Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '07

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Onaylanmak... arzusunu yöneterek daha farkında ve kimlikli bir yaşam sürebiliriz.

Onaylanmak... arzusunu yöneterek daha farkında ve kimlikli bir yaşam sürebiliriz.
 

Onaylanmak arzusu belirli bir ölçüde dengeli ve kontrol altında tutulmaz ise yolun devamında otokontrol, bunun da devamında oto sansür bulunur. O kadar çeşitli onaylanma arzusu ve beklentisi var ki, bunları kişisel yönetim süreçlerimizde bir bir ele almalıyız.

Kişisel duruşun diğer bütün kriterleri gibi “Onaylanmak” arzusunun önüne geçerek, onu yöneterek daha farkında ve kimlikli bir yaşam sürebilirsiniz. Bu yönetimin en temel sırrı arzunuzu sadece ilgi, beceri ve donanıma göre kabule sunmanızdır.

Onaylanma arzusu, kişisel duruşun en önemli kriterlerinden biridir. Hatta en hayatisi diyebiliriz. İnsani yapımız eylem ve davranışlarımızın birileri tarafından onaylanmasından fena halde hoşlanır. Bu durum, zaman zaman –ölçülü kullanılırsa- içinde bulunulan sürece dinamizm ve itici güç bile katabilir. Arzularımız hangi başlıkta olursa olsun kişisel duruşumuzun başka unsurlarını harekete geçirebilir, zayıf düşürebilir veya bizi ileri götürebilir.

Arzuların yüksekliği ile donanımımızın zayıflığı arasındaki sınır açıldıkça savunma duvarlarımız zayıflayacaktır. Çok fena bir tutkuyla artist olmayı arzulayabilirsiniz, bunun için gerekli görünüm, yetenek vb özellikleriniz yoksa bu konuda arzularınızı kontrol altına alıp dengelemek zorundasınız. Bu özellikleriniz olmadığı halde birisi sizi gereğinden fazla onaylıyor ve destekliyorsa bir problem var demektir. Bunun sonuçlarına da çok kısa bir süre sonunda katlanmak zorunda kalırsınız.

Kadınlar, kuaförden çıktıkları zaman doğal olarak güzel olmuş muyum? Sorusunu ilk en yakınındakilere sorarlar. Yoldan birisini çevirip güzel miyim diye soracak hali yok tabi. Bir yakınına bu soruyu sormanın ve onay beklemenin tehlikesi var mı peki? Kesinlikle var, bu durumlarda soru sormadan yorumları beklemek gerekir. Yoksa karşınızdaki potansiyel rakibinizin insafına kalarak yolunda giden şeyleri bile tersine yapmaya başlayabilirsiniz.
Bir başka örnek, siz yeterince kriterleri oturmamış ve güvenilir olamayan birinden onaylanma beklerseniz durum daha da karmaşık olacak demektir. Çocuğunuz, yakınınız bir şeyler çiziktirdi, komşunuz Ali bey da bu çizgilere bayıldı, yere göğe koyamıyor ve geleceğin ressamı olarak her yerde ondan bahsediyor. Öncelikle Ali beyin konuyla olan ilgisine bakın. Bu konuda hiç ilgisi olmayan birisi bu övgüleri yapıyorsa bu durum probleme yol açabilir demektir. Siz de uzmanlık alanınız olmayan alanlarda övgülerinizde ölçülü olarak bu konudaki “onaylanma” kirlenmesinin önüne geçebilirsiniz.

Onaylanma arzusunun en uç nokta yönetimini “oğlak” burcu kadınlarında görebilirsiniz. Bir oğlak burcu kadınını izleyerek bu konudaki eğitiminizi geliştirebilirsiniz. Onlar soru sormadan onaylanma mesajları almakta usta birinci sınıftırlar.

Tam karşı uçta ise aslan erkeği yer alır. Sonucunu önemsemez görünür ama en çok onaylanma beklentisi ve sorusu “Aslan” erkeğinden gelir. O, ne yaparsa yapsın, neylerse eylesin ilk karşısına çıkandan bir onaylanma mesajı bekler. Hatta bu onaylanmayı hemen bir soruya dönüştürür. Nasıldım ama? Gibi.

Kısacası, arzular olmazsa olmaz duygularımız. Her durumda değişiklik gösterdikleri için zaman zaman komik olaylara da neden olurlar. Mesela şöyle bir diyalog evlerimizde sık sık olmaktadır. Anne kızını karşısına almış nasihat eder. Bak kızım bizim kasap Ahmet efendi geçen gün bana “Senin kız güzel sanatlar mı ne üniversite varmış, oraya gidecekmiş aman mazallah ne işi varmış bir kızın öyle bir okulda. Bi öğretmenlik neyine yetmiyor. Yarın evlenecek çoluk çocuğa karışacak, ressam olacak da ne olacak hem.” Dedi. Üstelik bir yakınlarının kızlarının başına o okula gitti diye gelmedik kalmamış. Bak güzel kızım sen bu okuldan da sevdadan da vazgeç. ağabeyinde, babanda istemiyor zaten bu okulu “gibi mahalle filozoflarının görüş ve önerilerini aile üyeleri destekli önünüze getirebilir. Bu durumda örnekteki kızımız güzel sanatlarda okuma arzusunu ne yapsın? Onay bekleyip vaz mı geçsin?

Ne diyebilirim. Her şey bizim için. Kişisel ve tekil mükemmellik neredeyse imkansız. Siz siz olun arzularınıza iyi bakın, onları sıraya sokun, gereksiz ortamlarda ve kifayetsiz muhterislerin önünde masaya yatırmayın.
 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..