Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

20 Nisan '08

 
Kategori
Eğitim
 

OKS'ye 49 gün kala, nerede açıklama?

OKS'ye 49 gün kala, nerede açıklama?
 


Bilindiği gibi 3 nisan günü Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan açıklama doğrultusunda 120 okulda uygulan pilot müfredat nedeniyle sınava 2 ay kala fark edilen müfredat farkının 120 okula göre ayarlanacağı, öğrencilerin sorumlu oldukları konuların daraltıldığı teoriden çok pratiğe dayalı olduğu, günlük hayatla bağlantılı sorular sorulacağı açıklaması yapıldı.

Bu açıklamanın ardından öğrenci röportajları, birkaç öğretmen ve dershane yetkilisi açıklamaları yapıldı ..Ancak resmi makamlarca yapılmış net bir müfredat açıklaması yok…Yani ders ders konu konu …

Sanırım bu işi asli görev öğrencileri sınava hazırlamak olan dershanelere bırakılmış gözüküyor.Yani alınan kararlarla önemi azalacağı söylenen ama her zaman tam tersi olan dershanelere….

Peki çocuklarımızın girecekleri bu sınav ki telafisi yok..ÖSS de olmadı seneye gir istediğin yeri kazan diye düşünebiliyoruz…Ancak OKS bir kez girilebilecek ve öğrencilerin okuyacağı orta öğretim kurumuna bağlı olarak geleceklerinin şekilleneceği çok önemli bir basamak…Bu rahatlığı ve pervasızlığı anlamakta gerçekten güçlük çekmekteyim..

Bakanlık yetkilileri sanırım dershanelere çok güveniyorlar ve nasılsa pilot okul kitaplarını alıp müfredatı karşılaştırırlar ve ne çıkacak ne çıkmayacak bulurlar, hatta bu kadar da para aldıklarına göre bulsunlar diyorlar…

Acımasızlık yaptığımı düşünmeden devam etmek istiyorum çünkü, Türkiye ‘nin dört bir yanında faaliyet gösteren dershanelerin yönetim ve öğretim kadrolarının aynı yetkinlikte olmalarını beklemek fazla iyimser ve kaderci bir yaklaşım olur…

2003 yılında ÖSS de puanlama değişikliği yapıldığı yıl ÖSYM tarafından adaylara hesaplanan yüzdelik dilimler bir önceki yola göre önemli farklılıklar göstermekteydi. Bunun anlamı ise yüzdelik dilime göre ben A okunla girerim geçen yıl aynı yüzdelik dilimle girilebilmiş diye düşünen aday ciddi yanılgı içindeydi. Ama bunun suçu da adayda değildi…Daha somut bir örnek vermek gerekirse İstanbul Ünv Hukuk Fakültesine puanının yetiştiğini ve buraya yerleşebileceğini düşünen aday İstanbul için de bile yerleşemiyordu….

Bir gariplik olduğunu düşünerek defalarda puan hesapları ve bir önceki yılla karşılaştırmalar yaptım. Gördüğüm, saptadığım ciddi bir yanılgının ortada olduğuydu..Ben bu kafa karışıklığı içindeyken ÖSYM yetkililer ve önde gelen dershanelerin önemli uzmanları da, öğrencilere puanlama değiştiği için yüzdelik dilime göre tercih yapmanın çok daha doğru olacağını tavsiye ediyorlardı…Neyse ki sesimizi bir şekilde duyurduk, aynı gün televizyon kanallarının haber bültenlerinde bunu anlattık ve 2 gün içinde ÖSYM dönüşüm formülleri vererek adayları mağdur olmaktan kurtardı….

Ülkemizde yaşanan bu ciddi sorunları yok sayamayacağımız için ve de OKS 2008 ile ilgili durumun açıklığa kavuşmasının geri dönüşü olmayan bir olgu olduğunu düşünmekteyim. 2003 te puanlama –hesaplama ile ilgili hata bir şekilde telafi edilebildi, çünkü içerikle ilgili değildi…

8 Haziranda çok sürpriz sorularla ile karşılaşabilecek çocuklarımız için sınavın içerik tekrarı olamayacaktır. Bu durumda yetkililerden biri çıkıp biz açıklamıştık dediklerinde iş işten geçmiş olacaktır….

Aradan geçen zamanda açıklığa kavuşmasını umduğumuz bu konu örnek sorularla ve hiç kimsenin yeterliliğine bırakılmadan çok acil biçimde açıklanmalıdır. Bu konuda çok hızlı ve etkili biçimde hareket edilmelidir.

Sesimizi duyurmak ve etkili olabilmek için çok az zaman var…

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..