Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '11

 
Kategori
Eğitim
 

Olgunluk Sınavı Yazıları -3: Olgunluk sınavı koğuşu…

Olgunluk Sınavı Yazıları -3: Olgunluk sınavı koğuşu…
 

Olgunluk Sınavı yalnızca 12 Haziran seçimleri öncesi gündem değiştirme balonu değilse, dersaneler geçici bir moral verme çabası değilse gençlerin ve eğitim sektöründeki her gerçek eğitimcinin endişelenmesi için çok neden bulunuyor (1, 2). 

“Olgunluk sınavı koğuşu” bir hastanede olabilir, bir hapishanede olabilir. 

Hiç kimsenin lise öğretmenlerimizi olgunluk sınavı adı altında hem lise bitirme hem de üniversiteye giriş için kullanılacak bir sınavın ağır yükü altına koyma hakkı yoktur. Bu sınavın öğrencileri için ne kadar önemli olacağını düşününce, öğretmenin sınıfta gözgöze geldiği öğrencilerin gelecekleri için kararlarını vermekteki zorluğunu çok iyi hesaplamalıyız. 

Öğretmen vardır, öğretmen vardır. İyi öğretmen öğrencinin şansıdır. 

Notu bol öğretmen vardır, notu kıt öğretmen vardır. 

Öğretmenlerimiz hiç kusura bakmasınlar, hepimiz öğrenci olduk ve gördük: İyi öğretmen vardır, kötü öğretmen vardır. Elbette herşey siyah-beyaz değildir, vasat öğretmen de vardır. 

Öğretmenlerimiz yine kusura bakmasınlar, eğitim sektörünü uzaktan veya yakından gözlemledik ve gördük: Gerçek eğitimci olan öğretmenler, yani iyi ve iyi niyetli öğretmenler de vardır, eğitimle ilgisi olmayan, çıkarları dışında başka amacı olmayan öğretmenler de vardır. Özetle, dürüst öğretmenler çoktur ama dürüst olmayan öğretmenlerin de olduğunu hepimiz biliriz… 

Olgunluk sınavlarının üniversiteye girişte önemli bir aşama olduğunu düşünelim, ne gibi manzaralar olacağını gözümüzün önüne getirelim: 

Lisenin önünde süper lüks arabalar ve direksiyonda devlet memuru maaşı alan öğretmenler. Aynı lisenin önündeki yolun kenarında dolmuştan inen ayağı alçılı bir elinde koltuk değneği olan öğretmenler. 

Kimse kusura bakmasın: Bu ülkede torpil vardır, kayırma vardır, hamili kart vardır, rüşvet vardır, mafya vardır. Ve bu ülkede iktidarın her alanda, her düzeyde ve her boyutta fütursuzca kullandığı gücü vardır. 

Üniversiteye hazırlık için dersanelere 5-10 bin lira veren velilerin içinde de her işini torpille, rüşvetle halledenler de vardır. Bu işi de o şekilde halletmek için yol arayanlar olacaktır. 

Olgunluk sınavında haketmeyen bir öğrenciyi üzmemenin bedelini ödeyecek rüşvete alışkın bir veli olacaktır, bunu alacak rüşvetçi öğretmen ve yönetici de olacaktır. Alan razı veren razı ve bunu karşılığı da ödenecektir. 

Olgunluk sınavı gibi kritik bir sınavda başarısız öğrenciyi başarılı saymayı kabul etmeyecek dürüst öğretmen ve yönetici çoğunlukta olacaktır, ancak bu öğrencilerden bazıları birilerinin yeğeni olacaktır. Bu öğretmen ya sürgün yiyecektir, yeğen eşraf yeğeniyse, ya da ayağına kurşunu yiyecektir, yeğen mafya yeğeniyse… Bir de bunun kitlesel boyutlara taşındığını düşünelim, aynı binlerce kişinin kopya çektiği KPSS gibi, şifreli YGS gibi... 

Olgunluk sınavı dürüst öğretmeni kurtlar sofrasına sunacaktır. 

Olgunluk sınavı kurtlar sofrasının kurtlarını ve yandaşlarını ihya edecektir. 

Ne hastanelerde olgunluk sınavı koğuşları olsun ne de hapishanelerde… 

Üniversiteye giriş için tek yöntem merkezi sınavdır. 

(1) Olgunluk Sınavı Yazıları -1: Olgunluk Sınavı Dersaneleri http://blog.milliyet.com.tr/Olgunluk_Sinavi_yazilari__1__Olgunluk_Sinavi_Dersaneleri/Blog/?BlogNo=307170
(2) Olgunluk Sınavı Yazıları -2: Bir YGS bir skandal, bin olgunluk sınavı bin skandal… http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=307177

Ankara, 19 Mayıs 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..