Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '09

 
Kategori
Özel Günler
 

On nisan polis günü

On nisan polis günü
 

"RESİM:ALINTI"


On Nisan Polis Günü. Bir şeyler yazmak istedim polis bir babanın kızı olarak. Rahmetli dedem de polisti. Babam, baba mesleğini seçmiş. Zor bir meslek, meşakkatli. Hatırlıyorum da küçükken babam 24 saat gececi 24 saat gündüzcü olurdu karakolda çalıştığı sıralar. Özlerdik onu çok. Hele hele o karışık dönemlerde elimiz bağrımızda beklerdik kötü bir haber duymamak için dualar ederek. Polis ekmeği ile büyüdüm ben. Bilirim ne zor şartlar altında çalıştıklarını. Bizler evlerimizde rahat rahat uyurken, çoluğundan çocuğundan ayrı, nöbette bizleri bekleyen onlardır. Dâhilde huzuru, güveni, asayişi sağlayan, halka hizmet eden onlar.

Devlet ve millet olarak varlığımızın demokratik düzen içinde her türlü iç ve dış tehlikeden uzak tutulması, kanun egemenliğinin sağlanması ve korunması, yurt içinde güvenliğin temini, vatandaşların mal, can, namus güvenliklerinin sağlanması, suç işlemeye yönelik davranışların önlenmesi, suçluların yakalanarak adalete teslim edilmesi, trafik hizmetlerinin yürütülmesi polisin temel görevlerindendir.

İLK POLİS TEŞKİLATININ KURULUŞUNDAN (10 Nisan 1845) BAHSETMEK İSTİYORUM BİRAZDA…

1845 tarihi, Türk Emniyet Teşkilatı açısından önemli bir noktadır. Çünkü bu tarihe kadar zabıta olarak nitelenen teşkilat; 10 Nisan 1845 (12 Rebiü’l Evvel 1261)’den itibaren polis adı altında hayata geçmiş ve Emniyet Teşkilatının kuruluş günü olarak kabul edilmiştir.

Yeniçerinin ortadan kaldırılmasından sonra, başkentte ve eyaletlerde zabıta hizmetleri eskisiyle kıyaslanmayacak derecede gelişmesine rağmen; bu hizmetler karışık ve ayrı ayrı kurumlara bağlı olarak yürütülmekteydi. Teşkilat ve yürütme alanındaki bu karışıklığı ortadan kaldırmak amacıyla ilk defa 10 Nisan 1845’ te İstanbul’ da ilk polis teşkilatı kurulmuş, görevleri de yine aynı tarihte yayımlanan Polis Nizamnamesinde belirtilmiş ve bu durum yabancı elçiliklere de bir yazı ile bildirilmiştir.

Bu nizamnamede polis teşkilatının kuruluş amacı, belde güvenliğini sağlamak olarak belirtilmiştir.

Bu çalışmalara rağmen, karışıklık devam etmiş, İstanbul’ da polis hizmeti; Yeniçeri Ağası yerine geçen Serasker, İhtisap Ağası ve Polis adını taşıyan teşkilatlar tarafından yürütülmüştür. Taşrada ise güvenlik hizmetleri, Sipahilerden oluşan zaptiyelerle ve Asakir-i Mansure alaylarıyla yürütülmüştür.

ŞİMDİ DE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN TÜRK POLİSİNE SESLENİŞİNE KULAK VERELİM BİRLİKTE…

Türk Polisine!

Dün sizin hal-i tavrınızda mertlik ve erkeklik, yürüyüşünüzde intizam ve ciddiyet size olan haklı itimadı kuvvetlendirdi ve herkesi memnun etti. Çünkü herkes biliyor ki ve bilmelidir ki; polis ve jandarma kuvvetleri vatandaşlara huzur ve sükûn temin eden, Cumhuriyet kanunlarına ve medeniyet düşmanlarına karşı kullandığı bir kalkandır. Binaenaleyh, Cumhuriyet kanunlarına, memleketin huzur ve asayişine karşı gelebilecek ve vatandaşların hürriyetine tecavüz edebilecek her şerrin kafası behemehal bu kalkana çarpmalı ve parçalanmalıdır. Polis; bir asker kadar disiplinli, bir hukukçu kadar hukuk adamı ve bir anne kadar şefkatlı olmalıdır.

ÇOCUKKEN SÖYLEDİĞİM BİR MARŞ VAR SIRADA…

POLİS MARŞI

Yurtta sulh cihanda sulh amacımız her işte
Türk, öğün, çalış, güven, bekleyenin var işte
Hudutta ordu bekler, dâhilde biz bekleriz
Biz kanunun rejimin timsali POLİSLERİZ.

Halkın hizmetindedir bizim bütün varlığımız
Doğrulukla incelik ayrılmaz şiarımız
Hudutta ordu bekler, dâhilde biz bekleriz
Biz kanunun rejimin timsali POLİSLERİZ.

Başbaşa yaşar bizde, mesuliyet ve şeref
Emri yapmak; vatana hizmet etmek tek hedef
Hudutta ordu bekler, dâhilde biz bekleriz
Biz kanunun rejimin timsali POLİSLERİZ.

EMNİYET TEŞKİLÂTIMIZIN 10 NİSAN POLİS GÜNÜ KUTLU OLSUN.

KAYNAK:

http://www.delinetciler.net/forum/marslarimiz/59027-polis-marsi-polis-marsi-sozleri.html
http://www.memocal.com/bgvh/PolisHaftasi.asp
http://www.bibilgi.com/polis-g%C3%BCn%C3%BC

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..