Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Okula Dönüş Rutininizi Planladınız mı?

Okula Dönüş Rutininizi Planladınız mı?
 

Çok sevdiğimiz tatili geride bırakıyoruz. Kısa süre sonra okullar açılıyor. Tatil rahatlığına ve düzensizliğe alışmış çocuklarımızın, okul rutinini planladınız mı? Yazdığım fikirlerin yardımıyla  yeni okul rutininizi kişiselleştirip, planlayabilirsiniz.

Okul rutininizi kurmak için fazla beklemeyin.Çocuklarınızı belirli bir saatte yatma alışkanlığına sokmak için ne kadar beklerseniz, sabahları erken kalıp okula gitmek çocuğunuz için daha zor olacak.

 

İyi Bir Gün İyi Bir Uyku ile Başlar

Sabah hangi saatlerde kalkmak zorunda kaldıklarını bilirseniz, çocuklarınızın ne zaman yatağa gitmesi gerektiğine karar vermek çok daha kolay olacaktır. Çoğu uzman, çocukların en iyi durumda olmaları için her gece 9 ila 10 saatlik bir uykuya ihtiyaç duydukları konusunda hemfikirdirler, 8 saat ise minimum uyku olmalıdır.  Örneğin, çocuğunuzun saat 7: 30'a kadar okula hazırlanmak için saat 6'da uyanması  gerektiğini biliyorsanız, çocuklarınızın saat 19: 30'a kadar yatmaya hazırlanmaları gerekir.

Okulun ilk gününden birkaç hafta önce, daha erken yatma zamanlarına başlamalısınız. Çocuklarınızı her gece (yarım saatlik artışlarla) biraz daha erken yatırın. Bu süreci ne kadar çabuk başlatırsanız, yeniden erken  yatmaya alışması daha kolay olacaktır.
 
Çocuklarınıza iyi bir gece uykusunu almasının önemini açıklayın. Uyku sırasında vücudun kendini iyileştirdiğini söyleyin. Yeterli uyku almak, onlara okul günü boyunca uyanık kalmaları için ihtiyaç duydukları enerjiyi verecektir.
 
 
Akşam Rutinleri
 
Çocuklarınıza bir gece önceden ertesi gün okulda ne giyeceklerini seçmelerini, banyo yapıp pijamalarını giymelerini ve yatmalarına alıştırın. 
 
Böyle bir rutine sahip olmak ve bir aile olarak kullandığınız herhangi bir programa sahip olmak, onlara güçlü bir tutarlılık duygusu kazandıracaktır.  Bu süreç, çocuklarınızdan yatmadan önce şikayetinizi azaltabilir.
 
Daha büyük çocuklara genellikle daha küçük çocuklardan daha geç kalmasına izin verilir, ancak bu onların çok geç kalmasına izin verilmesi gerektiği anlamına gelmez. Onlarda aynı rutini takip etmeli - kıyafetlerini seçmeli, kişisel ihtiyaçlarına dikkat etmeli ve her zamankinden daha erken yatmalı - böylece iyi bir gece uykusu çekmeye hazır olacaklardır.
 
Bir okul gününden önceki gece kıyafetlerini seçmek için zaman ayırdıklarında, “Anne, mavi tişörtümü gördün mü?” Veya “Anne, ayakkabılarım nerede?” Gibi sorularla karşılaşmayacaksınız. Geceden hazırlıklar, ertesi sabah akışı çok daha sorunsuz hale getirir.
 
Yatağa girdiklerinde yaşlarına uygun olarak, bir uyku vakti hikayesini okuyun ya da o gün olan bir şey hakkında veya konuşmak istedikleri bir şey hakkında sohbet edin.
 
Ertesi günü onlarla konuşun. Hangi aktiviteleri planlanlıyorsunuz? Doktor randevusu var mı? Çocuğunuzu alışılmadık bir zamanda okuldan alacak mısınız? Okuldan eve döndükten sonra neler yapacaksınız?  Onları bir sonraki güne hazırlamak için yapabileceğiniz her şey, tüm aile için işlerini kolaylaştırır.
 
 
Sabah Rutinleri 
 
Küçük çocuklar için, her sabah yapmaları gereken şeyler tablosu oluşturmak iyi bir fikirdir. Aşağıdaki öğelerle birlikte "yapılacaklar" listesi oluşturmak için resimleri kullanmak isteyebilirsiniz:
 
• Giyinme için - kıyafet resmi  (gömlek, pantolon, çorap ve ayakkabı) 
• Kahvaltı için  - gıda resmi 
• Diş fırçalaması için  - diş fırçası ve diş macunu resmi 
• Gitmeye hazır olması için  - sırt çantası ve öğle yemeği çantası resmi yapabilirsiniz.
 
Daha büyük çocuklar resimlere ihtiyaç duymayabilir, ancak her gün yapmaları gerekenlerin bir listesini yapmak hala yararlıdır. Evin etrafında, yatak odası, banyo ve buzdolabı gibi çeşitli yerlerde bu listeleri asın.
 
Çocukların fikirlerinin önemli olduğunu hissetmeleri önemlidir. Okul plan ve programlarında söz sahibi olmalarına izin verin.Okula geri dönme genellikle bir program sarsıntısıdır - geç saatlere kadar uyumak ve gece yarısına kadar  kalmak, okul yılının erken sabahları ve daha erken yatma zamanlarına yol açmak zordur. Okul için,  yaklaşan değişime hazırlanmalarına yardımcı olmak için  önce bir programa girmeye çalışın. Şimdiden yeni eğitim yılında tüm öğrenci ve ailelere başarılar...
 
 
Şeyma ABAY
Aile Danışmanı
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 15
: 133
Kayıt tarihi
: 04.09.17
 
 

Marmara Üniversitesi / Aile Danışmanı / Çift ve Aile Terapisi / Boşanma Danışmanlığı / Evlilik Ön..