- Kategori
- Okullar
Okullarda Makyaj Serbest Olacak mı?

Fidan Diken Öğrenciler
Amaç, öğrencileri kılık , kıyafetleri ile sosyal yaşama hazırlamak ise, kızlar da makyaj yapabilmeli, kuaföre gidebilmelidir.
Yok, eğer "marka" mağazalar yeni müşterilere kavuşsun, piyasa canlansın diyorsanız, kozmetik ürünleri satanlara ve diğer sektörlere haksızlık olmaz mı? Açılalım, özgürleşelim efendim, velilerde para çok, otuz yıldır dersaneleri zengin etmeyi başarı ile sürgürüyorlar. Boşa harcanan bunca serveti sorun etmeyen bu millet, çocuğunden birkaç giysiyi mi esirgeyeçek? Çocuğunun yarış atı olmasını sorun etmeyenlerin, kılık kıyafet yarışına da sıcak bakacakları bekleniyor.
Amma ve lâkin, beş parmağın beşi de bir değil... İşte bu gerçek duyarlı kişileri üzüyor. Daha açık bir ifade ile, her ailenin bu ek masrafları kaldırabilme gücü eşit değil. Belki çoğu"kol kırılır, yen içinde kalır" deyimi gereği bu uygulamayı sineye çeker ama, diğerleri de kaderlerine küserler.
Kıyafet serbestliğini getirenlerin, aşırılıkları nasıl gidereceklerini merak ediyorum. Çok çeşitli modellerin, uçuk renklerin egemen olduğu piyasa ürünlerinin giyilmesi kabul edilecek mi? Bazı yerlerde giyim tartışmaları yaşanmayacak mı? Tek tip giyimi önerenlerin gerekçeleri dikkate alındı mı? Eğitimcilere, öğretmenlere soruldu mu? Öğrencilerin okul koşullarına göre hangi kıyafetle daha rahat olabilecekleri araştırıldı mı? Bu kıyafet değişikliğini kimler önerdiler?
1- Veliler istemiş olabilirler mi? (sanmıyorum)
2- Okullar istemiş olabilirler mi? (sanmıyorum)
3- Öğrenciler istemiş olabilirler mi? ( sanmıyorum)
Eğer bazı yöneticiler, özgürlük ve serbestlik bağlamında bunu yapmak istemişlerse yararlı olacağına inanmıyorum. üstelik yukarıda açıklamaya çalıştığım sakıncaları da dikkate almak gerekir. Okullarda çok pahalı olmayan tek tip bir kıyafet, görüntü eşitliği sağlayarak giğer eşitsizlikleri kamufle edebilir. Bunun yanında velileri de sürekli giysi alma külfetinden korur.
Serbest kıyafet denilince bunun sınırları muğlaktır. Aksesuarlar farklıdır. Bu nedenle yukarıda kızların da makyaj isteyebileceklerine değindim. Bence bu uygulamadan vazgeçilmesi daha uygun olacaktır. Derslerinden yeteri kadar bunalmış öğrencilerimiz bir de hangi gün ne giyeyim diye düşünmemeli. Bu son cümlem hafife alınmamalı. Çocuklar sırf bu giyim nedeniyle bunalıma girebilirler. Yeni sorunlar yaşamamak için bu konunun tekrar gözden geçirilmesini dilerim.