Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Önce öğretmen

Önce öğretmen
 

“Beni asıl yaratan öğretmenim Aristo’dur; gerçek babam O’dur benim. Annemle babam dünyaya gelmemi sağlamış sadece.” dermiş Büyük İskender.

Gerçekten de her insanın yaşamında böylesine önemlidir öğretmen. Güç iştir öğretmenlik. Bilgi, bilinç ister, yürek ister, deneyim, birikim , ustalık ister, insana sevgi, saygı ister. Boşuna “Öğretmenlik Tanrı mesleğidir” denilmemiştir.

Özveri, sabır, sevgi uğraşıdır öğretmenlik. Umutsuzluğu umuda, karamsarlığı iyimserliğe, başarısızlığı başarıya dönüş-
türen bir uğraş…

Böyle bir uğraş erini yetiştirmek de kolay değil. Çok bilgili olmak, üniversite falan bitirmek öğretmen olmaya yetmez çünkü… Önce öğretmen; nitelikli, örgütlü, çıkar çevrelerinin yozlaştırıcı tutumlarına karşı direnebilen, eğitime ağırlığını koyabilen, yön veren öğretmen…

Biz böyle öğretmen yetiştirebilmeyi “Köy Enstitülerimizle” yakalamışız 1940’lı yıllarda. O Köy Enstitüleri ki bugün bile UNESCO tarafından geri kalmış ülkelere bir eğitim modeli olarak önerilmektedir. Halkımızın bilinçlenmesiyle çıkarlarının bozulacağını fark eden o günün egemen güçleri siyasal iktidarla işbirliği içinde kıydılar enstitülere.

Atatürk 1928 Harf Devrimi’nden hemen sonra giriştiği Millet mektepleri uygulaması ile yarım milyondan fazla yurttaşımızın okuma-yazma öğrendiği bir eğitim atılımı başlatmıştır. Bu atılımın mimarı, öncüsü büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri başöğretmenliğini kabul buyurdukları 24 Kasım günü, ülkemizde 1981 yılından beri “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

24 Kasımlar eğitim sorunlarımızın tartışılmasında, çözüme kavuşturulmasında, öğretmenlik mesleğinin saygınlığının yeniden kazandırılmasında, Atatürk ilke ve devrimlerinin temel alınması için uyarıcı bir nitelik taşımalıdır.

Atatürk’ün ilke ve devrimlerine, görüş ve yol göstericiliğine her zamankinden daha çok gereksinim duyduğumuz bu günlerde; cumhuriyetin bizlerden istediği “özgür fikirli, özgür vicdanlı , özgür anlayışlı” kuşaklar yetiştirme görevini başarıyla ve özveriyle gerçekleştirmeye çalışan meslektaşlarımın öğretmenler gününü yürekten kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.

Yazımı Enstitülü ozanımız BAŞARAN'ın bir şiiri ile bitir-
mek istiyorum.

ANADOLU’DA AÇAN GÜL


Çamlıbel’de bir gül açsa,

Uykuları kaçar Bolu Beyi’nin.

Çünkü kırmızıdır gül,

Toprağın ve halkın uyanışına benzer.

Bir değil bin gül açıyordu Anadolu’da,

Ekmeği ikiye bölsen

Aydınlık sesi duyuluyordu halkın.

Köyleri tutmuştu aşkın ve terin hünerleri,

Bir oldular da Bolu Beyi’yle

Kapattılar Enstitüleri.


Mehmet BAŞARAN

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..