Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Okuma eylemi

Okuma eylemi
 

 

 

          “Ben çocukken yoksuldum. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım.”

                   Mustafa Kemal Atatürk

 

          Kitap, en etkin eğitim aracıdır. Okuma, ailede başlar. Bu konuda aileye önemsenecek ölçüde rehberlik görevi düşmektedir. Sonrasında iş öğretmenin…

          Okumak eylemi; bireyi sığ sularda boğulmaktan kurtaran ve açık denizlere ulaştıran güçtür, yaklaşımıyla da tanımlanabilir. Yoğun yaşam temposu içinde kitap okumaya zaman ayırmak, yaşamsal bir özveridir. Oysa ekmek ve su kadar önemli gereksinim olması gereken bu güzel alışkanlık, çoğu zaman kimi nedenlerden dolayı ötelenmektedir.

          Okuyan insan; duyunç(vicdan) sahibi olur. Acımasızlığın uzağında durur. Kesinkes zalim değil, sevecen olur. Başkalarının haklarına saygı duyar. Bireyci değil, özgecidir de…

          Büyük Frederick , eylemimize özgün düşüncesiyle  katkıda bulunuyor: “Bir ülkede, akıl ve sanattan çok, maddi servete önem verilirse, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır."  

          Okuma eyleminin yeri ve zamanı ya da yazı, kışı olmaz. Kendisini sevenlerine ya da ilgili duyanlarına kaptırdı mı okurunu etkisine alır. Ne ki okuyan sayısı gittikçe azalırken televizyon, bilgisayar ve telefon gibi teknoloji ürünleri arasında birey istencini(irade) toplayamamaktadır, üstelik savrulmaktadır. Oysa okunan her kitap, apayrı dünyalara ulaşmamızı sağlar ve okurunu mutlandırır!

          Okumayı görev bilen ya da okumanın bilincinde olanlar; evde, araçlarda ve uğradıkları kimi yerlerde okumadan edemezler. Okumadıklarında eksiklik duygusuna kapılırlar. İnsana yaraşan, okuma görevimizi gerçekleştirme eksikliğimizi gidermek..

          Yapıtları ellerden düşmeyen yazar Maksim Gorki  okuma konusundaki özgün düşüncelerini şu sözcüklerle yansıtıyor: "Okuduğum kitaplar, her geçen gün dünyayla olan bağlantımı sağlamlaştırıyor. Yaşamı daha canlı, daha önemli hale getiriyor. Her kitap; beni kalabalıktan, yüzeysellikten insanlığa, insancıllığa yükselten , yaşamı daha iyi anlamama ve ona karşı derin bir susuzluk duymama neden olan merdiven basamağıdır."

          Okuyanla okumayan, hiçbir süreçte ve ortamda kıyaslanmaz. Okumalı ve  aydınlık günleriniz olsun, dileklerimle.

                                                                                 *

 

                                                            muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..