konuşma, yazma ve akıl yürütme problemleri yaşayacak mı? Bu sebeple başta matematik olmak üzere, derslerinde geri kalacak ve bu yüzden dışlanacak mı? Evet, tıptaki adıyla disleksi yaşayan öğrenciler yaşıtlarına göre okul faaliyetlerinde daha fazla sorun yaşarlar. Aynı dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi diğer yönetici (ya da yürütücü) işlev bozukluklarında olduğu gibi. Öncelikle disleksinin zeka ile ilgili bir problem olmadığının, yönetici işlevlerindeki bozukluktan kaynaklandığının altını çizmeliyim. Bu sebeple de aynı DEHB’de olduğu gibi doğru yönetilerek ve pratikle disleksi kaynaklı sorunlar aşılabilir.
 
Aşağıda başta disleksi olmak üzere yönetici işlev sorunları yaşayan öğrencilere yönelik bazı aplikasyon önerileri var. Bu aplikasyonlar sayesine okuma, yazma, heceleme, akıl yürütme gibi konularda pratik kazanabilirler. Maalesef uygulamalar Türkçe değil, ama sizin de desteğinizle belli pratikleri kazanmaları açısından faydalı olacaktır.  Daha önceki DEHB’liler için aplikasyon önerileri yazıma da göz atabilirsiniz.
 
YENİ OKUMAYA BAŞLAYANLAR İÇİN
 
·Endless Reader (Originator)
Deneme versiyonu ücretsiz olan bu iPhone ve iPad uygulamasının daha kapsamlı versiyonları 5.99-11.99 dolar tutarında. Görsel olarak öğrenmeye yatkın çocuklara yönelik uygulama, çeşitli animasyonlarla İngilizce kelimeler öğretiyor.
 
·Orton Gillingham Card Deck (Mayerson Academy)
iPhone ve iPad’e yönelik bu ücretsiz uygulama, videolar ve ses kayıtlarıyla kelimelerin telaffuzunu, ünlü ve ünsüz harfleri öğretiyor.  
 
·Sight Words App (Little Speller)
Yine bir iphone ve ipad uygulaması. İpuçları içeren, kelimelerin büyük harfle ve küçük harfle yazılışlarını gösteren ve kendi kelime listenizi oluşturabileceğiniz ücretsiz bir uygulama.
 
·Sight Words Reading and Spelling (Edoki)
3.49 dolara edinebileceğiniz bu Android uygulaması 320 görsel kelime içeriyor. Oyun temelli uygulama, 3-8 yaşa uygun.  
 
MATEMATİK PRATİĞİ İÇİN
 
·Mathpix 
iPhone, iPad, iPod Touch ve yakında Android uyumlu olarak alabileceğiniz bu ücretsiz uygulama elle yazılmış ve fotoğrafı çekilmiş  denklemleri de çözüyor. Denklemler, grafikler, aritmetik, kesirler, kökler, logaritma, trigonometri, integral, türev artık çok kolay. Uygulamaya yakında lineer cebir, matrisler de eklenecek.
 
·Mod Math
Uygulamanın kapsamlı versiyonu 4.99 dolar. Disgrafi ve görsel işlev sorunları yaşayan öğrencilere yönelik bu uygulamada öğrenci problemi iPad’de özel bir zeminde çözüyor ve öğretmenine e-posta ile yollayabiliyor.
 
·Number Line (Math Learning Center)
Ücretsiz bir iPad uygulaması daha. Toplama, çıkarma, çarpma ve negatif sayılar konusunda pratik için ideal.
 
·Photomath
iPhone, iPad ve Android uyumlu bu ücretsiz aplikasyon, matematik problemlerindeki adımları belirlemede sorun yaşayan öğrencilere yönelik. Uygulama problemin adımlarını sizin için çözüyor. Şimdilik aritmetik, kesirler, ondalık sayılar, lineer denklemler, denklem sistemleri ve logaritma konuları bulunuyor. Öğrencinin çözdüğü problemi kontrol etmesi amacıyla da kullanılabilen pratik bir uygulama.
 
·Thinking Blocks (Math Playground)
Öğrencinin toplama, çıkarma, çarpma, kesirler, oran ve orantı gibi temel matematik kavramlarını pratiğini yapabileceği ücretsiz bir uygulama
 
NOT ALMA ve YAZMA
 
·Evernote
Aslında Evernote herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir not defteri. iPhone, iPad ve Android’de kullanabileceğiniz uygulamada not alabiliyor, ses, fotoğraf, pdf veya kartvizit depolayabiliyor, bunları gruplayabiliyor, gerektiğinde kolaylıkla aratabiliyorsunuz. Ücretsiz bir versiyonu olduğu gibi daha fazla depolama alanı ve özellikler içeren ücretli versiyonları da var. Diğer bilgisayar ya da cihazlarla senkronize olarak kullanılabildiği için çok pratik.
 
