Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '08

 
Kategori
Eğitim
 

OKS'den ÖSS ve SBS'ye son uyarılar!..

OKS'den ÖSS ve SBS'ye son uyarılar!..
 

Dün yoğun bir pazar yaşadım.Hem baba hem de öğretmen olarak..Küçük oğlum Cem son OKS’ye girenlerden olduğundan baba olarak, OKS’nin uyguladığı bir sınıfta salon başkanlığı yaptığımdan öğretmen olarak yoğun bir pazardı benim için.

Oğlumu sınava gireceği okula bırakıp başarılar diledikten sonra görevli olduğum OML’ye (Samsun Ondokuz Mayıs Lisesi) gittim. Bahçe’de OKS adayından çok ana-baba veya diğer akrabalar vardı.Adaylar doğal olarak stres ve kaygılıydılar. Doğal olmayan anne baba, uzak, yakın akrabaların stresli halleriydi.Adayları akraba gruplarından zor ayırdık. Sınav salonlarına giren çocuklara “başarmalısın, hadi göreyim seni” gibi sözlerle uyaran tezahürat yapan gruplara şahit oldum desem abartı olmaz.Ortaya çıkan bu durumun sınava giren çocuklar üzerindeki baskı ve onun sonucu olarak stresi arttırmaktan başka bir işe yaramadığını anlamamız gerekiyor.

Çocukları sınavın başlama saatinden yarım saat önce içeri almış olmamız bize stres, kaygı düzeyini azaltıcı telkinlerde bulunma fırsatını verdi. Sınav havası açısından bakıldığında OML’de sakin, sessiz, huzurlu bir iklim oluşturarak başarı düzeyi yüksek bir sınav uygulaması gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim.

Malum haziran sınav ayı...Önümüzdeki hafta sonu ÖSS, 21-22 Haziran’da 6. ve 7. sınıflar için SBS (Seviye Belirleme Sınavı), 28-29 Haziran’da Lisans mezunları ve Öğretmenler için KPSS var. Kazanılıp gidilen eğitim kurumlarında sınavlar devam edecek... Bunlar ne ilk ne de son olacak...

Sınavlarda yüksek performans için şunlara dikkat edilmelidir;

1-Sınava girecek çocuklar zaten sınav stresi ve gelecek kaygısı yaşıyor.Biz anne babalara düşen görev stres ve kaygı düzeyini daha da arttıran davranışlardan kaçınmak.

2-“Çalış, çalış, çalış” uyarıları için vakit geçtir. Bundan vazgeçmeliyiz. Son günlerde eksiğini hissettiği konulara göz atmasında bir sakınca yoktur.

3-Sınava birkaç gün kala alışkanlıklarınızda büyük değişiklikler yapmayınız.Yeme içme alışkanlığınızı değiştirmeyiniz.Alıştığınız ortamda veya evinizde yiyin.

4-Ağır, yaralayıcı, zedeleyici spor yapmayın. Tavsiye edebileceğim en iyi spor yürüyüştür.Sınavdan bir gün önce yapacağınız yürüyüşü (mutlaka yapınız) uzun tutunuz. Biraz yorgunluk size derin bir uyku ve sınav sabahı zindelik sağlayacaktır.

5-Çevrenizle ilişkilerinizi kısıtlayın. Akraba, arkadaş ziyaretlerini, kabulleri erteleyin. Bu günler yaşamınızın en sakin ve huzurlu günleri olmalı. Deniz kıyılarını, ormanlar, parklar zaman geçireceğiniz ideal yerlerdir.

6-Kalabalık yerlerden uzak durun.Partileri erteleyin.

7-Sınava az bir saat kala sınav merkezinde bulunacak şekilde hareket edin.O gün trafiğin çok yoğun olacağını unutmayın.

Bunlar basit gibi görünen ancak çocukların geleceğine katkısı hesap edilemeyen uygulama ve kurallar.

OKS 2008 soruları tahmin ettiğimiz gibi geldi. Orta düzeyde çalışan bir öğrencinin rahatlıkla yüksek başarı sağlayacağı sorular. Alanımla ilgili yaptığımız hazırlık derslerinde üzerinde ısrarla durduğumuz konulardan gelmesine en çok Cem sevindi. Bu yıl OKS’de ortalama başarının yükseleceği kesindir. Puan hesabının buna göre göre yapılması, girmek istediğiniz okulun 2007 puanına en az 6-7 soruluk fazladan puan eklemeniz daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

Girdiğiniz her sınavın mutluluğunuzu arttırması dileği ile...

Musa Özcan
Uzman Öğretmen

Not: Seviye Belirleme Sınavları için dershane desteğine ihtiyaç var mı? Cevabı http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=116199 adresinde... Okumalısınız...

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..