Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Öksürüğe dikkat

Öksürüğe dikkat
 

görsel netten alıntı


Öksürüğünüz 3 haftadan uzun sürdüyse, buna balgam, kan, nefes darlığı ya da göğüs ağrısı da eşlik ediyorsa kesinlikle bir doktora gitmelisiniz. Çünkü uzun süreli bu tür öksürükler zatürre, kalp hastalıkları, verem, akciğer kanseri ve yemek borusu kanseri gibi hastalıkları da işaret edebilir. Öksürüğün altında yatan nedenin belirlenmemesi, tedavi sürecini de zora sokabilir.

Öksürük en çok farenjit, sinüzit, larenjit, nezle ve soğuk algınlığı nedeniyle yani üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan öksürük bazen haftalarca hatta aylarca sürebilmektedir. İşte bu dönemlerde uykusuzluk ve yorgunluk halleri görülebilirken, bazen de toplum içinde sıkıntı yaşamaya yol açabilmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak yaşanan öksürüğün dindirilmesi için neler yapılmalı ve nelerden sakınılmalıdır?  

Rahmetli annem şiddetli öksürük olduğumuz zaman bize soğan suyu içirirdi. Soğanı rendeler gece soğuk bir yerde bekletir sabah aç karnımıza içirirdi. Bir de kök tarçın 5-6 karanfil bir tutam ıhlamur, 5 tane kuşburnu, 2 tane kök tarçın iyice yıkayıp büyük bir çaydanlığa koyup içine 2 dilim limon soyulmuş elma kabuğunu da ekleyip bol su ile kaynatarak bir çay yapardı. Bardağa doldurup ılıtıp içine 1 kaşık bal koyar günde 4-5 kez içirirdi. Günde en az 2 litre su içmemizi sağlardı. Zira nefes yollarındaki nemin korunması bol su içmekle sağlanır derdi. Allah gani gani rahmet eylesin anacığım tahsilli değildi ama tecrübeli görgülü bir hanımdı. Kalıcı ısrarcı olmayan öksürüklerimizi kendi yöntemleri ile kesin olarak geçirirdi. Şiddetli öksürüklerde bizi kaptığı gibi doktora koşardı. 

Uzmanlar zerdeçal ve zencefilin öksürüğe iyi geldiğini belirtiyorlar, şöyle ki: Zerdeçal, vücuttaki iltihap gelişimini aynı zamanda da kötü huylu hücrelerin savaşını baskılamakta, bundan dolayı da artık eczanelerde de yer alan bir besin maddesidir. Zencefil de bakteri ve virüslerle savaşmayı sağlayan diğer bir gıdadır. Her ikisini de taze olarak yemeklere katabilir ve çayını içebilirsiniz. Günde 2-3 bardaktan fazla içmemeye de özen göstermeniz gerekmektedir.

Yapacağınız sıcak duş ile burun tıkanıklığınızı, boğazdaki kuruluğu, genizde akıntı ve gıcık gibi durumları rahatlatma imkânına sahipsiniz. Bununla birlikte solunum yollarının nemini arttırmakta ve öksürüğe iyi gelmektedir.  Kesinlikle Sigara içmeyin: Nefes alıp verme sırasında solunum yollarında toz ve partiküller birikmektedir. Solunum yollarında tozları ve kiri süpürmeye yarayan tüyler bulunmaktadır. Tüylü hücreler yukarı doğru hareket etmekte ve akciğerde biriken yabancı maddeleri süpürmektedir. İçilen her sigara bu tüylü hücrelerin bacaklarını yaklaşık olarak bir saat süreyle felce uğratmaktadır. Bunun anlamı akciğerlerin korunmasız kalması ve temizlenememesidir. Bu durum yalnızca sigara içenler için değil, pasif içiciler için de geçerlidir.Gıda tüketiminde denge sağlayın: İnsanın bağışıklığının güçlü olması ve kalabilmesi için her gıdadan dengeli şekilde faydalanılmalıdır. Özellikle işlenmiş, katkı maddesi olan, boyalı ve paketli gıdalardan uzak durun. Bu gıdalar alerjik yapıya sahip insanlarda astım, bağırsak fonksiyonlarında bozukluk ve kurdeşen gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Bağışıklığınızı güçlendirmek için D vitamini alımına önem vermelisiniz. Taze sebze ve meyve tüketerek vitamin ihtiyacınızı karşılamalısınız. Öksürüğün artış gösterdiği dönemlerde probiyotik tüketimi de tavsiye edilmektedir. Keskin kokulardan uzak durun: Keskin bazı kokular bronşların kasılmasına yol açtığı için öksürük yapabilmektedir. Deodorant, parfüm ve oda spreyleri de öksürük tetikleyicisi ürünler olarak öne çıkmaktadır. Bunlara ek olarak kimyasal temizlik ürünleri de astım benzeri durumlara neden olabilmektedir.Yatmadan en az 3 saat önce beslenmeyi bırakmalısınız: Öksürüğün en sık görülen nedenlerinden biri de reflüdür. Reflüden şikâyetçiyseniz, yatmadan en az 3 saat kadar önce bir şeyler yemeyi bırakın. Tüketilen gıdalar ancak bu süreç içinde mideyi terk etmektedirler. Çiğ sebze ve meyve tüketimini de abartmamalısınız.

Sağlıklı mutlu günler dilerim.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..