- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Oksijen kuşağındaki Karadeniz'in Yenice'sinde, "Orman Müzesi" var!

250 metreye varan derinlikte kanyonları var Yenice'nin...
Karadeniz kıyıları boyunca turizm neden sönüktür? Neden tanıtımı az yapılmıştır? Buradaki yetkili ve etkili kişilerin turizm anlayışı nicedir?
Bütün sorunlar, küçükten büyüğe hepimizindir. Karadenizli, zaten yeşillikler içinde oturmaktadır. Dışarlıklı gelenlerin gözüne o güzellikler değdiğinde, sempati uyanmakta, günübirlik turizmcilik oynanmaktadır. Üstelik, Karadeniz’de turizm mevsimi, kısadır da..
İnsanlarımızda turizm bilgisi ve görgüsü kıttır. Bacasız sanayine, asalaklar baca eklemeğe yeltenerek, turizmi kendi alanlarına rant kapısı yaptıklarından, turizm ilerleyememiştir. İlgililer de uyumuşlardır. Tam rehavetten uyanırken, kış bastırıvermiştir. “ Bizim yazımız bu kadar” denip, millet günlük işlerine dönmüştür.
Turizmin etkili ve yetkili kişileri, bacasız sanayi turizme, baştan beri inanmamışlardır. Bu işe “kerhen” dedikleri, geçici gözle bakmışlardır.
SAFRANBOLU'DA ZAMAN NASIL ÖLDÜRÜLÜR ACEP ?
Bir misal. Güzelcehisar’da Lav kayaları vardır. 80 milyon yıllık bu kayaların bir eşi de California’dadır. Orada turistler yaz kış mevcuttur. Döviz girdisi yüksektir. Bizde neden olmasın denildi. Şimdilerde rutin işler gibi bürokrasi çarkına takılı olarak Bartın’da, işler yürütülmektedir. Her ağzını açan, “Turizm” demektedir ama, turizme inanç meselesi, her şeyin önünde gelir. Ki bir zamanlar, bu memlekette bir takım resmi kişiler, “turist ahlak götürür “ diye fetva vermişlerdi. Bunu unutmuyoruz.
Karadeniz’in Yenice’sinden bahsetmek istiyoruz. Dünyada korunması gereken 100 ormandan biri olarak gösterilen Yenice orman ve kanyonları, eşsiz bir tablo olarak gözlerimiz önüne serilmiştir.
Kanyonlarda kaya tırmanışı, rafting, yüz metrelik kanyon çukurları, şifalı suları, piknik alanlar, bisiklet yolları, 250 metrelik derinliğe varan kanyonları, her türlü ağaçların bulunduğu bir yer olan Yenice orman ve kanyonları, oksijen kuşağı içindedir.
Yaban hayatı, eko sistem güçlendirir. Yaban hayatın çeşitliliği ağaçların konumuyla bir orman müzesi gibi zengin olan Yenice, rutin tanımlara yetinilerek, bu gün değeri gözler önünden kaçırılmış bulunmaktadır.. İlgililer hala daha “Bu vasıflarıyle Yenice, turizm bölgesi olmağa aday” diye tanımlanabilmektedir. Bizler de bu tip adamlara turizmci gözü ile baktık yıllar yılı. Yazık.
Atağınızı, Safranbolu’dan başlatabilirsiniz Sükutun derinliklerine inerek haz duyabileceğiniz, mesut olacağınız elementler, gayet nettir. Nasıl mı?
