Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

Onlar zaten Meclisteydiler

Onlar zaten Meclisteydiler
 

Neymiş efendim?

AKP'yi düşürmek için HDP'ye oy vermişler-miş.

HDP'ye oy veren diğer partililer hainmiş falan filan.

Ben MHP'den HDP'ye oy kayması olduğunu düşünmüyorum. CHP'den oy kayması olduysa şayet en fazla %1-2 aralığında bir oy kayması olmuş olabilir. Nitekim CHP'nin 135 olan vekil sayısı seçim sonrası 132 olmuş durumda. CHP'de artış olmadığı gibi üstüne üstlük 3 vekil kaybedilmiş. Yani anlayacağınız CHP'liler olduğu gibi yine CHP'ye oy vermiş. Yani CHP'den HDP'ye öyle blok bir oy kayması olmadığı görülüyor.

Oy kaybeden kim: Adalet ve Kalkınma Partisi.

2011'de %49 oy almış, AKP bu seçimde %40'a düşerek yaklaşık 70 vekil kaybetti. HDP'nin şimdi kaç vekili oldu 80. AKP'den HDP'ye büyük bir oy kayması olduğu açıkça görünmekte. Hatta AKP'nin, önceki seçimlerde HDP'ye oy vermeyen Kürtler'in oyuyla tek başına iktidar olduğu da ortada.

AKP'ye bu seçimde oy vermeyen, Kürt olmayan seçmenin bir kısmı ise MHP'ye oy vermiştir. MHP'nin 2011'de 53 olan vekil sayısı bu seçimde 27 vekil artışıyla 80 olmuştur.

Elbetteki HDP'ye oy verenlerin tamamı Kürt değildir. Ama HDP'ye oy verenlerin çok büyük bir bölümü eski AKP'liler ve Ak Parti'li Kürtler'dir.

HDP meclise girdi diye kimse yalandan milliyetçilik yapmaya kalkmasın. HDP'nin mecliste olması 400 vekilli AKP iktidarından daha hayırlıdır. Vatan elden gidiyor naraları atmayın şimdi. Asıl vatan, HDP mecliste değilmiş gibi görünürken elden gidiyordu.

Onlar zaten meclisteydiler. AKP'nin içindeydiler. 2015 seçim sonuçlarına göre küçük bir matematik hesabıyla da bunu görebiliriz:

AKP 258 + HDP 80 = 338 Milletvekili

338 bandı AKP'nin tek başına iktidar olduğu dönemlerdeki bandı. İkisi birleşince yine o banda erişiyorlar.

AKP ile Kürtler arasındaki krizler, AKP'nin yolsuzlukları ve Erdoğan'ın Ak Saray harcamaları Davutoğlu'nun iktidarı kaybetmesine neden olan en önemli sebepler arasındadır.

Ortada bir AKP-Cemaat bölünmesi de var tabi.

Sırrı Süreyya Önder'in "emanet oylar" dediği Cemaat'in oyları olabilir mi?

(((Osman Genç)))

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..