·One Note
Windows, iPhone, iPad ve  Android’de kullanılabilen not alabileceğiniz, açıklama ekleyebileceğiniz, ses kaydedebileceğiniz, çizim yapabileceğiniz bir  uygulama. Evernote’dan aktarma özelliği, belli gramer fonksiyonları mevcut. Office Lens uygulaması ile uyumlu.
 
·Inspiration Maps Free and Inspiration Maps Premium
9.99 dolara edinebileceğiniz iPhone, iPad uyumlu bir aplikasyon. Zihin Haritası, resimler, görsel şemalar ve yazılı metinler arasında geçiş özellikleri bulunan uygulamanın grafik kütüphanesi de bulunuyor. Ses kaydedilip, eklenebiliyor.
 
·Notability (Ginger Labs)
7.99 dolara edinebileceğiniz not alma aplikasyonu. iPhone, iPad’lerde kulanılabilen basit bir uygulama. pdf, ses ve grafik özellikleri bulunuyor, diğer cihazlara entegre edilebiliyor.
 
·PMOfficeLens (Microsoft)
Windows, Android, iPhone ve iPad’de kullanabileceğiniz, Prizmo benzeri  ücretsiz bir uygulama. Klavye ile ya da elle not alabileceğiniz beyaz tahta ekranı da mevcut. OneNote ile uyumlu olarak sesli okumalar için de kullanılabiliyor.
 
·Prizmo (Creaceed)
49.99 dolarlık bu iPhone ve iPad uygulamasından fotoğrafını çektiğiniz bir yazıyı metin dosyasına çevirebiliyorsunuz. Yazılı metni sesli olarak dinleyebildiğiniz için sınıfın seviyesinde okuyamayan öğrenciler için ya da kelimelerde sorun yaşayanlar için ideal.
 
·Read and Write Keyboard (TextHelp)
Bu iPad aplikasyonunu 30 günlük ücretsiz deneme süresinden sonra dilerseniz 19.99 dolara satın alabiliyorsunuz, dilerseniz de sadece metni okuyan fonksiyonunu ücretsiz olarak kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Ücretli versiyonunda kelime düzeltme, kelimeyi tahmin edip tamamlama ve resimli sözlük de bulunuyor. İngilizce ve Fransızca olarak destek alabiliyorsunuz.
 
·Snaptype App
Disgrafi yaşayan öğrencilere uygun bu iPhone ve iPad uygulamasını da 30 gün boyunca ücretsiz deneyebiliyor, sonrasında da 4.99 dolara edinebiliyorsunuz. Herhangi bir sayfanın fotoğrafını yükleyip, cevabı yazıp öğretmene yollayabiliyorsunuz.
 
OKUMA ve DİNLEME
 
·Kindle Reading App
iPhone, iPad, Android ve Windows uyumlu ücretsiz bir metin okuma uygulaması.
 
·Voice Dream Reader
14.99’a edinebileceğiniz dönem dönem de kampanyalı fiyat uygulanan bu aplikasyon iPhone, iPad ve Android’ler için. Disleksi sorunu yaşayanların en çok tercih ettiği bu e-kitap okuma aplikasyonu Bookshare.org, Dropbox, Icloud, Google Drive, OneDrive’ın yanı sıra bilgisayarınızdaki dosyalar ya da herhangi bir web sitesiyle de uyumlu.
 
YAZIM DENETİMİ
 
·Easy Spelling AidEasy Spelling Aid ( Nuapp)
3.99 dolar olan bu uygulama iPad and iPhone kullanımına uygun ve kullanımı oldukça basit. Bu uygulama,ile öğrenciler, yazmada sorun yaşadıkları kelimeleri veya deyimleri söylediklerinde uygulama bu sözcükleri yazarak onların doğru yazmalarına destek oluyor. Ayrıca tercüme etme özelliği ile yabancı dil dersleri için de yardımcı.
 
·Ginger Page Writing
Sıradan bir yazım denetimi uygulamasından çok daha fazlasını veren uygulama 3.99 dolar. Dilbilgisi hatalarını da gösteriyor. Kişisel sözlük, metin okuyucu, tercüme özelliklerine sahip bu uygulama cihazlar arası senkronize de edilebiliyor.
 
Kaynaklar:
 
http://www.dyslexicadvantage.org/top-back-to-school-apps-for-dyslexia-2016/
 
Toplam blog
: 168
: 336
Kayıt tarihi
: 04.05.09
 
 

Elgiz Henden 1968 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini 1989 yılında, yük..