Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Önce kendinizi keşfedin sonra iş arayın

Önce kendinizi keşfedin sonra iş arayın
 

Her insan bir şeyler başarmak ister. İçimizdeki başarma arzusudur, bizi çeşitli eylemlere yönelten… Neyi, nasıl başaracağımız ise bize kalmıştır tamamen. Bazı şeyleri çok isteriz. Ama sadece istemekle kalırız. Bu uğurda bir çaba göstermediğimiz zaman, elde etmek istediğimiz başarı sadece bir hayalden ibaret olur. Peki, biz neler başarabiliriz? Bunları yalnız kaldığımız zaman şöyle enine boyuna bir düşünmemiz gerekir.

"Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar." atasözü ne kadar güzel bir örnektir, bizim şu anda anlatmak istediklerimiz için... Buna göre her insanın yapabileceği, başarabileceği bir şeyler vardır. Önemli olan içimizdeki var olan potansiyel gücü hareket ettirebilmektir. Şunu da unutmamak gerekir ki her insan her şeyi başaramayabilir. Böyle olsaydı dünyada her şey mükemmel olurdu. İyiyi, mükemmeli arayan insanoğlu, böyle bir durumda belki de bu günkü gelişimini sağlayamayacaktı.

Bir şeyler başarabilmemiz için öncelikle kendimizi tanımamız gerekir. Ben kimim, neyim, nelere merakım var? İlgi, istidat ve kabiliyetlerim nelerdir? Neler yapmak istiyorum? Yapmak istediklerimle, maddi, manevi durumumum, bedensel özelliklerim uyuşuyor mu? Gerekli bu alt yapıları oluşturabilir miyim? Kendimize bu ve benzeri sorular sorabilmeli ve bunlara kesin cevaplar verebilmeliyiz. Bunun için de kendimizi iyice bir analiz etmemiz gerekir. Eğer içimizdeki var olan potansiyel gücü keşfedebilirsek ki bu potansiyel güç her insanda(çok çeşitli alanlarda olabilir) hali hazırda beklemektedir, kendimizi ifade etmemiz ve bazı şeyleri başarabilmemiz konusunda tüm engelleri aşabiliriz. Abraham Maslow, temel ihtiyaçlarını karşılayan bir insanın kendisini rahat ve özgür hissederek kendisinde var olan tüm potansiyelleri ortaya çıkaracağını ve "neyi iyi olabilirse onu olabileceğini" ifade etmektedir. Bunun için özellikle gençler: Kendinizi iyi tanıyın, tartın, biçin ve iş olsun diye bir meslek seçmeyin. Her şey para değildir. İş ve meslek, bir insanın eşi gibidir. Ömür boyu onunla yaşamak zorunda kalabilirsin. Bütün bir hayatı sevdiğin bir işle, mutlu bir şekilde geçirmeye çalışın. Bunun için kendi ilgi, istidat ve kabiliyetlerinize göre bir iş seçin ve o işi elde etmek için savaşın, çaba gösterin. Yoksa çekilmeyen, huzursuz evliliklere dönüşür iş yaşamınız, çok paralı bile olsa... Bakın Konfüçyüs bu konuda ne demiş : "Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın."

Kendimizi gerçekten keşfedebilirsek kim bilir neler yapabiliriz. Thomas Edison: "Yapabileceğimiz şeyleri yapmaya başlarsak, kendimizi hayretler içinde bırakacak sonuçlar alırız." diyor. İş, içimizdeki aslanı harekete geçirebilmekte...

 
Toplam blog
: 63
: 1536
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

1968 yılında Üsküdar'da doğdum.İlk-Orta öğrenimimi Almanya'nın Hof/Saale kentinde tamamladım.Lise ve..