İlkten Safranbolu’ya gelin.. Ayağınıza bir şalvar giyin. Pabuçlarınız yemeni den olsun. Arnavut taş kaplamalı yollardan salına salına geçerek, her sokakta rastlanan taş çeşmeden iki avucunuzla buz gibi sudan bir için hele. Ardından da içinizden: “ Niye, buranın bakırı gözüken, çeşmeye zincirle bağlı tası yok ki” diye geçirin. Ve taşın üzerindeki şu yazıyı okuyarak gülümseyerek düşünün biyo: “Bak bu çeşme ne güzel, su içecek tası yok. Kırma insan kalbini, yapacak ustası yok”
Zaman tünellerinde Arnavut taşlı yer döşemeleri çoktur. Burada da var. Arşınlayın sokakları. Sıra sıra evlere bakıp, asırlık ahşap evlerden birine yaslanınız. B u zaman tünelinin başlangıcıdır. İçiniz titreyecektir hazdan.Ve makarayı geriye sarınız. Kendinizi bir anda Yenice Ormanlarında bulursunuz.
Ormanlarda bir gurup turiste rastladık.”Bize bu yörenin tam olarak anlatılsaydı, çadırlarımızla gelirdik. Burada yeniden doğardık” dediler. Yerlilere de rastladık. Üniversiteliler de hayatından memnundular. “Efor depolamağa geldik” dediler. Restoranların bakımsız ve kifayetsiz olduklarını da kendilerinden öğrendik.
Yaz kış Karadeniz’de turizm yapılır esasında. Gelgelelim, aktiviteler buralarda günübirlik olarak ortaya çıkıyor, ardından da hemen sönükleşiyor. Bakmışsınız kış bastırıvermiştir.
Karadeniz’de turizm, günübirliktir. Uzun vadeye yaymak için büyük planlar yapmağa gerek yoktur. Potansiyel bellidir Karadeniz’de. Turizm monitörleri ve planlayıcıları hep kısa yolu, masrafsız olanı seçmiştir. Elini, hakiki surette taşın altına koymamıştır. Yöre halkı da onlara uymuştur. Ve de bütün mesele budur.
kanyoning, çadır kampı, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting gibi doğa sporlarına elverişli bir yer burası. Özellikle kanyoning yapmaya uygun olan Şeker Kanyonu’nda, alandaki yürüyüş parkurlarıyla eşsiz doğa güzellikleri arasında huzurlu bir yürüyüş ya da bisiklet turu yapılabilir. Ayrıca kanyonun kayalıkları da tırmanışlara müsait.
Yenice Ormanları’nın bir başka özelliği de, Türkiye’nin en iyi işaretlenmiş yürüyüş ve bisiklet rotasına sahip olması. Likya Yolu’nu işaretleyerek bize uluslararası bir rota kazandıran Kate Clow’un hazırladığı bu rota, bir doğa yürüyüşçüsünün ya da bisikletçisinin tüm ihtiyaçlarını karşılar nitelikte
YENİCE' NİN DERİN KANYONLARI VAR
BURALARDA YAZ-KIŞ TURİZM OLMAKTA. NE YAZIK Kİ, SÜREKLİ DEĞİL.
HER YÖRENİN KENDİSİNE GÖR DAR SOKAKLQARI VARDIR.
CAMDAN SEEYİR TERASLARIYLA KANYONLAR DAHA DERİNLERE KADAR GÖRÜLEBİLMEKTEDİR.
ADIM BAŞI BÖYLESİ GÜZELLİKLER SERGİLENMEKTEDİR YENİCEDE
BİR BAŞKA SEYİR TERASI.
SANKİ BİR YAĞLIBOYA. PEYZAJI GİBİ. AMA HAKİKAT.HER TARAF ORMAN MÜZESİ
ENTERSAN YAPITLAR VAR YENİCEDE
KİMİ KANYONLAR YÜRÜYEREK GEÇİLİRKEN, KÜÇÜK GÖLETLERİ DE YÜZEREK GEÇMEK MÜMLÜN
SEYİR TERASLARI
KANYON DERİNLİĞİ BAZI YERLERDE 250 METREYE UJLAŞIYOR
YENİCE ORMANLARI BİR MİSAFİR ODASI GİBİ DÖŞENMİŞ SANKİ. BURALARI İÇİN ORMAN MÜZESİ DİYORLAR
ROMANTİK DEĞİL Mİ?
MUHTEŞEM YEŞİLLİKLER MANZUMESİ